Az extra szűz olívaolaj Magyarországon csak az utóbbi pár évben kezdett el nagyobb mértékben terjedni..
Miután egyre több mediterrán országból származó
receptet ismertünk meg, kezdtük el mi is konyhánkban használni ezt az értékes alapanyagot. Sokan és sokszor írtak már élettani hatásairól, összetételéről.
Az extra szűz olívaolaj előnyös tulajdonságai:
Csak annyit egy mondatban, hogy i
gen gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabad gyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét. Az LDL csökkentésének köszönhetően a szív- és érrendszer támogatásában vesz részt.
Persze, mi is túlestünk az első olcsó olajokon, aztán kis utánaolvasással, már okosabbak lettünk, és száműztük a másodpréselésből származó, olcsó sansa és pomace olajokat.
A ismerőseink közül sokan nem szeretik az olívaolaj ízét. Ízlések és pofonok, ezek felett nem nekem kell pálcát törnöm, mindenki maga döntheti el, mit használ. Jó nevű chef-ek pl. esküsznek arra, hogy az igazi fűszerpaprika ízei igazán csak sertészsírban oldódnak ki jól. Nem is akarok senkit arra biztatni, hogy a pörköltjét ezentúl extra szűz olajjal készítse el, sőt. Az is biztos, hogy sült krumplit sem ebben kell sütni (bár lehet).
Én személy szerint szeretem a serpenyőben melegedő vaj és persze az olíva illatát is. Egy dolgot kell csak betartani, de azt nagyon. Ez az olajfajtát szigorúan tilos túlhevíteni, magyarul megégetni! Azon kívül, hogy káros az emberi szervezet számára, ekkorra teljesen elveszíti minden jótékony hatását, aromáját is. Szóval, ésszel, de ez igaz az egész konyhára is. :-)
Néha reggelenként iszok egy két kanálnyi
mákolajat, tökmagolajat, vagy éppen olívát is. Sokan, amikor ezt meghallják tőlem, egyrészt kétségbe vonják az elmém épségét, mások azt gondolják, hogy ezek azonnali hasmenést okoznak. Nem. Sőt, nagyon finomak, bár nincs két egyforma ízű olaj sem.
A mediterrán népek egyik érdekes tulajdonsága, hogy mindegyik hazája konyhájára,és termékeire esküszik, a többieket maga mögé sorolja ( mondjuk, nincs ez másképp Magyarországgal sem).
Szóval, a görög, a spanyol, a portugál, és az olasz konyha mind használja ezt a csodálatos olajat, sokszor eléggé másként. A görögök pl. ezt a jelmondatot használják: " Before Rome. Before madrid. There was Athena" - azaz Róma és Madrid előtt már állt Athén. :-)
Az olívaolajat a szúrós, tüskés fáról sokszor rázással "szedik le", miután a bogyók megértek. Az ebből először, finom préselésből származó, kicsit zavaros, szűretlen olaj a legértékesebb, ebből általában nem, vagy nagyon kevés kerül kereskedelmi forgalomba.
Tudni kell, hogy kb. 18-20 Celius fok alatt bepelyhesedik (különösen a palack alján): olyan lesz, mint a becukrosodott méz, szobahőmérsékleten azonban visszanyeri eredeti színét és állagát. A pelyhesedés csupán látszatra lehet zavaró; minőségromlással egyáltalán nem jár.
Ez az olaj hideg sajtolással, kizárólag mechanikai úton készül. Kellemes, lágy zamatával és jellegzetes aromájával gazdagítja ételeinket. Ideális salátákhoz, vagy öntetekhez, halak és szárnyasok sütéséhez, tésztákhoz, és zöldségekhez is.
Származási hely:Olaszország
Tápanyagtartalma 100 g-ra vetítve:
Energia: 824/3447 kcal/KJ
fehérje: 0 g
szénhidrát: 0 g
növényi zsír: 92 g, ebből tetlített: 14g,
Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárolandó!