Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Lassítják az öregedést, Segítik a fogyást - 7 bevált egyszerű smoothie recept!

étrend
egészség
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2023.09.07 19:41
Lassítják az öregedést, Segítik a fogyást - 7 bevált egyszerű smoothie recept!

Smoothie - finom, simogató gyümölcslé, telis-teli előnyös tulajdonságokkal. 7 bevált recept, ami egyszerre fogyaszt, és lassítja az öregedést! Miért ne lehetne tápláló, jótékony hatású, ami finom?

Smoothie recept, nos ebből már Dunát lehetne rekeszteni, annyi van belőlük.

Ezek közül válogattunk a mesés 7, legjobb összeállítást, amit te is, egyszerűen, és gyorsan elkészíthetsz otthon is. Ráadásul, szemet gyönyörködtetőek, szépek is ezek a remek gyümölcsökből készült finomságok.

Ok, kezdjük az alapokkal:

Mi az a smoothie? 

Ez a speckó gyümölcsturmix alapvetően friss gyümölcsökből, helyesebben gyümölcsdarabokból turmixolással készített, alkoholmentes ital.

A gyümölcsök mellett tartalmazhat még természetes édesítőt (cukor, méz, nyírfacukor, eritrit), fagyasztott, vagy liofilizált gyümölcsöt, csokoládét, mogyoróvajat, apróra tört jeget, esetenként tejet, növényi tejet vagy még joghurtot is.

A smoothie eredetileg 100%-ban friss zöldségekből, gyümölcsökből, zöld levelekből vagy ezek kombinációjából és vízből készült "iható táplálék".

A smoothie magyarul tehát olyan zöldségturmix, gyümölcsturmix vagy zöld turmix, amelyet friss, nyers (élő) alapanyagokból készíthetsz el.

A friss, élő turmixok igazi kincsnek számítanak.

Mivel nem tesszük ki hőkezelésnek, sok élő enzimet tartalmaznak. A nyers ételek fogyasztása azért fontos, hogy ezeket az enzimeket be tudjuk vinni, amelyek segítik a regenerációt és így többek között szerepet játszanak az öregedés folyamatának lassításában is.

Még ha nem is térünk át teljesen a nyers ételek fogyasztására, megéri minél több friss, nyers ételt fogyasztanunk.

No, és a C-vitamin, mint általános katalizátor, turbó!

A smoothie egy kiváló tápláló itlféleség, hogy növeld a C-vitamin bevitelt a mindennapi étrendedben.

A C-vitamin számos fontos szerepet játszik a szervezetünkben, például segít az immunrendszerünk erősítésében, a sebgyógyulásban, és hozzájárul a bőr egészségéhez és rugalmasságához.

Ráadásul, a kollagén hasznosulásához is fontos vitamin, hiszen a bőröd rugalmassága és általános állapota függhet tőle!

Most nézzünk meg néhány további információt és tanácsot a smoothie-k és a C-vitamin fogyasztásával kapcsolatban:

A smoothie finom és egyszerű módja annak, hogy természetes, és megfelelő módon tápláld a szervezeted. A friss zöldségekből és gyümölcsökből álló smoothie-k a diétázók legjobb barátai.

Könnyen összedobható finomságot jelentenek, amelyek kiválthatják a tízórait vagy az uzsonnát.

1. Eper-citrom smoothie

Az eper citrom smoothie elkészítéséhez dobj a turmixgépbe 2 bögre epret, 1 bögre natúr (görög) joghurtot, 2 evőkanál citromlevet, és 2 evőkanál mézet.

Az egészet turmixold össze, amíg sima állagú lesz. Ez a smoothie körülbelül 150 milligramm C-vitamint,valamint sok növényi rostot is tartalmaz egy adagban.

eper citrom smoothie

Fotó: Helen Camacaro / Getty Images Hungary

2. Narancs-mangó smoothie

Ehhez a narancs-mangó smoothie-hoz hámozz meg, majd vágd kockára egy egész, érett mangót és egy érett, gerezdjeire szedett narancsot.

Önts a a turmixgépbe egy 2,5 dL 100%-so narancslét, 1 dL vizet, 3 evőkanál görög joghurtot, no meg

a gyümölcsöket. Turbózhatod némi liofilizált eperrel is.

Az egészet lefedve, turmixold össze, amíg krémes állagú nem lesz. Ez a smoothie körülbelül 130 mg C-vitamint tartalmaz.

narancs mangó smoothie

Fotó: Bebe Istrate / 500px / Getty Images Hungary

3. Papaya-banán smoothie

Ehhez a remek papaya-banán smoothie-hoz nem kell mást tenned, mint hogy meghámozol és felvágsz egy érett papayát valamint ugyanúgy egy érett banánt. Használhatsz aszalt papayát is, ha érett, friss nem kapható a közeledben.

Öntsd a turmixba 2 dL tejet (=növényi, rizs/zab tej?), 7 dkg zabpelyhet, 2 evőkanál mézet és a gyümölcsöket.

Alaposan turmixold ezeket össze, amíg krémes állagú nem lesz. Egy adag smoothie kb 100 milligramm C-vitamint tartalmaz.

papaya banán smoothie

fotó: istockphoto.com

4. Kiwi-ananász smoothie

Hámozz meg és vágj fel két darab fris kiwit, valamint egy negyed, érett ananászt. Az ananász megtisztítása elsőre nem egyszerű, de már az illata is isteni!

Tegyél a turmixgépbe 2 dL 100%-os almalét, 1 dL kókusztejet, egy jó maréknyi friss bébispenótot, valamint a felvágott, feldarabolt gyümölcsöket.

Turmixold össze alaposan, amíg egységes nem lesz a textúra.

Egy ilyen smoothie közel 200 milligramm C-vitamint tartalmaz adagonként.

kiwi ananász smoothie

fotó: nectarofthevine.com

5. Áfonya-málna smoothie

Az áfonya-málna smoothie készítéséhez először önts a turmixgépbe 15 dkg fagyasztott áfonyát, 10 dkg fagyasztott málnát, 2 dl joghurtot, 2 evőkanál lenmagot, 2 evőkanálnyi mézet. Az egészet turmixold jól össze, amíg sima krémes nem lesz az állaga. Ezzel az ital körülbelül 80 mg C-vitamint tartalmaz.

Áfonya málna smoothie otthon is könnyedén elkészíthető

Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

6. Sárgarépa-narancs smoothie

Zöldség + gyümölcs! Ez a sárgarépa-narancs smoothie pofonegyszerű! Hámozz meg, majd reszelj le két sárgarépát. Önts a turmixba 2 pohár 100%-os narancslét, 2 dL görög joghurtot, 1 némi eredeti Bourbon vanília kivonatot és a lereszelt sárgarépát. Turmixold alaposa össze, amíg krémessé nem válik. Ez az adag 120 milligramm C-vitamint tartalmaz.

sáragrépa anaracs, zöldség gyümölcs smoothie

Fotó: piotrszczepanekfotoart / Getty Images Hungary

7. Grapefruit-alma smoothie

Ehhez a finom smoothie-hoz hámozz meg és vágj fel egy közepes grapefruitot és egy almát. Önts a turmixba 1 dL vizet, 1 kanál frissen facsart citromlevet, 2 evőkanál mézet és a gyümölcsöket. Turmixold, amíg sűrű itallá nem válik. 110 milligramm C-vitamint tartalmaz egy adag.

Grapefruit alma smoothie - savanykásan édes finomság.

Fotó: Liudmyla Yaremenko / Getty Images Hungary

Saját összeállításunkba tehetünk kiegészítésként még zabpelyhet, zabkorpát, olajos magvakat, rizstejet vagy más növényi italt stb.

A tej hozzáadása nem javasolt, mert esetleg puffadást, és/vagy hasmenést okozhat.

A smoothie egyik nagy előnye, hogy kiváló méregtelenítő hatása van, amelyet leginkább úgy tud érvényre juttatni, ha nem teszünk bele tejet.

A bolti gyümölcs- és zöldségleveket általában hőkezelik,

és nagyrészt sűrítményekből készülnek. Ráadásul, legtöbb esetben valamennyi hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Egy 12%-os gyümölcslé táplálkozási szempontból inkább értéktelennek számít, míg ezek a friss turmixok 100%-os értékkel bírnak.

Kísérletezz bátran különböző zöldségek, gyümölcsök és zöld levelek összeturmixolásával. Diétánkba is kiválóan beilleszthetőek. Reggeli italként pedig igazi napindító igazi energiabombát jelentenek.

Forrás: fenima.hu