Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Király datolya, a datolyák királya

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.08.29 09:23
Király datolya, a datolyák királya

A királydatolya, vagy királydatolya hazánkban nem annyira ismert, keleti gyümölcs. Pedig mind élettani hatásai, íze is figyelemre méltó lenne.

Medjool, vagy király datolya (Phoenix dactylifera) az egyik legértékesebb datolyaféle. Míg a "Phoenix" szó jelentése : piros, a "dactylifera" a termés emberi újjakra hasonlító alakára utal. Észak Afrikában és a Közel -Keleten is elterjedt, és az ottani gasztronómia egyik hasznos alapanyaga is. Lássuk, alapvetően miben tér el, pl. az itthon is kapható változatoktól.

Amit eddig a datolyáról gondoltál:

A boltok polcain kapható, magozott, glükóz sziruppal leöntött datolya - nem akarok illúzióromboló lenni - az egyik leggyengébb minőségű ilyen termék. Az apró szemek jellemzően már-már émelyítően édesek, és mi magyarok ezt főleg télen, a karácsonyi szezon előtt vesszük, esszük.

Sokan nem is gondolják, hogy léteznek más fajták is - pedig nagyon is! Szóval, nem a magyaros konyha egyik alapvető fontosságú alapanyaga. Több, eddigi vásárlónk, amikor az 500 g-os friss datolyából rendelt, arról számolt be, hogy pont olyan ízű, állagú volt ez a tartósítószer mentes gyümölcs, mint a közel-keleti piacokon kapható. Talán nem véletlen a 241 értékelésből kapott, 4.9-es érték sem. 

Gasztronómiai tippek: 

  • Marokkóban például a bárányhús mellé is főzik, melynek végeredménye egy könnyű, omlós, puha, rendkívül különleges étel. Íze miatt azonban a desszertekben érdemes kísérletezni vele. 
  • Sonkával, baconnal vagy vékony szelet sajtba göngyölve előétel falatkáknak is kínálhatjuk. 
  • De az is egy egyszerű megoldás, ha kimagozzuk, és egy fél diót, vagy kesudiót teszünk a félbevágott gyümölcsbe. 
  • Nyers tortákba, süteményekbe is felhasználható.
  • Fagyasztott, vagy aszalt gyümölcsökkel, növényi tejjel, tejszínnel, vaníliával, csipetnyi fahéjjal turmixolva, isteni, krémes fagyit kapunk! Azt már csak le kell önteni házi csoki szósszal, megszórni szeletelt mandulával vagy kakaóbab törettel. Érdemes ám kipróbálni neked is. 

medjool királydatolya, dióval - magzsola.hu

Medjool - a legnemesebb változat:

Ez egy olyan változat, melyet kellemes, édes íze miatt fogyasztanak előszeretettel. Szemei alapvetően nagyobbak, és sötétebbek, valamint karamellásabb ízűek, finomabb, lágy  textúrájúak, mint az elterjedtebb, nagyobb mennyiségben termelt változatok, pl. a Deglet Noor. A trópusi gyümölcs egy kisebb szem magvat tartalmaz, melyet körülvesz a gyümölcshús, és héja is jellemzően vékonyabb.

A friss datolya bizonyított előnyös hatásai

Honnan származik a datolya?

Maga a datolya a világ egyik legrégebben termesztett gyümölcse. Úgy gondoljuk, hogy a mai Irak területéről származik, és több, mint 6000 éve termesztik. A datolyapálmát az élet Fájának is nevezték.

A medjool datolya összes változata egy marokkói oázisra (Bou denib) vezethető vissza. Jelenleg 9 változata elterjedt, ezt termesztik Afrika északi részén, és a Közel-Keleten. Ezekből a pálmákból először 1927 -ben importálták az Egyesült Államokba. Most Kalifornia az Egyesült Államok egyik legfontosabb datolya termelője.

A Medjool datolyapálmát Arizonában, Floridában, Louisiana -ban, Nevadában és Texasban is termesztik.Nem túl jó hír, hogy Algériában és Marokkóban, ahonnan eredetileg származik, a pálmákat a 2020-as évben betegségek támadták meg, így csökken a terméshozam, ami hosszú távon áremelkedéshez vezethet. 

király datolya, datolya, ár, ára - magzsola.hu

Miért drágább?

Mivel termesztése körülményesebb, több odafigyelést eredményez. Ehhez járul még hozzá az a tény is, hogy mivel a gyümölcs alapvetően éretten is már nagyon puha, nem fürtökben szedik le, hanem kézzel. 

