Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Paleolit táplálkozás és korunk betegségei

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.03.18 20:32
Paleolit táplálkozás és korunk betegségei

Összefüggésben van-e táplálkozásunk az egészséggel ennek megtartásával, esetleg a betegségekkel? Mindenki tudja a választ: igen. Hogyan kapcsolódik ehhez a paleo étrend? 

A paleolit táplálkozásra sokan úgy tekintenek, mint valamiféle múló divathóbortra. Mondják ezt azok, akik ebben nem vesznek részt, csak kívülről bírálnak valami olyasmit, amit nem is ismernek - és elutasítanak.

A paleolit táplálkozás egy olyan táplálkozási rendszer, amely az őskori emberek étkezési szokásait igyekszik követni. Ennek értelmében az a paleo étrend tartalmazza azokat az ételeket, amelyek az őseink étrendjének részét képezték:

  • zöldségek,
  • gyümölcsök,
  • húsok,
  • halak,
  • tojások,
  • magvak, olajos növények.

Az a paleo táplálkozás alapelve az, hogy az emberi test evolúciója során az emésztőrendszerünk az őskori élelemfogyasztásra alakult ki, ezért a modern ételektől való eltérés okozhat egészségügyi problémákat.

Másoknak, akik követik a paleo étrendet, talán azért szimpatikus, mert lehet hús is fogyasztani, ellentétben a vegetáriánus étrenddel szemben. Igen, hiszen a húsevés olyan mélyen gyökerezik táplálkozásunkban, hogy az sokak számára létszükséglet, és el sem tudják képzelni életüket enélkül.

Az én véleményem szerint a paleo étrend legfőbb, egészségre gyakorolt pozitív hatása, a finomliszt, és a cukor elhagyása. Ezzel kapcsolatban sokan  fogyás vágyával kezdenek neki "paleozni". És nem is feleslegesen.

Ha csak ezt a két dolgot hagyjuk ki az ételeikből, már sokat  teszünk egészségünk védelmében. Kicsit csapdának tűnik ez, és elsőre talán lehetetlenül is hangzik. Gyakori érv ellene, hogy nagyapáink is ezt ették, mégis, mennyi ideig éltek. 

Persze, ez kifogás. A finomított répacukor, és a végletekig “nemesített” búza őrlésével készült finomliszt valóban nagy mennyiségben áll rendelkezésre az élelmiszeripar részére. Sok van belőle, ezért olcsó. És az ízük sem rossz, tehát sok gyártó előszeretettel “dúsítja”, vagy készíti nagyrészt ezekből termékeit . így a legnagyobb az elérhető haszon.

Ha kérdése van, akár a blog témájával, keressen bennünket, IDE kattintva.

A paleo életmód elkezdésével az a “baj”,

ami minden, az életünket jobbá tévő döntéssel: El kell kezdeni. Ráadásul, nekem.Más nem teszi meg helyettem, és nem lehet az egészet letudni egy-két pirula beszedésével.Szóval, itt is fejben dől el minden - és ha ezt egyszer lekezdem, a pozitív megerősítések folyamatosan érkeznek. Először is, könnyebbé válik emésztésünk. Egyes esetekben elmúlik a hasfájás, puffadás. Az alacsonyabb glikémiás indexű paleo alapanyagok (mint pl. a mákliszt) felszívódása lassabb, és lassabban emelik meg a vércukorszintet is. Ez szuper jó eredmény! Közismert tény, hogy korunk néhány népbetegsége pontosan összefüggésben van a finomliszt, és a répacukor fogyasztásával.

Autoimmun betegség: 

Az egyik, az autoimmun folyamatokat leginkább provokáló élelmi alapanyag a GLUTÉN. adalékanyagként. A ERŐSEN kockázatnövelő a TEHÉNTEJ, mely elsősorban az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában játszik szerepet. Mivel a bélfal áteresztőképességét a hüvelyesekben található LEKTINEK is megnövelhetik, a paleolit táplálkozás ezek fogyasztását sem ajánlja.

I. TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG:

Ez az a diabétesz, ami már fiatalkorban jelentkezik – ezért fiatalkori cukorbetegségnek is nevezik – és jellemzője a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeinek fokozatos elpusztulása. A paleolit táplálkozást folytató természeti népeknél az 1-es típusú cukorbetegség ismeretlen - tehát valami összefüggés biztosan van a kettő között. Az egyik kulcs: a D-vitamin. A D-vitamin több okból is nélkülözhetetlen a cukoranyagcseréhez, és bizonyítottan gátolja az autoimmun folyamatokat, azaz a béta-sejtek károsodását.

