Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Aszalt szilva ár - mitől lett magasabb?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.07.13 07:55
Aszalt szilva ár - mitől lett magasabb?

Az aszalt szilva, melyet Magyarországon forgalmaznak, forgalmazunk, javarészt külföldről kerül hazánkba. Sokan kérdik tőlem is, miért nem magyar gyümölcsökkel, szilvával foglalkozunk? Nos, az igény jelenleg jóval nagyobb, mint amit a hazai termelők ki tudnak elégíteni.

Míg előző cikkünkben a friss datolyáról írtunk, most egy másik finomság, illetve ennek ára vizsgálatunk tárgya.

A magozott aszalt szilva, melyet Magyarországon forgalmaznak, forgalmazunk, javarészt külföldről kerül hazánkba. Sokan kérdik tőlem is, miért nem magyar gyümölcsökkel, szilvával foglalkozunk? Nos, az igény jelenleg jóval nagyobb, mint amit a hazai termelők ki tudnak elégíteni. Egyrészt a feldolgozóipar is használja  a gyümölcsöt, mint alapanyagot. Készül belől lekvár, mirelit gombóc, töltelék süteményekbe, és persze, pálinka is. 

aszalt szilva ár, vásárlás, rendelés - magzsola.hu

A híres, szabolcsi, szatmári területeken sem folyik olyan mennyiségű gyümölcsfa ültetés, amire szükség lenne, megváltozott a hazai agrárium, a több munkát, kézimunkát igénylő növények helyett inkább a nagy mennyiségben termelhetőek kerültek előtérbe az utóbbi évtizedekben.

Az aszalás pedig szintén egy nagyobb háttéripart, infrastruktúrát kívánó terület. Míg nagyanyáink a padláson szárították, aszalták a ház körül megtermett gyümölcsöt, addig a nagy aszaló üzemek egészen más technológiát használnak. A végeredmény: szebb, lédúsabb gyümölcs, ami illatát, állagát is jobban megőrzi. A házi aszalás “eredménye” jóval rágósabb, keményebb, viszont igaz, hogy nincs rajta tartósítószer, kén-dioxid, vagy penészedésgátló. Mindezt a nagyipari termelésben azért használják, hogy az aszalványok sokáig frissek maradjanak, szállíthatóak, csomagolhatóak legyenek.  , 

Magasabb aszalt szilva ár - miért ? 

Ok, a fentieket így, vagy úgy, de már eddig is tudtuk. Mi az oka a jelenlegi, 2021-es trendnek? Mitől indul emelkedésnek a magozott aszalt szilva ára? Több, egymás melletti trend is közrejátszik ebben.

Jelenleg a világ aszalt szilva felhasználásának nagy részét két dél-amerikai állam adja, Chile és Argentína. Érdekes módon, míg az 1960-as évektől Kaliforniából származott a legtöbb ilyen import, de a két dél-amerikai résztvevő jóval olcsóbb áron tudta előállítani ezt az aszalványt, és a 2010-es évektől át is vette a vezető szerepet.

Az óriási területeket termelt gyümölcsöket az olcsóbb feldolgozóipar nagyon piacképes áron dobta piacra, így a magasabb szállítási költségek ellenére, szinte egyeduralkodóvá váltak.

A koronavírus itt is közbeszólt:

A tavalyi évben kitört COVID aztán mindent megváltoztatott ebben az esetben is. Kevesebb volt a munkaerő, így ennek költségei is nőttek. A tavalyi év termése sem volt kielégítő, illetve, mit azt az alábbi diagramon is láthatod, a világ egyre éhesebb lesz, egyre nagyobb az igény az aszalt gyümölcsökre - ennek mind, mind árfelhajtó ereje van.

És ezt ki is használják a chilei forgalmazók. Is. Ráadásul, mivel szó szerint a világ túlsó feléről kerülnek Európába a szállítmányok, ha megcsúszik egy-egy nagyobb hajónyi mennyiség, az alapvetően tudja befolyásolni az árakat. A diszkontokban kapható csemegék is óriási mennyiséget jelentenek. Gondolj csak bele: minden előállító, gyártó próbál csak annyi raktárkészletet tartani, amennyi a következő szállításig elegendő, egy kis ráhagyással. Most pontosan ezeke a nagyon precíz, kiszámított, “just in time” rendszerek sérülnek leginkább, ha nem ér be időben az áru. 

Attól azért nem kell tartani, hogy nem lesz aszalt szilva. Biztos, hogy az árak magasabbak lesznek, és ez minden feldolgozott termékben is jelentkezik. Sok közgazdasági szakértő jósolta már, hogy sosem lesz olyan az élet, mint a COVID előtt - lehet, hogy ez ebben az esetben is igaz.

Aszalt szilva ár, 2022, magzsola.hu

kép:depositphotos

Mit tudunk mi itt tenni? 

A magzsola jelenleg 3 forrásból szerzi be az aszalt szilvát. A chile-i változaton kívül van egészen jó minőségű szerbiai származású is, bár ennek íze kissé eltér az eddig megszokottól. Számunkra ez is gond, hiszen szeretnénk, ha vásárlóink az eddig megszokott minőséghez tudnának mindig hozzájutni. Mondjuk ez a mezőgazdaságból származó termékek esetén természetesen mutat ingadozást, hiszen minden évjárat egy kicsit már - még aszalt szilvában is.  

Célunk, hogy kiegyensúlyozott, és folyamatos legyen az ellátás ebből a finom, flavonoidokban gazdag aszalványból.