Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

A datolya jótékony hatásai

2018-03-24 09:45:20 Cimkék: Tudatos vásárlás | antioxidáns | tartósítószer mentes | vegán

Az arab világ és a közel keleti,és észak-afrikai népek évezredek óta termesztik, egyik alapgyümölcsük a datolya (Phoenix dactylifera), melyről mind a Biblia, mind a Korán is említést tesz. A pálma akár a  30 m-es magasságot is elérheti, ez azért elég magas, főleg az európai fák magasságához viszonyítva. Bár már a 4., 5. év után hoznak termést, teljes termőképességüket csak 10 éves korukban érik el, fürtjeik viszont tetemes súlyt képviselnek (8-9 kg), évente és fánként átlagosan 6–8 fürtöt hoznak. Néhányan hazánkban is megpróbálkoznak ültetésével, főleg az ország déli részén, azonban a -7 Celsius fok alatti hőmérsékletet a pálma nem viseli jól.

A datolya rövid áttekintése:

A pálmafélék családjának egyetlen olyan tagja ami Európába is terem. Az eredetileg Mezopotámiában őshonos növény ma már az afrikai és ázsiai száraz területeken Irántól a Maghreb-térségig, illetve Kaliforniába is megtalálható. A magas tápértékű bogyós gyümölcsöket frissen is árulják de a legnagyobb mennyiségben aszalva forgalmazzák. Ez a kitűnő csemege sok, könnyen emészthető cukrot ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor, vas, réz, magnézium) és vitaminok közül főleg C-vitamint és B-vitamint tartalmaz. Webáruházunkban a “gyümölcsök” termékcsoportban találhatja meg, ide csoportosítottuk az aszalt, kandírozott, szárított, és liofilizált gyümölcsöket.

Ez egy tökéletes “gyümölcsdoktor”. Nem csak formára, hanem beltartalmi értékre is. Mire alapozom ezt az állítást? A magas fruktóz tartalom hozzájárul a gyors éhségcsillapításhoz. így néhány szem  elfogyasztása után már nem is vagyunk annyira éhesek. Ehhez kapcsolódik, mint előnyös tulajdonság, a magas vitamin-, fehérje-  és tápanyagtartalom is. Ezek ideális, szinergikus összetételüknek köszönhetően, támogatják az izmok építését, így pl. diéta, vagy fogyókúra alatt elősegíti, hogy a zsírtartalom csökkenjen, ne az izomtömegből veszítsünk.  Így az edzések remek kiegészítője is lehet. A muszlim országokban mindenhol szokás fogyasztása Ramadán hónapjában, a böjt megtörésére, azonban a szakértők szerint számtalan előnyös tulajdonsága miatt egész évben indokolt lenne a fogyasztása. A béta-karotin kitűnő forrása, amely az A vitamin provitaminja – ez azt jelenti, hogy az elfogyasztott béta-karotin a bélrendszerben bomlik el A vitaminná. 100 gramm mennyiség 15,6 gramm béta-karotint tartalmaz – csaknem háromszor annyit, mint a sárgarépa. Az A vitamin hiánya szemproblémákhoz, akár vaksághoz is vezethet. A fejlődő világban a 21 éves életkor alatt kialakuló vakság első számú oka az A vitamin hiánya.

Gazdag élelmi rostban is, ezért segít az emésztőrendszert érintő rák több típusát is.
Magas tápértéke mellett magas antioxidáns-tartalommal is bír. Ezek fontosak a rák elleni közdelemben, csökkentik a gyulladásokat, lassítják az öregedés folyamatát. Más gyümölcsöktől eltérően, amelyek a tárolás során hajlamosak a minőségromlásra, a hűvös helyen tárolt gyümölcs megőrzi antioxidáns-tartalmát. Fogyasztása hasznos lehet érrendszerei megbetegedések vagy magas koleszterinszint esetén is.

datolya előnyei, datolya vitamin, datolya ára - magzsola.hu

További, lényeges előnyei:

Ez egy kb. 4-5 cm, hosszúkás, tompa fényű, barna árnyalatú, édes ízvilágú gyümölcs. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy nem tartalmaz sem koleszterint, sem zsírt. A mikroelemek közül nagyobb mennyiségben tartalmaz cinket, vasat, rezet, káliumot, és magnéziumot is, és természetesen ezek előnyös tulajdonságait is élvezhetik azok, ezt a gyümölcsöt fogyasztják. Bizonyos vizsgálatok szerint jó hatással van a légzőszervekre, illetve az emésztésre is, tekintélyes rosttartalmának köszönhetően. Ehhez kapcsolódva, enyhíti a szorulásos tüneteket, csökkenti a hasmenést, kifejezetten jótékonyan hat a bélflóra egészségére is.   

A változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját. Magas gyümölcscukor tartalma miatt túlzott fogyasztása a cukorbetegek számára nem javasolt. Fogyasztása erősíti a kötőszövetet, növeli a bőr rugalmasságát (kollagén) és segít a ráncosodást okozó szabad gyökök elleni harcban is. Rendszeres fogyasztása  méregtelenítő hatása miatt a narancsbőr is mérséklődhet. Több vegán vásárlónkkal is beszélgetve kiderült számomra, hogy sokat közülük is azért veszik ezt a gyümölcsöt, mert magas fruktóztartalmánál fogva jóllakottság érzetet okoz. RÁadásul, jól használható süteményekbe, akár nyerssen készített édességekben is, mivel ragadós, és jellegzetes, kissé karamellás íze szinte mindenkinek ízlik.

EZEKET OLVASTA MÁR?

Aszalt gyümölcsök és a tartósítás

2016-04-18 07:28:10
Aszalt gyümölcsök és a tartósítás

Vásárlóink döntő többsége szereti, és szívesen rendeli tőlünk kedvenc aszalt, vagy kandírozott gyümölcseit. Időről időre azonban felmerül a tartósítás kérdése, miért van rajta kén-dioxid védőgáz, vagy miért cukoros, azaz kandírozott egy-egy termék?

Fejlesztés, változások az oldalon

2014-10-22 11:26:09
Fejlesztés, változások az oldalon

Az utóbbi időben biztosan észrevette, hogy jelentősen gyorsul oldalunk sebessége, a betöltődési idők mindenütt kevesebbek lettek. Tulajdonképpen a magzsola.hu teljesen kicserélődött, csak a kinézet maradt, illetve az is kicsit csinosodott, változott, erről korábban már írtam, amit itt olvashat.

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.
WG