Mandulabél, sós, pörkölt Prunus amygdalus dulcis - egy hiánypótló magocska,. a magzsola.hu kínálatában.
Ez a magocska szinte mindenki kedvence, és több változatát is kínáljuk. Önmagában is remek, nagyon enyhém kesernyés , jellegzetes íze van, de a cukrászat egyik kedvelt alapanyaga is, pl. a marcipán is ebből készül, de a sütik, torták remek kiegészítője is lehet - de nem ez a sós változat! :-)
Kifejezetten nassolásra kifejlesztve!
Enyhén pirított - mi is jelent ez? A finoman hevített olajos magok zsírtartalmának egy része "kijön", jellegzetesebb, intenzívebb íz érhető így el, erről már korábban írtam is blogbejegyzést,: Ízfokozás, ízfokozók nélkül - kérlek, olvasd el. Ez az eljárás szintén bevett a csokoládézott termékek gyártása során is, a pirított magvak étcsokival, fahéjjal bevonva valami egészen egyedi ízt kölcsönöznek, és szinte abbahagyhatatlan az evésük...
Édes, vagy keserű?
Van ebből a magból kétféle is, szerencsére,a miénk az előbbi, finomabb változat, mint a legfelső, latin neve is sugallja.
Praktikus tanács: Hűtőben 0°C körül, viszonylag magas páratartalom mellett őrzi meg legjobban minőségét. A helytelen tárolás főként értékes olajtartalmában tehet kárt, könnyen megavasodhat. A helyesen tárolt mandula sem lehet egy évnél régebbi, idővel bepenészedhet, megmolyosodhat.
Mit is tartalmaz?
100 gramm mandula 2435 kJ/590 kcal energiát hordoz számunkra. 3,5-7 százalék vizet, viszonylag sok, több, mint 20% százalék fehérjét, értékes aminosavakat, 12 százalék növényi rostot tartalmaz, 3,6 százaléka szénhidrátot tartalmaz, és igen tetemes, több, mint 50 százalékos a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll. A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium (835 mg), a kalcium (252 mg), magnézium (170 mg) említendő, 835 mg káliumot, 441 mg foszfort tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, mangán,cink kiemelendő.
A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól, értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Baráti beszélgetésekhez:
Hidd el, sokkal jobb, ha nem ropit, vagy fehér lisztből készült ropogtatnivalót teszel az asztalra, ha ismerősök jönnek... és a víz, vagy egyéb folyadékok fogyasztása is jobban megy, ha valami sósat ettünk előtte. Nagyon büszkék vagyunk arra a magzsolánál, hogy az ország webshopjai között az egyik legnagyobb, válogatott kollekciót kínáljuk finom olajos magvakból, kérlek, nézd meg kínálatunkat - és jó nassolást! :-9