Meggyes mandulás pite
Igazi vendégváró sütemény, ráadásul, nagyon jól mutat. Mivel a mandulát mindenki szereti.
Tavaszi pite, ami garantáltan sikert arat, kicsik, és nagyok között egyaránt.
Hozzávalók egy kb 26 cm átmérőjű pitéhez:
20 dkg rizsliszt, átszitálva
10 dkg eritrit, vagy nyírfacukor
10 dkg durvára tört mandula
1 csapott evőkanál szódabikarbóna, vagy sütőpor
20 dkg kókuszzsír
1 tojássárgája
A töltelékhez:
50 dkg magozott meggy, fagyasztott, vagy befőtt, lecsepegtetve
6 dkg darált mandula
1 csipet őrölt fahéj
5 dkg eritrit, vagy nyírfacukor
1 zacskó vaniliás cukor, vagy vaniliakivonat
1 db bio citrom reszelt héja
5 dkg szeletelt/gyalult mandulabél
Elkészítés:
A lisztet, eritritet, és a szódabikarbónát egy tálban összekeverjük. A kókuszzsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. Az egészet tésztává gyúrjuk.
A tészta egyik felét lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk, és a piteformába igazítjuk, hogy a szélére is jusson. A másik felét frissentartó fóliába csomagolva, hűtőbe tesszük.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, előtte lecsepgtetve a meggyet. Ezuán beleöntjük a pités tálba. A hűtőből kivett tésztát kicsomagolva, egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, és rászórjuk a pite tetejére, a szeletelt mandulával együtt. 180 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük, majd kihűlve tálaljuk, szeleteljük.