Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Az Ország Tortája 2022 győztesei:

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2022.08.17 10:26
Az Ország Tortája 2022 győztesei:

Mivel a magzsolán is több, igen jó minőségű sütési alapanyag (kakaópor, Callebaut pasztillák, kókuszreszelék, kakaóvaj, stb) kapható, Ezért arra gondoltam talán téged is érdekel hogy melyek lettek az ország tortái, a  2022-es verseny díjazottjai. Ezeket a különleges édességeket, akár te is el tudod készíteni otthon is,  minőségi alapanyagokból. Bár a receptek cikkünk közreadásakor még nem elérhetők, amint megkapjuk, frissítjük ezzel kiegészítve írásunkat. 

https://magzsola.hu/blog/aszalt-meggy-hatasa-kaloria-tartalma-recept.htmlA verseny három fordulóból állt, győztes alkotásokat pedig kategóriánként 5-5 torta közül választották ki a zsűritagok.

Ez a megmérettetés jellemzően az augusztus 20-i ünnepség sorozathoz kötődik, most is augusztus 19-étől kóstolhatók meg ezek. Idén 28 tortát neveztek a versenyben.

 A zsűritagok a tortákat pedig a Hungexpo területén élőben közönség előtt kóstolták meg. Sajnos, nem voltunk ott, de bizonyosan az arckifejezésükön látszódott véleményük is. :-) 

UPDATE: 2022.08.20:

Idén a 2022 év tortája versenykiírásban újdonságként szerepelt az is, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, tésztarétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói jobban érvényesüljenek a tortákban.

Érdekességként említhető az is, hogy idén 

  • a mák

  • a meggy

  • a tokaji borok

  • a tejföl

több versenyzőnél is kiemelt alapanyagként szerepelt, és több torta alapízeit is ezek képviselték. Ezek mellett előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan, ritkán használt, különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, kapor, rozmaring, vagy akár a libamáj.

A MAGYAROSZÁG TORTÁJA 2022-ben KARIKÓ ORSOLYA ALKOTÁSA, A HUNCUT SZILVA HERCEG LETT 

huncut szilva herceg, az ország tortája 2022

Orsolya a Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös munkatársa. 

A torta megalkotásakor a cukrászt a remek egri vörösbor, valamint talán a legkedveltebb hazai gyümölcsünk, a szilva ízének kettőse inspirálta. Ehhez jött még a finom fahéj, ami még inkább kiemelte a bor és az aszalt szilva zamatait.

UPDATE: 2022.08.24: biztosan van benne még hazai méz (akácméz?), és szegfűszeg is.

A tortaalap egy lisztmentes, mogyorós dacquoise ( ez egy felvert tojáshab alapú, törökmogyorós, kókuszreszelékkel készített alap), egy felvert, karamellizált csokoládés fahéj-ropogóssal.

Ezt lágyan rétegezi egy friss, könnyed, és pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, kiegészítve a különleges összetevővel, az egri borvidék remek vörösborával. Ehhez jön még a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta külön ékessége a friss szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

Rengeteg gyümölcs kell elkészítéséhez, hiszen egy tortában közel 70 dkg szilva van. Ez aszalványként, illetve püréként kerül az édességbe. A torta elkészítése kissé bonyolult és időigényes. A három réteget, amely a piskóta alapra összeépül, közben hűteni kell bizonyos folyamatoknál. 

A fenti "titkokat" Horváth Zsolttól hallottuk. A Kisgergely Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere is egyike azoknak, akik már elkészítették ezt a finomságot, és kapható, kóstolható miskolci üzletükben.

Mandulaliszttel finomabb! Próbáltad már süteményekhez? Blogcikk

A szilvából készült zselé minden lapra rákerül. Ezek után jön a hűtési folyamat. A ropogós réteg csak az alsó részében van, de az összességében elég jól érvényesül. Ugyanúgy, ahogy a fahéj remek íze is – mondta el Horváth Zsolt. A száraz vörösbortól pedig nem kell tartani, mivel az alkohol már elpárolog a szilvazselé készítésénél, a  közel 100 fokos hevítése következtében.  

nagyi kedvence torta recept
huncut szilva herceg recept
az ország tortái lista
ország tortája 2022 hol kapható
ország tortája recept

HUNCUT SZILVA HERCEG, az ország tortája 2022 - magzsola.hu

Nagyi Kedvence - MAGYARORSZÁG CUKORMENTES TORTÁJA 2022

Magyarország Tortája mellett, 2022-ben már a Magyarország Cukormentes Tortáját is kiválasztották. Az "Egy Csepp Figyelem" Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által közösen kiírt versenyre 17 alkotással érkeztek a versengő cukrászok.

Az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is kiemelt döntési szempont volt.

A program elsődleges célja ugyanis, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek ezek az édességek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A cukor mentes torta készítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.

Így ebben az évben Magyarország cukormentes tortája a Nagyi Kedvence lett, amit Gyuris László, a Szegedi Virág cukrászda és Kávéház cukrászmestere készített el.

Az elegáns, hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortában az élénk, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkuszvirág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, így hozzáadott gabonalisztet nem tartalmaz.

UPDATE: Gyuris László szerint az ő személyes pályaválasztását imádott nagymamája inspirálta, akinek konyhájában az ő első süteményei is készültek. A „Nagyi kedvence” az ő tiszteletére született meg.

Nagyi KEdvence, az ORszág cukormentes tortája 2022 - magzsola.hu

A Nagyi kedvence torta energiatartalma 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrije:

elnök: Nándori László, aranykoszorús cukrászmester.

A zsűri tagjai:

  • Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója,

  • Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke,

  • Varga Margit cukrász, a 2017-es verseny győztese,

  • Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus, a Cukorbetegek nagy diétáskönyvének dietetikai szerzője,

  • Széchy Eszter, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa,

  • Zila László, mestercukrász, feltaláló, a Magyarország Tortája verseny négyszeres győztese, és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első győztese,

  • Tóth Rebeka, a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. marketing vezetője,

  • Barna László, a Zsolnay Kávéház cukrászatának vezetője és

  • Vadon János, rádiós műsorvezető

Remélem, hasznos volt kis írásunk. Ha kóstoltad a torták valamelyikét, vagy véleményed van a fentiekkel kapcsolatban, kérlek, írd meg nekünk: