Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Íz- és illatfokozás - ízfokozók nélkül, ráadásul, 0 Forintból.

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2016.08.07 11:58
Íz- és illatfokozás - ízfokozók nélkül, ráadásul, 0 Forintból.

A nyár legszebb napjait éljük. Ma augusztus 7-e, vasárnap reggel van; ma korábban keltem, és virágot vettem a piacon. Séta közben próbáltam minnél inkább "benne lenni" a mostban, a pillanatban, élvezni a kicsit hűvösebb időt, a csendes utcákat, beszippantani a kávézók és pékségek illatát....

Igen, az illatok... mennyire befolyásolnak bennünket, hangulatunkat. A magzsolán is árusítunk szárított fűszereket, mi az erkélyen is nevelünk friss fűszernövényeket. A bazsalikom most van ereje teljében, és nem győzök belőle annyit enni reggelire paradicsommal, ami elég lenne... még így is marad belőle bőven. Ebből jött a pesto készítés ötlete, még tavaly...

Bár a receptben még pörköleltenül használtam a fenyőmagot, időközben egy másik étel kapcsán elkezdtem más magokat is pirítani. Csak úgy, magában. Nem én találtam ezt fel, a keleti konyha régóta él ezzel a magoldással. 

Nem is teljesen jó szó a pirítás, inkább a melegítés -

itt ugyanis nem az a cél, hogy megbarnuljon, hanem a hő hatására "kinyílik" a magok illata, felszabadul a bennük lévő természetes olaj - és ezt nem lehet leírni, de valami mennyei illatokat varázsol a konyhába, nincs olyane, hogy ezeket a finom magvakat meg ne kóstoilja a család minden tagja, mielőtt még felhasználásra kerül! :-) Érdemes kipróbálni kesudióvaltökmaggall, paradióval is.

És minden fűszer, legyen az egész kömény, vagy akár koriander, római kömény, jóval intenzívebb, frissebb, teltebb ízeket ad az ételnek, ha megpirítjuk/melegítjük, és aztán egy kis kőmozsárban összetörjük. Nem kell apróra, csak úgy, " rusztikusra".

A befektetés majdnem nulla Ft (gáz/villanyszámal+saját muinkám), az ízélmény viszont... frenetikus.

Javaslom, te is próbáld ki, egészen új távlatok tudnak megnyílni ezzel az apró trükkel!

Továbi szép nyarat, ebéd után irány a szabadba, családostul.


Olvasna még ilyesmit? Nézze meg a többi bejegyzést is.