Édes Ünnep: Magyarország Tortája 2024 - A Hagyomány és Innováció találkozása
Augusztus 20-a, államalapításunk ünnepe nemcsak történelmünk, de gasztronómiánk szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. A Magyar Cukrász Ipartestület immár 18. alkalommal rendezte meg a "Magyarország Tortája" versenyt, amely idén is izgalmas ízkombinációkkal és innovatív megoldásokkal kápráztatta el a zsűrit és a közönséget egyaránt.
Mákvirág: Az Ország Tortája 2024-ben
Az idei év győztese Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda mestercukrásza lett "MÁKVIRÁG" elnevezésű alkotásával. A torta nem csupán egy desszert, hanem egy nosztalgikus utazás a gyermekkorba:
- A mák és a fekete ribizli harmóniája idézi a nagymama kertjének ízeit
- Mandulalisztes mákos piskóta és fekete szezámmaggrillázs adja a ropogós alapot
- Lágy fehér csokoládékrém biztosítja a krémes textúrát
- Mákolaj gazdagítja az ízvilágot
Kovács Alfréd, aki saját bevallása szerint "a világ legmákosabb embere", tortájával tökéletes egyensúlyt teremt az édes és fanyar ízek között, miközben a különböző textúrák játéka teszi igazán különlegessé az alkotást.
Dobogósok és különlegességek
A verseny színvonalát mutatja, hogy a dobogó többi fokára is kiemelkedő alkotások kerültek:
- "Rigófütty" - Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)
EZ a torta az erdő édes kincseiből, áfonyából és fekete ribizliből készül, ami több rétegben jelenik meg a mákos felvert tésztalapok között. A torta egyik különlegessége a mákos Pâte à choux felvert, amihez jól illeszkedik az áfonyás feketeribizli ragu.
A gyümölcsök frissességét mandula mousse ellensúlyozza, és a tejcsokoládés ropogós teszi teljessé. Lezárásképpen egy 100%-os mandulapasztával készült mandulás áthúzóval fedjük be a tortát.” – nyilatkozta Sándor, a Magyarország Tortája verseny korábbi győztese és az idei Gelato World Cup 2024. bronzérmes magyar csapat tagja.
- "Fekete gyöngy" - Novák Ádám és Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged)
Innováció a tradícióban: szuperélelmiszerek a főszerepben
Az idei verseny különlegessége a "szuperélelmiszer" témakör volt. A versenyzőknek legalább két alapanyagot kellett felhasználniuk az alábbi kategóriákból:
- Bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, fekete ribizli)
- Gabonák és magvak (pl. kendermag, tönköly)
- Zöldségek (pl. cékla, sütőtök)
- Olajos magok (pl. dió, mandula)
Ez a koncepció nem csak az innovációt ösztönözte, de a hazai, egészséges alapanyagok népszerűsítését is szolgálta.
Édes, de cukormentes: A "Zöld Málna"
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt idén is megrendezték, parallel a fő versennyel. A győztes a "Zöld Málna" lett, Novák Ádám és Csonka László (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) alkotása.
- Pisztácia mousse és málna zselé izgalmas kombinációja
- Rózsavíz és szárított rózsaszirmok teszik különlegessé
- Alacsony kalória- (232,4 kcal/szelet) és szénhidráttartalom (10,5 g/szelet)
A torta felül piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé.
A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák.
Ez a torta bizonyítja, hogy az egészségtudatosság és az ínycsiklandó ízélmény nem zárják ki egymást.
Hol kóstolhatjuk meg?
Ha kedvet kaptunk ezekhez a különleges tortákhoz, jó hír, hogy 2024. augusztus 19-től országszerte több helyen is megkóstolhatjuk őket:
- A Magyar Ízek Utcájában (Várkert Bazár, Budapest)
- Országszerte számos cukrászdában (a lista augusztus 17-től elérhető a www.cukraszat.net oldalon)
A Magyarország Tortája verseny több mint egy cukrászati megmérettetés.
Ez egy olyan esemény, amely összeköti a hagyományt az innovációval, az ízélményt az egészségtudatossággal. Idén is bebizonyosodott, hogy a magyar cukrászat nem csak őrzi a hagyományokat, de folyamatosan megújulva, a modern trendeket követve alkot maradandót.
Akár a győztes "Mákvirág" tortát, akár a cukormentes "Zöld Málnát" választjuk, biztos, hogy egy szelet Magyarországot ízlelhetünk meg általuk. Ne hagyjuk ki ezt az édes élményt!
Képek forrása: Magyar Cukrász Ipartestület