A mandulaliszt, mandula liszt, darált mandula magas tápértékű, több, mit 50% értékes zsírokból, 20%-a fehérjéből tevődik össze, nagy mennyiségű A pro-, B2-, és E-vitamint is tartalmaz, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot, amik leginkább a csontokat és az idegrendszert erősítik. Természetesen ez egy "ál-liszt", hiszen nem gabona őrlésével készül, hanem a héjától megfosztott mandula őrlésével, zsírtalanításával, és újraőrlésével jön létre, így aztán gluténmentes is.
Mandulaliszt zsírtartalma:
Lényeges a mandula lisztben megmaradó mandulaolaj MENNYISÉGE: ha túl kevés, nem lesz megfelelő a belőle készült süti, torta, ízetlen lesz, ha túl sok, akkor még jobban hajlamos az avasodásra.
VIDEO
Ez utóbbi akkor léphet fel, ha a terméket nem hűtött módon szállítják, ugyanis a magasabb, 20 Celsius fok feletti hőmérséklet árhat leginkább.
Ezt a nehéz dilemmát, úgy látszik, sikerült jól megoldani, és beállítani a zsírtartalmat, mert minden vevőnk eddig csak dicsérte ezt a terméket - és isteni a süti illata is, miközben sül a sütőben.....Tartalmas és izgalmas ízek, telt, természetesen, enyén édes aromák.
Mandula liszt - Előnyös tulajdonságok, vitaminok:
A mandulaliszt bőségesen tartalmaz E-vitamint, így segít a méregtelenítő folyamatok serkentésében, ellenállóképességünk erősítésében. Erős antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet az oxidatív stressz okozta sejtkárosodástól. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben.
Nagyon jól párosítás gyümölcsökkel, kókusztejjel, mandulatejjel, liszttel és még sok mással.
Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor. Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, fogakat, és ezek állapotát, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kalcium-kálium egyensúlyát.
Remek rézforrás : elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
Cink tartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.
Vas tartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok, vérszegénység esetén.
Mihez használhatjuk fel a mandulalisztet?
-sós ételekhez
-édes süteményekhez
-kenyerek, pékáruk elkészítéséhez
Mandulaliszttel finomabb! Próbáltad már? blogbejegyzés
Mi a különbség a mandulaliszt és a darált mandula között?
Amíg a mandulaliszt blansírozott, azaz,a belső héjától is teljesen megfosztott, fehér mandulamagból készül, addig a darált mandula tartalmazza a belső maghéjat. Ennek vannak előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy több benne az éertékes növényi összetevő, hátránya, hogy a héjnak van egy vitathatatlan kissé keserű mellékíze.
Felhasználása, előnyei:
A hántolt (=blansírozott) magbélből nyert vitamindús mandulateje t évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet, a megerőltetőbb agyi tevékenységet (magnézium) , jobban fókuszálunk, fittebb lesz szellemi állapotunk.
Ez azért, főleg idősebb korban, de megerőltető szellemi munkánál, esetleg vizsgaidőszakban, diplomamunkánál is nagyon előnyös. Ebből a szempontól ez nagyon hasonló másik közkedvelt magvunkhoz, a népszerű kesudióhoz is.
A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Mindkettő hozzájárul anyagcserénk megfelelő állapotához, az emésztéshez, és a salakanyag kiválasztáshoz is.
Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.
Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében. Serkenti az emésztést, hatásos gyógymód a székrekedésre.
Kérlek, olvasd el ciikünket a főtt rizs szénhirdáttartalma címmel.
Nézz szét receptjeink között is, itt is számtalan kipróbált jó ötletet találhatsz.
A mandulaliszt elsősorban a cukrászat alapanyaga. De anyukák, nagymamák kedvenc titkos süti összetevője is lehet. :-) Sütemények, piskóta, palacsinta, keksz, macaron is készíthetőek felhasználásával. Esetleg zabpehellyel is kombinálható. Ha ezeket megsütöd, szó szerint érezhető a különbség, ízben és illatban egyaránt. Természetesen nem pótolja a finomított liszt használatát, hiszen ez egy magőrlemény, de az illata, íze - isteni! :-) Sós ételekhez is remekül passzol, például érdemes kipróbálni panírokban, töltelékekben is.
Tuti tipp: érdemes egy tojással többet használni a receptekben megadottnál.
További, "mandulás" termékeink:
Tápanyagtartalom: 100 g mandulaliszt:
(hozzávetőleges értékek)
Energia: 578 kcal/ 2418 kJ
Fehérje: 22 g
össz B vitamin(B1,B2,B3,B5.B6.B9) :5,5 mg
Szénhidrát: 20 g amelyből cukrok: 5g
Rost: 12g
Zsír: 51g, amelyből telített:23 g, többszörösen telített:12 g
kálium: 728 mg
Felbontás után érdemes száraz, hűvös helyen tárolni!
Összetétel: 100% hidegen sajtolt blansírozott mandula őrlemény
Származási hely: USA