Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A datolya jótékony hatásai

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.03.24 12:26
A datolya jótékony hatásai

Korábbi bejegyzésünkben már olvashatott a paleolit táplálkozás és korunk betegségei témakörben. Az egészséges, gyógyítő gyümölcsök között kiemelkedő szerep jut mind a paleo mind a nyers táplálkozásba a datolyának is. 

Az arab világ és a közel keleti, és észak-afrikai népek évezredek óta termesztik, egyik alapgyümölcsük a datolya (Phoenix dactylifera), melyről mind a Biblia, mind a Korán is említést tesz. A pálma akár a  30 m-es magasságot is elérheti, ez azért elég magas, főleg az európai fák magasságához viszonyítva.

Bár már a 4., 5. év után hoznak termést, teljes termőképességüket csak 10 éves korukban érik el, fürtjeik viszont tetemes súlyt képviselnek (8-9 kg), évente és fánként átlagosan 6–8 fürtöt hoznak. Néhányan hazánkban is megpróbálkoznak ültetésével, főleg az ország déli részén, azonban a -7 Celsius fok alatti hőmérsékletet a pálma nem viseli jól.

A datolya rövid áttekintése:

A pálmafélék családjának egyetlen olyan tagja ami Európába is terem. Az eredetileg Mezopotámiában őshonos növény ma már az afrikai és ázsiai száraz területeken Irántól a Maghreb-térségig, illetve Kaliforniába is megtalálható. A magas tápértékű bogyós gyümölcsöket frissen is árulják de a legnagyobb mennyiségben aszalva forgalmazzák.

datolya jótékony hatása - magzsola.hu

Ez a kitűnő csemege sok, könnyen emészthető cukor, ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor, vas, réz, magnézium) és vitaminok közül főleg C-vitamint és B-vitamin forrása. Webáruházunkban a “gyümölcsök” termékcsoportban találhatja meg, ide csoportosítottuk az aszalt, kandírozott, szárított, és liofilizált gyümölcsöket.

Ez egy tökéletes “gyümölcsdoktor”. Nem csak formára, hanem beltartalmi értékre is. Mire alapozom ezt az állítást? A magas fruktóz tartalom hozzájárul a gyors éhségcsillapításhoz. így, ha néhány szem  datolyát eszünk, után már nem is vagyunk annyira éhesek. Ehhez kapcsolódik, mint előnyös tulajdonság, a magas vitamin-, fehérje-  és tápanyagtartalom is.

Ezek ideális, szinergikus összetételüknek köszönhetően, támogatják az izmok építését, így pl. diéta, vagy fogyókúra alatt elősegíti, hogy a zsírtartalom csökkenjen, ne az izomtömegből veszítsünk.  Így az edzések remek kiegészítője is lehet. A muszlim országokban mindenhol szokás fogyasztása Ramadán hónapjában, a böjt megtörésére, azonban a szakértők szerint számtalan előnyös tulajdonsága miatt egész évben indokolt lenne a fogyasztása.

datolya ár, vásárlás, megrendelés - magzsola.hu

A béta-karotin kitűnő forrása, amely az A vitamin provitaminja – ez azt jelenti, hogy az elfogyasztott béta-karotin a bélrendszerben bomlik el A vitaminná. 100 gramm mennyiség 15,6 gramm béta-karotint tartalmaz – csaknem háromszor annyit, mint a sárgarépa. Az A vitamin hiánya szemproblémákhoz, akár vaksághoz is vezethet. A fejlődő világban a 21 éves életkor alatt kialakuló vakság első számú oka az A vitamin hiánya.

Gazdag élelmi rostban is, ezért segít az emésztőrendszert érintő rák több típusát is.

Drágább lesz a kesudió - mi ennek az oka? blogcikk

Szabadgyök megkötő képesség

Magas tápértéke mellett magas antioxidáns-tartalommal is bír. Ezek fontosak a rák elleni közdelemben, csökkentik a gyulladásokat, lassítják az öregedés folyamatát. Más gyümölcsöktől eltérően, amelyek a tárolás során hajlamosak a minőségromlásra, a hűvös helyen tárolt gyümölcs megőrzi antioxidáns-tartalmát. Hasznos lehet érrendszerei megbetegedések vagy magas koleszterinszint esetén is.

Kutatási eredmények alapján bizton állítható, hogy pl. Szaud-Arábiában - ahol a datolya igen elterjedt táplálékforrás – kevesebb a rákos megbetegedések száma, mint például az Egyesült Államokban.

datolya előnyei, datolya vitamin, datolya ára - magzsola.hu

További, lényeges előnyei:

Ez egy kb. 4-5 cm, hosszúkás, tompa fényű, barna árnyalatú, édes ízvilágú gyümölcs. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy nem tartalmaz sem koleszterint, sem zsírt. A mikroelemek közül nagyobb mennyiségben tartalmaz cinket, vasat, rezet, káliumot, és magnéziumot is, és természetesen ezek előnyös tulajdonságait is élvezhetik azok, ezt a gyümölcsöt fogyasztják.

Bizonyos vizsgálatok szerint jó hatással van a légzőszervekre, illetve az emésztésre is, tekintélyes rosttartalmának köszönhetően. Ehhez kapcsolódva, enyhíti a szorulásos tüneteket, csökkenti a hasmenést, kifejezetten jótékonyan hat a bélflóra egészségére is.   

A változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Réz és kálium - a szervezetre gyakorolt jótékony hatások közül ez csak két, de nagyon fontos mikroelem. Magas gyümölcscukor tartalma miatt túlzott fogyasztása a cukorbetegek számára nem javasolt. Erősíti a kötőszövetet, növeli a bőr rugalmasságát (kollagén) és segít a ráncosodást okozó szabad gyökök elleni harcban is.

Méregtelenítő hatása miatt a narancsbőr is mérséklődhet. Több vegán vásárlónkkal is beszélgetve kiderült számomra, hogy sokat közülük is azért veszik ezt a gyümölcsöt, mert magas fruktóztartalmánál fogva jóllakottság érzetet okoz. RÁadásul, jól használható süteményekbe, akár nyerssen készített édességekben is, mivel ragadós, és jellegzetes, kissé karamellás íze szinte mindenkinek ízlik.

A datolya egyben kiváló kálium forrás. Ez egy egy igen fontos ásványi anyag, mert:
• építi az izmokat
• felelős a folyadék-egyensúlyért
• hatással van a pulzusra, és a vérnyomásra is
• megelőzheti az agyvérzést és a szívbetegségeket

Négy szem datolya körülbelül 668 mg káliumot tartalmaz, ez kb. a napi szükséglet 14%-a. Emellett a niacin szükséglet is fedezi, ami az emésztés, valamint az idegrendszer helyes működőse szempontjából fontos vitamin.

Jelentős B6-vitamin forrás, amit a test izomépítésre, valamint köröm-és hajnövesztésre használ fel. Tartalmaz A-vitamint, ami pedig a szem, a bőr és a nyálkahártyák egészsége miatt fontos vitamin.

Kiváló vas forrás is egyben, mivel a napi vas szükségletünk 11%-át tartalmazza. A vas elengedhetetlen a vörösvérsejtek létrejöttéhez, és segítő őket az oxigén szállításában a test sejtjeiben.

Minden jog fenntartva - magzsola.hu