A datolya a pálmafélék családjának egy olyan tagja (Phoenix dactylifera) , amely Európában is bizonyos körülmények és hőmérsékleti viszonyok között megterem.
Az eredetileg a közel-keleti Mezopotámiában őshonos növény ma az afrikai és ázsiai száraz, félsivatagos területeken Irántól a Maghreb térségig, illetve az USA-ban Kaliforniában is megtalálható. Az arab világban szinte minden részét hasznosítják, leveleivel árnyékot biztosított, vagy kosarakat, használati tárgyakat fontak belőle.
Eredet és megjelenés
A mazafati datolya Iránból származik, és gyakran "perzsa datolyaként" is emlegetik
Külsejét tekintve sötét színű, puha és nedves állagú gyümölcs.
A datolya tulajdonságai
A Mazafati datolya szemek mérete 4-5 cm hosszú, színük lehet zöld, sárgás-barna vagy mély barna, puhasága meg az íze nagyon különböző. Mindegyik fajta más-más időben érik. Fényes héja alatt édes gyümölcshús van, középen pedig kemény, hosszúkás mag található.
Legnemesebb változata a medjoul, vagy más néven, király datolya.
A gyümölccsel teli ágak súlya akár a 18 kg-ot is elérheti.Számos fajtája közül a legkeresettebb az egyiptomi "Medjoul", a mézédes "halawi", illetve az illatos "khalesh", vagy az izraeli "daglet noort". Előnyös tulajdonságairól egy blogbejegyzésben is részletesen írtam.
A magas tápértékű bogyós gyümölcsöket frissen is fogyasztják termőhelyükön, de világszerte - ahogy nálunk is - aszalt gyümölcsként kapható.

A datolya magas fruktóztartalmú és sok rostot is tartalmaz.
Akárcsak az aszalt sárgabarack, ez a gyümölcs is nagy mennyiségű természetes fruktózt tartalmaz. A gyümölcscukor jótékony hatással van az izomnövekedésre, az idegrendszerre, kedélyállapotunkra is, ráadásul, mivel teljesen más a felszívódása, mint a finomított répacukornak (kristálycukor), alacsonyabb glikémiás indexe miatt jóval egészségesebb, és már néhány szem elfogyasztása is teltségérzetet okoz.
A rosttartalom segíti és szabályozza az emésztést, illetve jótékony hatással van a bélnyálkahártya állapotára - amely követlenül immunrendszerünk szerves része - karbantartja, tisztítja azt.
Ez az érzékeny hártya, amely gélszerűen bevonja emésztőrendszerünket, rendkívül sérülékeny (pl. az antibiotikumok is rombolják), bár keveset foglalkozunk vele, jelentős hatással van egészségi állapotunkra.
Talán kevesen tudják, de tény, hogy a rostok nagy szerepet játszanak a széklet víztartalmának szabályozásában, egyensúlyának fenntartásában is, szabályozzák az esetleges hasmenést, de a székrekedést is.
Ráadásul, a súlycsökkentésben, fogyáshoz is hozzájárulhatnak, hiszen a rostok segítenek abban, hogy a tápanyagok lassan szívódjanak fel az emésztőrendszereden keresztül.
Ezek ugyanis sokkal lassabban emészthetőek, mint az egyszerű szénhidrátok, sőt, egy részüket egyáltalán nem tudja lebontani az emberi szervezet. Ez ráadásul azt is jelenti, hogy kalóriát sem tartalmaznak, hiszen emésztés hiányában nem lehet belőlük energiát nyerni.
Hasznos hatóanyagok, vitaminok:
Nagyobb mennyiségben C-és B-vitamin található benne. Mivel az aszalás során ezek a vitaminok megmaradnak, így minden jótékony hatásukat élvezhetjük.
A C-vitamin a leginkább ismert tulajdonságai antioxidáns, sejtvédő, sejtregeneráló hatása, de a csontritkulás, a vérszegénység, a kövérség, az ellenálló-képesség gyengülése, a szív- és érrendszeri betegségek ellen is hatásos "fegyver".
A B-vitaminok felelnek az energiatermelésért, és energiát biztosítanak a szervezet számára, azzal, hogy támogatják a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok hatékony anyagcseréjét.
Hasznosak még a depresszió és a szorongásos panaszok enyhítésében. Rendszeres és megfelelő mennyiségű bevitelük nagyon fontos az idősek számára, mivel ezek a vitaminok a kor előrehaladtával már (főleg tabletta formájában) nem olyan jól szívódnak fel.
A-, B6- és K-vitaminból található a gyümölcsben. Ez utóbbiak nagyon fontosak, hogy csontjaink, izmaink és immunrendszerünk megfelelően működjön, az A-vitamin pedig a bőr, illetve a szem egészségéhez, regenerálásához is szükséges.

Több ásványi anyagot is jelentősebb mennyiségben tartalmaz, mint a szerves vas, (a napi vas szükségletünk 11%-át tartalmazza. A vas elengedhetetlen a vörösvérsejtek létrejöttéhez, és segítő őket az oxigén szállításában a test sejtjeiben) foszfor, réz, kálium, nagyobb mennyiségű kalcium.
A datolya magnézium tartalma jó hatással van az idegrendszer működésére.
