A mandula rendszeres fogyasztása mindenki számára ismert tény. Az olajos magvak közül talán ez az egyik legnépszerűbb, hazánkban is. A belső barna maghéj finom, enyhén keserű magocskát rejt, de csak éppen enyhén. Hiszen az édes mandulát szeretjük a legjobban. Ez számos cukorászati termék alapanyaga is, de erről majd később. Természetesen, az ár is fontos tényező Ft kg - mennyi az annyi?
Előző blogbejegyzésünkben a Callebaut csokoládé pasztillák, kedvenc sütési alapanyagokról írtunk, olvastad már?
Jótékony hatása különféle B-vitaminokban gazdag (leginkább B1 B2), egyszeresen telítetlen zsírsav-összetétele és magas ásványi anyag tartalma miatt figyelemreméltó. A B-vitamin vízben oldódó, fontos szerepet játszik az immunrendszer fenntartásában, az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez (ugye, hogy mindenkinek mandulát kellene ropogtatnia? :-)), valamint fontos a szerepe bőrünk egészségében is. Egy korábbi blogbejegyzésünkben 11 előnyös tulajdonságáról írtunk.
Akkor most édes, vagy keserű a mandula?
Nos, azon kívül, hogy finom, és egészséges, alapvetően két típusa van. A rózsafélék családjába tartozik, kissé furcsa módon, de közeli rokona a szilva is. Két változata ismert: Az édes belsejűt fogyasztjuk, a keserűmandula fő felhasználási területe pedig a gyógyszergyártás és a mandulaolaj készítés, de ennek egy kis részét cukrászat is használja, a marcipán készítéséhez.
Az olaj kipréselése után megmaradó "pogácsát" (Placenta amygdalarum) szárítva és őrölve kozmetikai célokra (arcradírnak) használják.
Fontos figyelmeztetés a mandulával kapcsolatban!
A keserűmandula – több fajtájával együtt (Prunus americana) – abba a nemzetségbe tartozik, amely a hidrogén-cianid nevű mérget tartalmazza, mely a mandula jellegzetes ízét adja. Ez a toxin főleg a levelekben (melyeket nem eszünk meg) és a magban található és könnyen észrevehető erőteljes, keserű íze miatt. Nagyrészt túl kis mennyiségben van jelen ahhoz, hogy ténylegesen bajt okozzon, de ha a mag intenzíven, túlságosan keserű, nem szabad megenni.
Kis mennyiségben a hidrogén-cianid stimulálja a légzőszerveket és javítja az emésztést, valamint egyes kutatások szerint hasznos a rák kezelésében. Nagyobb mennyiségben azonban légzési nehézségeket, végső esetben halált is okozhat.
forrás: snopes.com
Az édes mandulabél élettani hatásai
- A fentebb említett magas vitamin tartalma miatt ajánlott a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.
- Sok még benne a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor is.
- A magnézium erősíti a csontokat, a fogak egészségét, és élénkíti a fehérjeképzést, valamint fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.
- Remek természetes rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
- Telített zsírsavak, Omega 3 és más előnyök
- Cink tartalmánál fogva gyorsítja a sebgyógyulást.
- Vas tartalma miatt javasolják a betegségekből való felépülés, vagy vérképzési gondok esetén.
- A blansírozott magbélből kinyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják.
- A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló.
- Javítja az emlékezőképességet, csökkenti az időskori demencia kialakulásának kockázatát.
- Magas a fehérje és a TERMÉSZETES élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában – vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.
- Kedvező hatású lehet egyes rákbetegségek megelőzésében.
- Sós, pirított, pörkölt változata is kedvelt, már éppen magas sótartalma miatt nem túl egészséges.
forrás: shutterstock.com
Hasznos tippek a mandulával kapcsolatban:
A mandula mindenféle tartósítószer nélkül, sokáig eláll. Mint minden magot, ezt is tartsuk lehetőleg hűvös, száraz helyen, a légköri oxigéntől elzárva. Ha piacon vásárolunk, héjas változatban, két dologra érdemes figyelni:
- A kemény maghéj nem lehet felnyílt, penészes, vagy foltos.
- Rázzuk meg: ha zörög, a mandula kiszáradt. Keressünk másik árust.
Ne szégyelljük megkóstolni, ha erre lehetőségünk van. Az avas mandula belül sárgás, puha tapintású. Illata csípős.
A mandulát légmentes dobozban, vagy akár befőttes üvegben, hűtőszekrényben tartva legfeljebb három hónapig tarthatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk. Alapvetően, minden magra érvényes: tartsuk ezt is száraz hűvös helyen.
Aszalt szilva ár, vásárlás, hatásai, megrendelés
Olvastad már eddigi vásárlóink véleményét?
100 g mennyiség tápanyag tartalma:
- Energia: 578 kcal/ 2418 kJ
- Fehérje: 22 g össz. B vitamin(B1,B2,B3,B5.B6.B9) :5,5 mg
- Szénhidrát: 20 g, ebből cukrok: 5 g
- Rost: 12 g
- Zsír: 51 g, ebből telített zsírsav: 4 g, egyszeresen telített:34 g, többszörösen telített:13 g
- Kálium: 728 mg
Miért javasolja az Ayurveda, hogy egy éjszakán át áztasd, és héj nélkül edd meg?
"A mandula olyan fehérjeforrás, amely segít stabilizálni a vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást, és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik" - mondta Geeta Vara indiai ayurvédikus. Sokan beáztatják a különféle olajos magvakat fogyasztás előtt. De elgondolkozott már azon, hogy miért? Geeta Vara ájurvédikus a közelmúltban kifejtette, hogy a dióféléket, például a mandulát, nehéz megemészteni a szervezet számára, ezért fogyasztás előtt be kell áztatni, vagy érdemes szeket blansírozni.
Összefoglaló.
A mandula rendszeres fogyasztása több egészségügyi előnnyel jár. Természtesen, fontos az ár, azonban itt is érvényes, hogy a túl olcsó magvak töredezettek, könnyebben avasodnak, esetleg nem túl roppanósak. Jótékony hatása napi egy maréknyi mag ropogtatásával is eláérhető, érdemes beeépíteni ezt rendszeresen az étrendünkben, vagy a kis étkezésekbe is.