A mákkal kapcsolatban már elég sok mindent leírtunk ENNÉL a termékünknél, ennek liszt változata alapjában abban különbözik magától a máktól, hogy olajtartalma ki van préselve, és szárított, darált változatát aposztrofáljuk "liszt"-ként, pedig ez nem igaz, hiszen a liszt búzából készül, de abban meg glutén van...
Tehát ez egy "liszthelyettesítő" termék, karakteres ízzel, és színnel, mert ez bizony sötét, feketés színű " liszt".
Így valószínűleg a paleolit táplálkozás hívei használják, sütnek vele, de persze, más allergéneket elkerülő, és alacsony szénhidráttartalmú diéta kiegészítője is lehet.
Magát a terméket a mákszemek vegyszerektől mentes, hideg préselésével nyerik ki. A hideg szó azért is lényeges, mert a nagyobb hőhatás nélküli feldolgozás megőrzi a növény értékes hatóanyagait az a fogyasztó számára.
Íze, zamata természetesen kevésbé intenzív, mit magáé a máké.
Vízfelszívó, folyadékmegkötő képessége viszont igen magas, ezt a felhasználás során kérem, vegye figyelembe!
Magas fehérjetartalma a vegetariánusok számára is értékes tápanyagforrás.
Felhasználható sütemények alapanyagaként, vagy más lisztekkel keverve, akár palacsinta sütésére is. Íze remekül harmonizál a meggyel. Citrom és nyírfacukor, vagy eritrit hozzáadásával remek töltelék is készíthető belőle. Remek receptek találhatóak a neten is érdemes kicsit túrni ezekért.
Szokásos jó tanács, ami érvényes minden gluténmentes liszthez, vagy liszthelyettesítőhöz: eggyel több tojást adjuk hozzá, mint a hagyományos liszthez, különben töredezett, repedezett végeredményt találunk a sütőben.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1280 kJ/305 kcal
Fehérje: 35 g
Szénhidrát: 12 g, ebből fruktóz: 3 g
zsír: 13 g
Származási hely: EU