Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Aszalt körte - miért szeretjük?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.07.06 06:42
Aszalt körte - miért szeretjük?

A körte furcsa módon egy rózsaféle (Rosaceae) családba tartozó gyümölcs. Hozzávetőlegesen 30 különböző fajtája ismert, és ezeknek is rengeteg alváltozata van.. Jellemző, mással össze nem téveszthető alakja miatt azonnal felismerhető. 

A körte furcsa módon egy rózsaféle (Rosaceae) családba tartozó gyümölcs. Hozzávetőlegesen 30 különböző fajtája ismert, és ezeknek is rengeteg alváltozata van.. Jellemző, mással össze nem téveszthető alakja miatt azonnal felismerhető. 

A kb. 3000 éve termesztett és nemesített körte ázsiai származású. Maga a vadkörte pedig valószínűleg Kínából kerülhetett át kontinensünkre. Bár hazánkban is remekül megél, ez egy nagyon melegigényes faj, kontinensünk déli részén terjedt el, és az ősi kultúrák is használták, beépítették táplálkozásukba. Az egyik legősibb tartósítási eljárás, az aszalás felhasználásával a gyümölcs termési idején kívül is rágcsálható volt ez a finom csemege.  

Aszalt körte - magzsola.hu

Az almán kívül talán a második legismertebb gyümölcs

A vadkörtét, vackort is sokan ismerik, de a császárkörte, és az Alexander, vagy a Bosc Kobak  faját is sokan ismerik, kedvelik. Ez utóbbi egy kifejezetten télálló típus. Színe zöldes, sárgás, néha barnás is lehet. Héj vastagságai is fajtánként eltérő. Ize, talán ezt kevesen tudják, remekül harmonizál a különböző sajtokkal. A régebbi írások több helyen is említik epe-vese, és emésztési problémák enyhítésére, gyógyítására használt, természetes orvosságként. Fruktóztartalma alacsony, így diéta, vagy cukorbetegség esetén is ehető, fogyasztható. 

Az aszalt körte készítése

Az aszalás egészen nagyszüleinkig a gyümölcsök tartósításának jól ismert formája volt. Bár a házi aszalás nem biztosít annyira puha, és ízletes végterméket, mint az ipari körülmények között, nagyobb mennyiségben előállított aszalás, egészen biztosan nem tartalmaz majd nem kívánt komponenseket, tartósítószert vagy cukrot. 

A körtét aszalhatjuk héjastól, vagy meghámozva is.Lényeges, hogy ne legyen túlérett, még kemény, ép körtéket érdemes kiválogatni erre a célra.   

  1. Alaposan mossuk, és szárítsuk meg a gyümölcsöket, és a magházakat vágjuk ki. 

  2. Vágjuk vékony, 3-4 mm szeletekre.

  3. Terítsük szét a szeleteket egy nagyobb aszalótálcán, vagy tepsin.

  4. Érdemes aszalógépet használni, de a sütőt a legalacsonyabb fokozatra állítva is kb. 1,5 órán át aszalva, majd száraz, Napól védett helyen, árnyékos helyen szárítsuk még akár 2 napig.

  5. Csakis a jó alaposan szárított gyümölcs áll el hosszú időn keresztül. Tároljuk erre a célra kapható, jól záródó üvegben. 

Aszalt körte, ár, vásárlás, megrendelés - magzsola.hu

​Miért jó az aszalás? 

A főzés, sütés, vagy más konyhai eljárások során, a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba veszhet, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost és ásványi anyag tartalom nagy része megmarad. Ehhez kapcsolódó praktikus hatás, hogy az így kiszárított körte helyigénye fele vagy töredéke a friss gyümölcsének.

Általában az aszaló gépekhez adnak olyan részletes használati utasítást, amivel fajtánként eltérnek az aszalási idők. Bizonyos gyümölcsöket, például az őszibarackot sokan cukros vízben áztatják aszalás előtt, ezzel növelve cukortartalmát - ettől hosszabb ideig is elállhat..Az almához citromsavas fürdőt érdemes használni, így jobban megőrzi világos színét, míg az aszalt szilvához, szódabikarbónás lemosást ajánlanak. Vannak olyan receptek is,, melyek a zöldségek sóoldatos áztatását javasolják.

Magyar bio körte?

Bár hazánkban is megterem, a kereslet ennél a terméshozamnál sokkal magasabb. Ezért gyakran külföldről kerül be az áru Magyarországra is. Ráadásul,. a folyamatos nemesítés következtében a körtefa ellenálló képessége folyamatosan romlott, így gyakran kell permetezni, ami nagyrészt kizárja a bio minősítést. Amelyik gazda ezt mégis bevállalja, valószínűleg nagyon alacsony, ép, jó minőségű termésre számítha, ami eladható is Így az ár, ami valljuk be, fontos szempont a vásárlásnál, elég magas is lehet. A friss gyümölcs alternatívája az aszalt körte - ami persze, sosem ér fel,a fáról leszedett, hazai változattal szemben. Pálinkafőzők is előszeretettel használják ágyazáshoz, mivel íze nem túl jellegzetes. Persze, az igazi magyar pálinka csak hazai gyümölcsből készíthető el. . 

aszalt körte recept - magzsola.hu

Mit készítsünk belőle?

Elkészíthető levesnek, de sütik, desszertek alapanyaga is lehet. Jól harmonizál húsokkal, finom a tejberizshez is, de pl. camambert sajt, márványsajt, vagy a mandulabél  mellé is kiváló választás. A fűszerek közül jól illik hozzá a szegfűszeg, vanília, és a fahéj is. Receptek nagy mennyiségben találhatóak az interneten, nekem az egyik kedvencem, ez az aszalt szilvás, körtés, fahéjas csirkemell.