Ezen mikroelemek kedvező összetétele szintén immunrendszerünk fenntartásában, a csontok, szövetek épségének megőrzésében, fejlődésében segítenek. Ráadásul, teljes mértékben koleszterin- és nátriummentes.
Ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, rosttartalma szintén figyelemre méltó, és hozzájárul az emésztőrendszer helyes működéséhez. Magas cukortartalma (fruktóz) jó hatással van az agyi tevékenységre, gondolkodásra, és egyúttal tartósítja is a gyümölcsöt. Sajnos, fogyasztása éppen ezért cukorbetegek számára nem javasolt.
Datolya, mintha most szedték volna le fáról - blog
A vegán táplálkozásban közkedvelt alapanyag, ha néhány szemet megeszünk, az már jólakottságot, teltségérzést okoz. Növényi hormontartalmánál fogva a női változó kor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját.
Nagyobb mennyiségű csersavat is tartalmaz, ami egy természetes antioxidáns és polifenol néven ismert. A csersav megelőzi a sejtek károsodását és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Akár még a rák megelőzésében is segíthet.
Mint minden, természetes eredetű zöldségben, gyümölcsben a fenti értékes hatóanyagok egymást erősítve, összhangban működnek, ami nem mondható el akkor, ha ezeket külön-külön cseppek,vagy tabletták formájában vennénk magunkhoz.
4-5 szem közepes méretű gyümölcsben körülbelül 270 kalória, 1,80 gramm fehérje és 75 gramm szénhidrát található, ezért kiváló rágcsálnivaló, ha például sportolás közben , vagy utána egy kis extra energiára van szükségünk.
Nagyon kevés benne a zsír és a nátrium, így jót tesz a szív és a teljes érrendszer egészségének. Ha valakinek figyelni kell a sóbevitelre, vagy kifejezetten nátriumszegény étrendet írtak neki elő, akkor is nyugodtan fogyaszthatják, akár mindennap. Ha rendszeresen esszük, csökken az esélyünk, hogy szívbetegek legyünk, vagy stroke-ot kapjunk.
Magyarországon jellemzően télen, Karácsony közeledtével fogyasztjuk ezt a kiváló gyümölcsöt, pedig egész évben, már hazánkban is rendelkezésre áll.
Tippek: A nassoláson kívül az arab konyha széles körben használja, akár köretekhez, kuszkusszal, rizzsel keverve is használható. Akár a mazsola kiváltására, helyettesítéséhez is jó lehet, süteményekbe, édességekbe is. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, mert attól függően, hogy hol és milyen körülmények között szárították és tárolták, bizonyos kórokozókat tartalmazhat a héja.
Recept ötlet: Különleges előétel is lehet belőle, vagy fügével kínált sajt, de készíthetünk olyan falatkákat, ahol a gyümölcsöt vékonyra szelt sonkába, szalonnába vagy sajtba tekerve, és sütőben, rövid ideig sütve kínáljuk. A datolyákat meg is tölthetjük, a hosszúkás mag helyére tehetünk fűszeres sajtokat, vagy zöldségkrémeket. Felszeletelve vagy leturmixolva és fogyasztható édes előételekhez, pikáns húsételekhez, pudingokhoz, müzliben, turmixokban, süteményben, muffinban, kenyérhez és egyéb desszertekhez. Édesít, és kellően össze is tartja, "összeragasztja" a sütiket. Itt pedig egy nyers, isteni finom gyümölcsgolyó receptet talál gyűjteményünkben.
Íz és textúra
A mazafati datolya ízvilága rendkívül gazdag és karakteres. Gyakran nevezik a "datolyák csokoládéjának" a karamellszerű, intenzív íze miatt
Puha, nedvdús textúrája különösen élvezetessé teszi fogyasztását.
Tápértéke és egészségügyi előnyök
Ez a datolyafajta kiváló természetes energiaforrás:
- Alacsony zsírtartalmú
- Nem tartalmaz koleszterint
- Természetes cukrokat tartalmaz, mint például glükóz
Ezek a tulajdonságok teszik a mazafati datolyát egy egészséges és tápláló nassolnivalóvá, amely gyorsan feltölti a szervezetet energiával.
Felhasználás
A mazafati datolya sokoldalúan felhasználható:
- Önmagában fogyasztva kiváló egészséges nassolnivaló
- Süteményekbe, desszertekbe sütve
- Smoothie-k, turmixok összetevőjeként
- Saláták ízesítésére
Érdekesség
Ez a gyümölcs a zsidó népnél az őszinteséget, a szépséget és az igazságosságot szimbolizálja. Jerikó, egyik legősibb városuk is, a pálmáiról híres. A gyümölcsből egyfajta "méz" is sajtolható, melyet az arabok kenyérre kenve fogyasztanak. A pálma ideális körülmények között kétszáz évig is elélhet. Magról ültetését mi is megpróbálhatjuk, mert ha a gyümölcs magját kivesszük és nedves, porhanyós földbe tesszük, majd a cserepet napfényes helyre állítjuk, akkor viszonylag hamar kicsírázik.
Tápanyagtartalom 100 g termékben (hozzávetőleges adat):
energia: 1790 kJ/275 kcal
fehérje: 2 g
zsír: 0,45 g
szénhidrát:73,5 g
élelmi rost: 7,5 g
Származási hely: Irán