Az anyatejjel táplált csecsemők között is jóval kevesebb vált a későbbiekben cukorbeteggé, mint akiket tápszerrel etettek. A kicsik fejletlen bélrendszerén könnyebben átjutnak az idegen fehérjék, és egyes esetekben autoimmun folyamatokat indíthatnak be.

Bár maga a cukorbetegség vissza nem fordítható, hatása mérsékelhető, és pontosan, az alacsonyabb GI, paleo alapanyagok is hozzájárulhatnak ehhez.

És még egy, nagyon fontos dolgot kell megemlítenem: a MOZGÁS!

Pl. futás, kocogás során az izomsejtek inzulin nélkül is felvesznek cukrot, valamint fokozódik a sejtek inzulinérzékenysége is.

Kérdés, hogy valaki le akar/tud mondani teljesen a kenyérfogyasztásról

(ez elsőre általában nem sikerül, vagy szenvedéssel jár), vagy helyettesíti azt valamivel. A gluténmentes “lisztekről” érdemes valami nagyon lényegeset megérteni: ezekben nincsen sikér (=glutén), így az ezekből készült sütik, kenyerek hírül sem a megszokott állagúak, színűek, és ízűek.

Sokat kell kísérletezni, hogy megtaláljam a legmegfelelőbbet.

Szerencsére, több ilyen keverék is kapható, igaz, elég borsos áron. Szóval, a gluténmentes lisztek alapanyagai magőrlemények, melyekből több-kevesebb mértékben kipréselték az olajtartalmat, és ezután még apróbbra őrölték - azaz, ezek nem valódi lisztek. A magzsolán is számos, gluténmentes termék található. A második nagy kérdés a cukor elhagyása, illetve helyettesítése. Szerintem jóval kevesebb cukorra van szükségem, mint amennyit bevihetek a szervezetembe naponta. És erre oda is figyelek.  Nekem fontos, ha valamit boltban veszek, hogy minél kevésbé legyen feldolgozott, előre főzőtt/sütött, finomított. Ami az előzőekben felsorolt termék, abban gyakrabban van cukor, sőt, sok más olyan anyag, amire egyáltalán nincs szükségem.

Milyen alternatívái vannak a kristálycukornak?

Nyírfacukor: xilit, vagy xyliltol, xyilet néven is ismert - nálunk is kapható, eredeti, finn termék. Édessége megegyezik a cukoréval, viszont glikémiás indexe jóval alacsonyabb, (GI=11-12)  A nyírfacukor főzésálló, tehát főzéshez, sütéshez kiváló. A vékonybélben csak 25-50%-a szívódik fel, a maradék a vastagbélbe kerül. Mellékhatásként az arra érzékenyeknél nagyobb mennyiségben hasmenést, gázképződést okozhat.

Az eritrit egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben is előfordul. Abszolút kalóriamentes, így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Nincs hatással az inzulintermelésre, mert glikémiás indexe 0, ezáltal cukorbetegek fogyaszthatják. Édesítő ereje azonban csak kb. 60-80%-a a közönséges cukorénak.  Íze hűs és édes, nincsen utóíze, nincs puffasztó hatása. Ugyanúgy felhasználható, mint a hagyományos cukor. Candida diétások is bátran fogyaszthatják, mert nem táptalaja a candida gombáknak! Az eritrit cukor arány - mi mennyi?

Én egyenlőre ennyit írnék erről paleo táplálkozásról. Azt gondolom, hogy a fokozatosság elvét itt is érdemes betartani: minden nap csak egy kicsit változtatni, és örülni a részsikereknek. Visszahúzó erő lehet a pékségek illata, és a cukrászdák kínálata is. Én azt is megengedem magamnak, hogy néha “ bűnözzek”. ha ezt csak ritkán teszem meg, szintem megerősíthet abban, hogy jó teszek magammal, ha ezt az őseink által is sokáig képviselt étkezési formát vigyem tovább a mindennapokban is.

A most kezdőknek számos könyv áll rendelkezésére, hogy megismerjék a paleo étrend előnyeit. És persze, itt az internet is. Érdemes mások beszámolóit, blogjait is olvasni, a pozitív megerősítés kedvéért.