Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Friss datolya - miben más, mint a boltban kapható változat?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.07.09 14:23
Friss datolya - miben más, mint a boltban kapható változat?

Míg a közel-keleti országok egyik alapélelmiszere a datolya, addig hazánkban főleg a téli időszakban, Karácsony környékén fogy belőle jelentősebb mennyiség. Egyrészt a datolyapálma felénk nem őshonos, más szempontból sokat túl édeskésnek találják az ízét.

Míg a közel-keleti országok egyik alapélelmiszere a friss datolya, addig hazánkban főleg a téli időszakban, Karácsony környékén fogy belőle jelentősebb mennyiség. Egyrészt a datolyapálma felénk nem őshonos, más szempontból sokat túl édeskésnek találják az ízét. Ennek az egyik fő oka, hogy főleg a boltok polcain található, magozott, glükóz sziruppal leöntött datolya feleséggel találkoznak, és ebből úgy gondolhatják - no, biztosan mind ilyen ízű. Míg előző cikkünkben az aszalt körtéről írtunk, most ez a különleges gyümölcs van terítéken: 

Egészségügyi tanulmányok szerint napi 10 szem datolya elég ahhoz, hogy biztosítsa az emberi szervezet napi magnézium, kén, és a vas-szükséglet felét, és a kalcium negyedét. A beduinok is gyakran datolyát visznek magukkal hosszú sivatagi utazásaik, vándorlásuk alkalmával.

friss datolya ár, vásárlás, megrendelés - magzsola.hu

Először is, datolyból azért kicsivel több féle van, mint amit mi ismerünk. Igazi hazája Afrika északi része, és sok helyen az Élet Fája nevet is kiérdemelte. Az alapvetően igénytelen növény minden részét felhasználják. Egyrészt, árnyékot ad, másrészt leveleiből, kérgéből kosarakat, papucsokat, szőnyegeket fonnak. 

A friss datolya előnyei - blog

a datolya milyen fajtái ismertek? 

A tunéziai Deglet Noor egy világosabb fajta,hazájában főzési alapanyag, és hozzánk gyakran a Sayir, valamint a Kalifa márkajelzésű, tunéziai datolya érkezik. Ez egy magozott, habtálcán kínált változat, összetevőinél a gyümölcsön kívül ez olvasható:Glükózszirup, Tartósítószer: E202.

Az egyik legnemesebb változata a király datolya, vagy Medjool. Ezek a szemek kb 3-4 cm méretűek, ízük bársonyos, állaga vajpuha. Szóval, kicsit más. Ez a változat is kapható webshopunkban, de igazán sokat az iráni prémium Mazafati fajtából adjuk el. Ezen nincs tartósítószer, csak enyhén, a napon szárítják meg, és egyesével, kézzel teszik az 500 g-os dobozokba. Ennek is fantasztikus az íze, viszont néha a minősége ingadozó. 

Bármennyire is meleg éghajlatú, észak-afrikai országokból származik, a legkisebb sérüléstől is gyorsan erjedésnek indul - mivel nincs rajta semmiféle tartósító. Előny, és hátrány is ez, de szerintem még mindig ez a jobb változat. Ára valóban valamivel magasabb, de rendszeres vásárlóink már szerintem sosem vesznek a habtálcás bolti verzióból, ha ezt egyszer megkóstolták.     

mazafati datolya, friss datolya, mazafi - magzsola.hu

Vegetáriánusok kedvence

Több vegán, és vegetáriánus vásárlónk is rendszeresen rendel ebből a különleges gyümölcsből. Miért? Mert a benne található fruktóz miatt teltségérzetet vagy másképpen, jóllakottság érzetet kelt. Emellett, a nyerskonyha hívei is jelentősebb mennyiséget használnak fel, hiszen egyrészt kiváltja a cukrot (igen, van benne kalória is bőven), másrészt jól ragad, íze pedig remekül harmonizál például a kókuszreszelékkel, de érdekes módon, a balzsamecettel is..Ha egy receptben mazsolát használnak, azt bátran helyettesíthetjük datolyával is. A basmati rizs, kuszkusz, bulgur, vagy köles kiegészítője is lehet, és biztosan furcsán hangzik, de jó párost alkotnak, különleges köretként kínálhatjuk.

datolya, vegán, nyersétel, édesség, nasi - magzsola.hu

Titkos előétel

A félbevágott, magozott datolyákba fűszeres sajtokat, esetleg friss fűszernövényekkel kevert krémsajtot is tölthetünk. A húsevőknek bátran ajánljuk, hogy vékony sonkaszeletekbe,, esetleg bacon csíkokkal együtt, sütőben, 15-20 perc alatt sütve egészen egyedi, sokak által még sosem kóstolt ízvilágot varázsolhatunk asztalunkra. A kis falatkák megfelelnek a manapsági is divatos “fingerfood” trendnek, így svédasztalon, de akár egy kerti grillezésnél is megállják a helyüket. érdemes kipróbálni!  

MI receptjeink közül a nyers datolyagolyókat ajánljuk, hiszen egyszerű, egészséges, könnyen elkészíthető. Jó étvágyat hozzá! 

tálcás friss datolya, kalória, hol kapható - magzsola.hu

Hol kapható?

Természetesen, nálunk is! Szívesen várjuk megrendelésedet, hogy nagyon jó ár/érték arányban meg tudd rendelni a friss datolyát, akár másnapi kiszállítással.