Rengeteg élettani előny:

Ezek az édes és finom gyümölcsök:

  • csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást,
  • fokozza az anyagcserét és
  • javítja a csontsűrűséget.
  • kalciumot, vasat, ként, káliumot, foszfort, mangánt, rezet és magnéziumot tartalmaznak.
  • Fájdalomcsillapító hatásúak

Kiváló vitamin- és ásványi anyagforrás. Ezenkívül jó cukor-, rost- és energiaforrás. Sokan használják a datolyát azonnali energia- és táplálékforrásként. 

100 g mennyiség a következőket tartalmazza: 

  • Kalória: 66
  • Cukor: 16 gramm
  • Rost: 6,7 gramm
  • Kálium: 696 mg 
  • Magnézium: 54 mg 
  • B6 -vitamin: 0,25 mg 
  • Niacin: 1,61 mg 
  • Kalcium: 64 mg 
  • Foszfor: 62 mg 
  • Riboflavin: .06 mg 
  • K -vitamin: 2,7 µg 
  • A -vitamin: 149 NE 

Forrás: https://www.usda.gov/

királydatolya, rendelés, megrendelés - magzsola.hu

1. Javítja az emésztőrendszer egészségét

A Medjool datolya nagyon gazdag rostforrás. Egy 100 grammos adag datolya 6,7 ​​gramm rostot tartalmaz, ez a napi szükséglet 27%-a! A rostok elősegítik az egészséges bélmozgást és megakadályozza a székrekedést. A rost tömeget ad a széklethez, és segíti az emésztési folyamatokat.

Egy 2015 -ös, az Egyesült Királyságból származó tanulmány során 22 ember evett naponta hét datolyát, 21 napon keresztül. Jelentős növekedést mutattak a bélmozgásban és a széklet gyakoriságában, és jelentősen csökkentették a széklet ammónia koncentrációját

forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26428278/

2. Csökkenti a koleszterinszintet

A datolya magas rosttartalma másik, előnyös hatása, hogy csökkentheti az LDL -koleszterin szintjét a szervezetben. Az LDL -koleszterin fontos szerepet játszik a szívbetegségekben és a stroke -ban, sokat ezt úgy ismerik, mint a "rossz koleszterin".

Ha túl sok koleszterin van a vérben, lepedék képződést okozhat az artéria falain, ami gátolja a vér áramlását más szervekbe.

Ezen kívül, antiaterogén tulajdonságokkal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy csökkenthetik a zsíros lerakódások kialakulását az artériákban.

3. Javítja az agy egészségét

Ez a datolya kiváló B6 -vitamin forrás, amely szükséges a neurotranszmitterek, például a GABA, a dopamin és a szerotonin megfelelő termeléséhez.

Rendszeres, napi fogyasztása segít csökkenteni az agy gyulladásos állapotát is. Az olyan gyulladásos markerek, mint az interleukin 6, olyan neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer -kór nagy kockázatával járnak (5).

Segít csökkenteni az amiloid béta -fehérjék aktivitását is, amelyek plakkokat képeznek az agyban. A lepedék felhalmozódása az agyban a későbbiekben Alzheimer -kórhoz vezethet.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a datolyában gazdag étrend javítja a memóriát, a tanulást és csökkenti a béta-amiloidot az Alzheimer-kór transzgenikus egérmodelljében is.

forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484046/

4. Növeli az energiaszintet

A Medjool datolya jó minőségű szénhidrátokban gazdag. Olyan egyszerű cukrokat tartalmaznak, mint a fruktóz, a glükóz és a szacharóz, amelyeket a szervezet gyorsan feldolgoz és energiaként használ fel. A sivatagi beduinok gyakran csak néhány szemet esznek  egész nap megerőltető vándorlásuk során.

Ez teszi a datolyát kiváló harapni valóvá, ha extra energia forrásra van szüksége. Használhatja őket edzés előtti snackként is. 

5. Az édességek helyettesítője - remek alternatíva

Az édes karamell-szerű íz teszi a datolyát az egészségtelen fehér cukor egészséges helyettesítőjévé. Felhasználhatja a receptekben a cukor helyettesítésére. Mivel antioxidánsokat és rostot tartalmaz, növeli az étel tápanyagtartalmát is. A vegetariánus konyha egyik alapélelmiszere is, pont az előzőek miatt. Egészséges fruktóz tartama pedig teltségérzetet okoz - azaz, jóllakottságot.

