Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Mandula, mandulabél, édes vagy keserű?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2022.01.29 13:04
Mandula, mandulabél, édes vagy keserű?

A mandula rendszeres fogyasztása mindenki számára ismert tény. Az olajos magvak közül talán ez az egyik legnépszerűbb, hazánkban is. A belső barna maghéj finom, enyhén keserű magocskát rejt, de csak éppen enyhén. Hiszen az édes mandulát szeretjük a legjobban. Ez számos cukorászati termék alapanyaga is, de erről majd később. Természetesen, az ár is fontos tényező Ft kg - mennyi az annyi? 

Előző blogbejegyzésünkben a Callebaut csokoládé pasztillák, kedvenc sütési alapanyagokról írtunk, olvastad már?

Jótékony hatása különféle B-vitaminokban gazdag (leginkább B1 B2), egyszeresen telítetlen zsírsav-összetétele és magas ásványi anyag tartalma miatt figyelemreméltó. A B-vitamin vízben oldódó, fontos szerepet játszik az immunrendszer fenntartásában, az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez (ugye, hogy mindenkinek mandulát kellene ropogtatnia? :-)), valamint fontos a szerepe bőrünk egészségében is. Egy korábbi blogbejegyzésünkben 11 előnyös tulajdonságáról írtunk.

mandula - b-vitamin, miben található magzsola.hu

Akkor most édes, vagy keserű a mandula?

Nos, azon kívül, hogy finom, és egészséges, alapvetően két típusa van. A rózsafélék családjába tartozik, kissé furcsa módon, de közeli rokona a szilva is. Két változata ismert: Az édes belsejűt fogyasztjuk, a keserűmandula fő felhasználási területe pedig a gyógyszergyártás és a mandulaolaj készítés, de ennek egy kis részét cukrászat is használja, a marcipán készítéséhez.

Az olaj kipréselése után megmaradó "pogácsát" (Placenta amygdalarum) szárítva és őrölve kozmetikai célokra (arcradírnak) használják.

Fontos figyelmeztetés a mandulával kapcsolatban!

A keserűmandula – több fajtájával együtt (Prunus americana) – abba a nemzetségbe tartozik, amely a hidrogén-cianid nevű mérget tartalmazza, mely a mandula jellegzetes ízét adja. Ez a toxin főleg a levelekben (melyeket nem eszünk meg) és a magban található és könnyen észrevehető erőteljes, keserű íze miatt. Nagyrészt túl kis mennyiségben van jelen ahhoz, hogy ténylegesen bajt okozzon, de ha a mag intenzíven, túlságosan keserű, nem szabad megenni.

Kis mennyiségben a hidrogén-cianid stimulálja a légzőszerveket és javítja az emésztést, valamint egyes kutatások szerint hasznos a rák kezelésében. Nagyobb mennyiségben azonban légzési nehézségeket, végső esetben halált is okozhat.

 keserűmandula, vigyázat - magzsola.hu

forrás: snopes.com

Az édes mandulabél élettani hatásai

  •   A fentebb említett magas vitamin tartalma miatt ajánlott a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.
  •   Sok még benne a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor is.
  •  A magnézium erősíti a csontokat, a fogak egészségét, és élénkíti a fehérjeképzést, valamint fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.
  •   Remek természetes rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
  •  Telített zsírsavak, Omega 3 és más előnyök
  •   Cink tartalmánál fogva gyorsítja a sebgyógyulást.
  •   Vas tartalma miatt javasolják a betegségekből való felépülés, vagy vérképzési gondok esetén.
  •   A blansírozott magbélből kinyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják.
  • A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló.
  • Javítja az emlékezőképességet, csökkenti az időskori demencia kialakulásának kockázatát.
  •   Magas a fehérje és a TERMÉSZETES élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában – vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.
  •   Kedvező hatású lehet egyes rákbetegségek megelőzésében.
  • Sós, pirított, pörkölt változata is kedvelt, már éppen magas sótartalma miatt nem túl egészséges. 

ropogtassunk minél több mandulát - magzsola.hu

forrás: shutterstock.com

Hasznos tippek a mandulával kapcsolatban:

A mandula mindenféle tartósítószer nélkül, sokáig eláll. Mint minden magot, ezt is tartsuk lehetőleg hűvös, száraz helyen, a légköri oxigéntől elzárva. Ha piacon vásárolunk, héjas változatban, két dologra érdemes figyelni:

  • A kemény maghéj nem lehet felnyílt, penészes, vagy foltos.
  • Rázzuk meg: ha zörög, a mandula kiszáradt. Keressünk másik árust.

Ne szégyelljük megkóstolni, ha erre lehetőségünk van. Az avas mandula belül sárgás, puha tapintású. Illata csípős.

A mandulát légmentes dobozban, vagy akár befőttes üvegben, hűtőszekrényben tartva legfeljebb három hónapig tarthatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk. Alapvetően, minden magra érvényes: tartsuk ezt is száraz hűvös helyen. 

Aszalt szilva ár, vásárlás, hatásai, megrendelés

Olvastad már eddigi vásárlóink véleményét?

100 g mennyiség tápanyag tartalma:

  • Energia: 578 kcal/ 2418 kJ
  • Fehérje: 22 g össz. B vitamin(B1,B2,B3,B5.B6.B9) :5,5 mg 
  • Szénhidrát: 20 g, ebből cukrok: 5 g
  • Rost: 12 g
  • Zsír: 51 g, ebből telített zsírsav: 4 g,  egyszeresen telített:34 g, többszörösen telített:13 g 
  • Kálium: 728 mg

Miért javasolja az Ayurveda, hogy egy éjszakán át áztasd, és héj nélkül edd meg?

"A mandula olyan fehérjeforrás, amely segít stabilizálni a vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást, és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik" - mondta Geeta Vara indiai ayurvédikus. Sokan beáztatják a különféle olajos magvakat fogyasztás előtt. De elgondolkozott már azon, hogy miért? Geeta Vara ájurvédikus a közelmúltban kifejtette, hogy a dióféléket, például a mandulát, nehéz megemészteni a szervezet számára, ezért fogyasztás előtt be kell áztatni, vagy érdemes szeket blansírozni.

Összefoglaló.

A mandula rendszeres fogyasztása több egészségügyi előnnyel jár. Természtesen, fontos az ár, azonban itt is érvényes, hogy a túl olcsó magvak töredezettek, könnyebben avasodnak, esetleg nem túl roppanósak. Jótékony hatása napi egy maréknyi mag ropogtatásával is eláérhető, érdemes beeépíteni ezt rendszeresen az étrendünkben, vagy a kis étkezésekbe is.

Mandula, mandulabél, natúr, sótlan. Három fajtáját különböztetünk meg: ezek a keserű- édes-, és papírhéjú, vagy jordán mandula. Őshazája Elő- és Közép Ázsia, innen jutott el a Földközi-tenger mediterrán vidékeire, ami manapság is a legjelentősebb termőterület Európában. Iránban, Marokkóban és Törökországban is sok ültetvény van. Nagyon szereti a meleget, hazánkban éppen ezért inkább a déli területek lejtőin terem meg, a fagyot nehezen tűri.

"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"

Raktáron
1 599 Ft
Egységár: 6 396 Ft/kg