Nyírfacukor - Ez egy magyar fantázianév, elnevezés a xylitre (xylitolra). Az eltérés csupán a névben van, de nem magában a termékben.
A nyírfacukor ugyanúgy xylit, mint ahogy a gyümölcscukor fruktóz. Az általunk forgalmazott változat eredeti, finn, és nem egy olcsóbb, kínai utánzat. A vásárló mindkét néven ugyanazt kapja, és mindkettőt nyugodt szívvel fogyaszthatja. Mindkettő ugyanazokkal a termékjellemzőkkel és tulajdonságokkal bír. És akár egy remek smoothie kiegészítője is lehet.
A nyírfacukor teljesen természetes alapanyagból készül
A hagyományos cukorral egyenértékű édesítőhatása van,azonban alacsony a glikémiás indexe (7), utóíz nélküli, és korlátlanul fogyasztható (némi hasmenés árán).
Szénhidrát tartalma 25%-al alacsonyabb a cukorénál. Natúr formában, nagyon sok zöldségben, gyümölcsben előfordul, sőt, az emberi szervezet naponta 10g körüli mennyiséget állít elő.
115 éve, Németországban fedezték fel, de igazán az 1960-as évek óta kezdett elterjedni, számos előnyös tulajdonsága révén.
A nyírfa gyógyhatásait a népi gyógyászat évszázadok óta ismeri és használja.
Már régóta tudott, hogy levelei baktériumölő hatással rendelkeznek, valamint vizelethajtónak is kiválóak, de a tapasztalatok szerint a reumás fájdalmakat is enyhíti, a vesét és az epeköveket kezeli és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.
De e fának nemcsak a levele rendelkezik gyógyhatással, hanem a fa törzséből kivont édes nedv is. A tudomány a cukoralkoholt csak kicsit több, mint 100 éve ismeri. Ekkor történt ugyanis, hogy Hermann Emil Fischer felfedezte , amiért 1902-ben Nobel-díjjal jutalmazták. az elkövetkezendő években nem sok kutatás irányította a figyelmét a nyírfában rejlő édes anyag felé, hiszen rendelkezésre állt a szacharóz, az asztali cukor és annak kitermelése is olcsóbb volt.
Azonban a második világháború során fellép cukorhiány lépések megtételére ösztönözte a finneket: a Finn Cukorvállalat kifejlesztett egy olyan módszert, melynek segítségével ipari méretekben lehetett előállítani a nyírfacukrot.
Persze ennek előállítása jóval drágább és kevésbé hatékony volt, mint a hagyományos cukoré, ezért a háború leköszönésével visszatértek a szacharózhoz.
További előnyök:
A 70-es évek előtt főleg cukorbetegek étrendjében alkalmazott édesítőszerként használták, 1970-re már a fogszuvasodást megelőző hatóanyagként tanulmányozták és fejlesztették. Az első xylit-tartalmú rágógumit 1975-ben Finnországban, majd ugyanebben az évben az Egyesült Államokban dobták piacra.
Azóta további vizsgálatok olyan újabb meggyőző bizonyítékokat mutattak fel, amelyek nem csak fogápolási hasznait támasztották alá, hanem a felső légúti megbetegedések területén kifejtett jótékony hatásait is kimutatták.
Sok egyéb egészségügyi jellegű termék, többek között rágógumik, cukorkák, fogkrémek, valamint orrüreg-öblítő szerek és orrspray-k gyártásánál is használják.
Kiváló energiaforrás, nem jelent csak üres kalóriát a szervezet számára, mint az asztali cukor.Használata pedig végtelenül egyszerű. Szinte 100%-ban lehet a cukrot helyettesíteni, és használata is teljes mértékben megegyezik.
Hogyan is működik? Az íze édes, de a cukorral ellentétben a szájban található baktériumok nem alakítják savakká, vagyis nem okoz fogszuvasodást. Ezenkívül más baktériumok sem tudják felbontani, így a fülfertőzések és az egyéb légúti megbetegedések is megelőzhetőek a segítségével.
Mi a nyírfacukor?
A nyírfacukor, más néven xilit, egy természetes édesítőszer, amelyet a nyírfa kérgéből nyernek ki. Kémiai szempontból egy poliol, amelynek az íze és a kinézete hasonló a hagyományos fehér cukorhoz.
Azonban a nyírfacukor alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkezik, és kevésbé hatásosan befolyásolja a vércukorszintet, így az egyik preferált édesítőszer lehet cukorbetegek vagy azok számára, akik figyelnek a cukorfogyasztásukra.
A nyírfacukor széles körben használják az élelmiszeriparban, például cukrászati termékekben, édességekben, rágógumikban és fogkrémekben. Emellett a nyírfacukor hozzáadható italokhoz és egyéb ételekhez is, mint természetes édesítőszer. Fontos azonban megjegyezni, hogy túlzott fogyasztása esetén hashajtó hatása lehet, és néhány ember érzékeny lehet rá.
Mint minden édesítőszer esetében, érdemes mérsékelten fogyasztani a nyírfacukrot, és megfelelően figyelni a szervezet reakcióit. Ha egészségügyi kérdése van, mindig konzultáljon orvosával vagy táplálkozási szakemberrel.
Tápanyag- és energiatartalom 100 g (tájékoztató adat):
Energia: 1807/240 KJ/kcal
Fehérje:0 g
Zsír:0 g
Szénhidrát:25 g
Glikémiás Indexe (GI): 12
Származási hely: Finnország
Ismeri a teljesen növényi ERITRITET?
Kollagén peptidek vélemények GAL marhakollagén