A datolya paszta elkészítéséhez keverje össze a datolyát és a vizet turmixgépben. Egy kanál cukor helyett egy kanálnyi paszta helyettesíthető. Hűtőszekrényben tárolva néhány napig is eláll. 

6. Csökkenti a triglicerid szintet

A Medjool datolya csökkentheti ezt az értéket is. A trigliceridek egyfajta zsírok, melyek megtalálhatóak a vérben. Ha ezek szintje magas, ez növeli a szívbetegségek kockázatát.

7. Elősegíti a természetes szülést

A datolyák elősegítik a terhes nők késői szülésének előmozdítását is. Segítik a méhnyak tágulását és csökkentik az indukált szülés szükségességét. A vajúdási idő is lerövidülhet így.

Egy 2017 -es iráni tanulmány szerint a terhesség késői dátumainak fogyasztása hatékonyan csökkenti a fájdalmas szülési folyamat hosszát és csökkenti az oxitocin igényét a munka gyorsításában 

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29033994/

Egy 2003-as jordániai kísérletben napi 6 szem datolyát etettek a várandósságuk utolsó 4 hetében járó nőkkel. A kontroll csoporthoz képest az alábbi különbségeket tapasztalták a datolyaevő kismamák:

Nem volt szükség szinte egyiküknek sem szülésindításra, csupán a kismamák 4%-ának! Míg a datolyamentes csoportban ez az arány már 21% volt.

A vajúdás első szakasza majdnem 7 órával volt rövidebb a datolyát evőknél (510 perc vs. 906 perc).

Forrás: https://szuloverzum.hu/

8. Növeli a csontok egészségét

Ez a gyümölcs olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek erősítik a csontokat és hatásosak a csontritkulás ellen is. A datolya gazdag kalciumban és foszforban, amelyek segítenek erős fogak és csontok kialakításában. A szervezet foszforának közel 85 százaléka a csontokban és a fogakban van.

A foszfor segít a szövetek és sejtek növekedésében és javításában, valamint a DNS és az RNS előállításában. A szervezetnek kalciumra is szüksége van ahhoz, hogy a szív, az idegek, az izmok és más testrendszerek megfelelően működjenek.

Tehát a Medjool datolya napi fogyasztása hatékony módszer a csontok egészségének megőrzésére.

A Medjool datolya mellékhatásai:

Bár a datolya egészséges és magas a tápértéke, a túl sok fogyasztása mellékhatásokat okozhat. A magas rost- és kalóriatartalom súlygyarapodást és emésztési problémákhoz vezethet.

A datolya édességét a magas fruktóztartalmából nyeri. Vannak, akik nehézséget okoz a fruktóz emésztését.  Magas cukortartalmú, ezért magas glikémiás indexű ételeknek tekintik őket. A magas GI -tartalmú ételek túlfogyasztása 2 -es típusú cukorbetegséghez, szívbetegségekhez és elhízáshoz vezethet.

Néhány ember allergiás tüneteket is tapasztal, bár ennek az előfordulása rendkívül alacsony.  Ennek az allergiának a tünetei közé tartozik az orrfolyás, a vizes szemek, az orrfolyás és az arc vörössége.

Összefoglalás: 

A Medjool datolyák a szaharai Marokkó távoli Bou Denib oázisából származnak. Ez az egymagú hosszúkás gyümölcs magas tápanyagtartalmú és számos egészségügyi előnye van.

A frissen és szárítva is fogyasztható datolya alapvetően javítja az emésztést, és az agy egészségét, csökkentik a koleszterin- és triglicerid szintet, elősegítik a természetes szülést, és javítják a csontok egészségét.

A datolya kiválóan helyettesíti a szokásos cukrot, és különféle ételekbe, például süteményekbe, curry -kbe és turmixokba is beilleszthető.

Azonban nem szabad azonban túlzásba vinni fogyasztását, mivel ezek bizonyos mellékhatásokhoz vezethetnek. Magas fruktóztartalmuk egyeseknél hasmenéshez és hasi fájdalomhoz vezethet. Ezen élelmiszerek magas GI -tartalma 2 -es típusú cukorbetegséghez, szívbetegségekhez és elhízáshoz is vezethet.

A mérték az érték ebben az esetben is, ha napi 3-4 szemnél nem eszünk többet a fenti tünetek igen kis valószínűséggel fordulhatnak elő. Élvezzünk inkább a fenteikben felsorolt, rengeteg előnyös tulajdonságát. 

forrás:https://www.stemjar.com/medjool-dates-benefits/