A mandulaliszt igazi tápanyag-bomba! Több mint 50%-ban értékes zsírokat és 20%-ban fehérjét tartalmaz, emellett gazdag A pro-, B2-, és E-vitaminban. Kálium, foszfor, magnézium és kalcium is megtalálható benne, melyek erősítik a csontokat és az idegrendszert. Ez a gluténmentes "ál-liszt" nem gabonából készül; héjától megfosztott mandula őrlésével hozzák létre. Az Aldi, Lidl és Naturmind kínálatában különböző zsírtartalmú változatok érhetők el: magasabb zsírtartalommal ínycsiklandóbb süteményeket készíthetünk, míg alacsonyabb zsír esetén szárazabbak lesznek az édességek. Fedezd fel a mandulaliszt sokoldalúságát!
Mandulaliszt zsírtartalma:
Lényeges a mandulalisztben megmaradó mandulaolaj MENNYISÉGE: ha túl kevés, nem lesz megfelelő a belőle készült süti, torta, ízetlen lesz, ha túl sok, akkor még jobban hajlamos az avasodásra.
Ez utóbbi akkor léphet fel, ha a terméket nem hűtött módon szállítják, ugyanis a magasabb, 20 Celsius fok feletti hőmérséklet árhat leginkább.
Ezt a nehéz dilemmát, úgy látszik, sikerült jól megoldani, és beállítani a zsírtartalmat, mert minden vevőnk eddig csak dicsérte ezt a terméket - és isteni a süti illata is, miközben sül a sütőben.....Tartalmas és izgalmas ízek, telt, természetesen, enyén édes aromák.
Mandula liszt - Előnyös tulajdonságok, vitaminok:
A mandulaliszt igazi E-vitamin bomba, amely hatékonyan támogatja a méregtelenítést és erősíti az immunrendszert. Antioxidáns tulajdonságai révén védi sejtjeinket az oxidatív stressz káros hatásaitól, valamint gátolja a koleszterin lerakódását az erekben. Kiválóan párosítható gyümölcsökkel, kókusztejjel vagy akár más lisztekkel is. Tele van B1-vitaminnal, folsavval, riboflavinnal (B2), P-vitaminnal és foszforral.
Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: magnéziummal erősíti csontjainkat és fogainkat, segít fenntartani a kalcium-kálium egyensúlyt. Réztartalma javítja az oxigén szállítását és jót tesz a vérereknek meg az idegrendszernek. A cink elősegíti a sebgyógyulást, míg vastartalmának köszönhetően különösen hasznos lábadozáskor vagy vérszegénység esetén.
A 2024-es Magyrország Tortája verseny győztes alkotásának, a "Mákvirág" tortának is az egyik remek alapanyaga.
Mihez használhatjuk fel?
-sós ételekhez
-édes süteményekhez
-kenyerek, pékáruk elkészítéséhez
Mi a különbség a mandulaliszt és a darált mandula között?
Amíg a mandulaliszt blansírozott, azaz,a belső héjától is teljesen megfosztott, fehér mandulamagból készül, addig a darált mandula tartalmazza a belső maghéjat. Ennek vannak előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy több benne az éertékes növényi összetevő, hátránya, hogy a héjnak van egy vitathatatlan kissé keserű mellékíze.
Felhasználása, előnyei:
A hántolt (=blansírozott) magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet, a megerőltetőbb agyi tevékenységet (magnézium) , jobban fókuszálunk, fittebb lesz szellemi állapotunk.
Ez azért, főleg idősebb korban, de megerőltető szellemi munkánál, esetleg vizsgaidőszakban, diplomamunkánál is nagyon előnyös. Ebből a szempontól ez nagyon hasonló másik közkedvelt magvunkhoz, a népszerű kesudióhoz is.
A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Mindkettő hozzájárul anyagcserénk megfelelő állapotához, az emésztéshez, és a salakanyag kiválasztáshoz is.
Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.
Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében. Serkenti az emésztést, hatásos gyógymód a székrekedésre.
Kérlek, olvasd el ciikünket a főtt rizs szénhirdáttartalma címmel.
Nézz szét receptjeink között is, itt is számtalan kipróbált jó ötletet találhatsz.
A mandulaliszt elsősorban a cukrászat alapanyaga. De anyukák, nagymamák kedvenc titkos süti összetevője is lehet. :-) Sütemények, piskóta, palacsinta, keksz, macaron is készíthetőek felhasználásával. Esetleg zabpehellyel is kombinálható. Ha ezeket megsütöd, szó szerint érezhető a különbség, ízben és illatban egyaránt. Természetesen nem pótolja a finomított liszt használatát, hiszen ez egy magőrlemény, de az illata, íze - isteni! :-) Sós ételekhez is remekül passzol, például érdemes kipróbálni panírokban, töltelékekben is.
Tuti tipp: érdemes egy tojással többet használni a receptekben megadottnál.
További, "mandulás" termékeink:
Tápanyagtartalom: 100 g mandulaliszt:
(hozzávetőleges értékek)
- Energia: 578 kcal/ 2418 kJ
- Fehérje: 22 g
- össz B vitamin(B1,B2,B3,B5.B6.B9) :5,5 mg
- Szénhidrát: 20 g amelyből cukrok: 5g
- Rost: 12g
- Zsír: 51g, amelyből telített:23 g, többszörösen telített:12 g
- kálium: 728 mg
Felbontás után érdemes száraz, hűvös helyen tárolni!
Összetétel: 100% hidegen sajtolt blansírozott mandula őrlemény
Származási hely: USA