Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Aszalt meggy hatása, kalória tartalma, recept

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.07.15 13:52
Aszalt meggy hatása, kalória tartalma, recept

A meggy egyik legkedveltebb gyümölcsünk, ami a meggyfa (Prunus cerasus) termése. A Perzsiából elterjedt gyümölcsöt először a Földközi-Tenger medencéjében kezdték el termelni, nemesíteni, így került a Kárpát-Medencébe is. A cseresznye közeli rokona, mély bordó, sötétpiros színű, enyhén savanykás ízű. Májustól július közepéig érik.

Mivel nagyon romlékony, érdemes a szárával együtt szedni, így valamivel tovább eláll. Ellenkező esetben egy napon belül fel kell használni. 

Előző blogunkban az aszalt szilva árának emelkedését vizsgáltam.

meggy termés a fán - magzsola.hu

Kalória tartalma alacsony

Ez jó hír, hiszen a gyümölcsök nagy része ezzel pont ellentétes. Az alacsonyabb kalóriatartalom magas antioxidáns hatással is párosul, ebből 17 féle található meg benne, ez az, ami véd szervezetünket a szabad gyökök, daganatos megbetegedések kialakulása ellen. 

A kutatások szerint a sötét bordó színt adó  flavonoidok a káros hatású oxidációs folyamatok elleni védekezésen túl daganatgátló és gyulladáscsökkentő hatásúak is. De a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet tulajdonítanak ezeknek a fontos vegyületeknek. Nem puffasztó hatású, viszonylag magas a rosttartalma. Enyhén savanyú íze serkentőleg hat az emésztésre, segíthet megszüntetni a székrekedéses panaszokat.

Számottevő az A-, a karotin-, a B1-, a B2-, a B6-, és a C-vitamin tartalma, illetve a folsavtartalma, míg az ásványi anyagok, mikroelemek közül kiemelendő a kálium-, a vas-, a magnézium-, a cink- és a kalcium mennyisége. Külön érdekesség, hogy a lédús meggyet hazánkon kívül szinte csak alapanyagként használják, egyedül mi magyarok esszük javarészt természetes formájában, nyersen.  

Egyik legnépszerűbb aszalványunk, talán csak az aszalt szilva előzi meg.

meggy, aszalt meggy, ára, recept, eladó - magzsola.hu

Magyarország az élen

Büszkék lehetünk, hogy hazánk világviszonylatban is jelentős meggytermelő országnak számít, jelenleg a 8. helyen vagyunk (2018-as adat), Legelterjedtebb fajtái a cigánymeggy, és a spanyol meggy, késői fajták pedig a Újfehértói fürtös, Kántorjánosi. Az éves termésmennyiség 50 és 90 ezer tonna körül mozog, ami több év átlagát tekintve évi 60 – 65 ezer tonnát jelent, de ebből a hazai fogyasztók asztalára jellemzően maximum 20% kerül.

meggy termés Magyarországon - magzsola.hu

forrás. agrárszektor.hu

A meggy nagyon érzékeny a fagyra, így a tavaszi alacsonyabb hőmérsékletek nagyban befolyásolják a termést. A meggy ára is ennek függvénye, a tavalyi, ami a 2020-as évben gyenge terméshozamának köszönhetően, igencsak megemelkedett. Csökkent az eladó, jó minőségű meggy.  

A meggy felhasználása:

Nagyszerű gyümölcslevet, illetve fagyasztott, vagy üveges, konzerv formájában hosszan eltartható cukrászipari alapanyagot is készítenek a meggyből. Persze, az aszalás is népszerű feldolgozási forma, és a nálunk, webáruházunkban kapható aszalt meggy cukrozatlan,  kén-dioxid mentes változat. Házilag is meg lehet próbálkozni vele, de ehhez egy közepesen jó aszalógép használata ajánlott.  A méhek is szeretik, így méz is készül a virágporából. A háziasszonyok, nagymamák kedvence is, hiszen az egyszerű, de nagyon finom meggyes pitétől kezdve, számos süti alapanyaga, készülhet belőle meggyleves is, de az Ország Tortája verseny győztese is például 2009-ben a Pándí meggytorta lett. Természetesen, bort, és pálinkát is készítenek belőle, akár ez utóbbihoz ágyazáshoz is használják. 

aszalt meggy ár, eladó, aszalása, házilag, recept - magzsola.hu

Recept ajánló:

Oldalunkon igyekszünk saját magunk által is kipróbált recepteket közzétenni. Szerencsére, két meggyes sütit is a figyelmedbe tudunk ajánlani, az egyik a Meggyes-mandulás pite, a másik pedig az áfonyás meggyes muffin. Készítése nem ördöngősség. Mindkettőt, megkóstoltuk, és hamar el is fogyott. Ajánlom figyelmedbe, akár vendégváráshoz, akár egy kis hétvégi desszertnek is megfelelnek - ráadásul, az alapanyagok egy része oldalunkon is megvásárolható. :-)   

Az Ország Tortája 2022 győztesei - cukormentes változatban is - blog