Fenyőmag
A tobozok magvait, azaz a fenyőmagot Nucleus pineus, pine nuts az őskortól... Tovább
A tobozok magvait, azaz a fenyőmagot Nucleus pineus, pine nuts az őskortól, vagy még régebben kezdték fogyasztani őseink. A kényszer vitte rá őket, talán nem is tudták, mennyi minden előnyös tulajdonsága van ezeknek az apró kis magvacskáknak.
Hogyan néz ki, fő tulajdonságok:
Alapvetően enyhén krémszínű, hosszabb magokról van szó. Ezeket javarészt kézzel szedik ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. A legjobb minőségűnek az európai mandulafenyőből (Pl. pinea) származó karcsú magot tartják, a kerek, ázsiai változatok olcsóbbak és kevésbé ízesek.
A fenyőmag színe a napraforgómaghoz hasonló. Gazdag fehérjékben és egy egyébként igen ritka szerkezetű, többszörösen telítetlen zsírsavban, a pinolénsavban. Ennek köszönhetően elősegíti az izomépítést, és beindítja a fogyást, miközben garantálja a jóllakottság érzését. Gazdag cinkben, mely fontos szerepet játszik a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében, de magnéziumban és káliumban is bővelkedik.
A könnycsepp alakú, ehető bél egy vastag héjban foglal helyet a fenyőtobozban, és kb. másfél év alatt érik be. A fák 15-25 éves korukban fordulnak termőre és 40-70 éves koruk között hozzák a legtöbb termést. A legtöbb magot vadon élő fenyőkről, kézzel szüretelik még azelőtt, hogy a tobozok kinyílnának. A leszedett tobozokat azután vászonzsákban, napon szárítják három hétig, majd összezúzzák és kézzel kiszedik a termést.
Itt még nincs vége, hiszen a tobozból kiszedett magokat egy második réteg héj is borítja, amelyet szintén kézzel távolítanak el, ez pedig időnként igencsak nehéz feladat - na, ezért is ilyen meglehetősen drága....
Hogyan, mire használjuk a konyhában?
Konyhakész állapotában hosszúkás, elefántcsontszínű, mandulára emlékeztető magbél, hosszúsága általában 1,5 centiméternél kisebb. Nyersen puha textúrájú, íze édeskés és vajas, enyhén pirítva íze intenzívebbé, szerkezete ropogósabbá válik. Gyakran használják bazsalikomos pesto készítéséhez, de hozzáadják salátákhoz és számos desszerthez is kiváló. Én pl. száraz serpenyőben kicsit meg szoktam pirítani, éppen, hogy színt kapjon, ne barnuljon meg. Remek kiegészítője azkár az olasz, akár az ázsiai konyha ételeinek.
Zsírsavak és tápanyagok:

Érdemes száraz helyen tárolni és rövid időn belül fogyasztani, mivel zsírtartalma miatt könnyen avasodik.

fehérje: 13,6 g
zsír: 68,3 g
szénhidrát: 13 g
Vásárlóink írták a(z) Fenyőmag termékről:
Ezt vették még
Vásárlóink a következő termékeket is megrendelték a(z) Fenyőmag mellé:


