Különleges diófélék
A hagyományos dióbél mellett van néhány, egészséges, olajos magunk is, ami nevében szintén dió. Pekándió, makadámdió, kesudió, paradió. Mi a hasonlóság, és a különbség ezek között?
Az emberi agyra nagyon is hasonlító dióbél már régtől fogva, elődeink kedvenc, főleg téli csemegéje volt. A diótörés, kalapáccsal külön móka volt a gyerekeknek, magam is jól emlékszem, hogy nagymamáméknál és is vasüllőn törögettem a csonthéjasokat.
Azt már elődeink is jól tudták, hogy a dió, azon kívül, hogy nagyon finom, jótékony hatással van az egészségre, sőt, hozzájárulhat annak meghosszabbításához. Élénkíti a gondolkodást, szellemi munka, vizsga esetén kifejezetten javasolt ez az ízletes csemege.
Lássuk, melyek a diófélék előnyös tulajdonságai:
DIÓBÉL:
(Juglans regia) Csapjuk a közepébe: minden dióféle talán legértékesebb összetevője: a zsírtartalom. A többszörösen telítetlen zsírok, mint például az omega-3-zsírsavak - az alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához, illetve ennél fogva segít megelőzni bizonyos esetekben az érelmeszesedést. Javítja a gondolkodással, koncentrációval kapcsolatos agyi tevékenységeket.
Rendkívül jó vitminforrás, A, E, B vitaminokat tartalmaz, levelének C-vitamin tartakma jelentős. Levevelébők készült főzetet bőr problémákra Sömör, akne ) használják. A termésben megtalálható ásványi anyagok jelentős Magnéziumot, Káliumot, Mangánt tartalmaznak, de a csontépítő Fluor, vagy a szívizom gyengeség ellen hasznos Szelén is jelen van benne ami egyébként még az immunvédelemben játszikjelentős szerepet.
Természetesen, ehhez nagyban hozzájárul táplálkozásunk összetétele is. Például., ha sok hús fogyasztunk, keveset mozgunk, és alig iszunk vizet napközben - nos ezek hatását nem képes ellensúlyozni egy maréknyi dió. Én értem, hogy van arra igény, hogy azt egyek-igyak, amit gondolom, majd - mintegy "búcsúcédula" gyanánt - eszek valami egészségeset - és kész. "Megtettem mindent". (= nem).
Az Amerikai Rákkutató-társaság (AACR) egyik konferenciáján arról számoltak be, hogy a dió lényegesen csökkentette az emlőrák előfordulásának gyakoriságát, a tumoros mirigyek számát és a daganatok méretét. A Marshall Orvosegyetem kutatói egérkísérleteken győződtek meg a feltételezésről.
A kesudió 15 kedvező hatása, és a kesutej készítése
KESUDIÓ:
A kesudió (Anacardium occidentale) kiváló vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás.
Kalória van benne rendesen, 100 g 565 kcal-t tartalmaz .Cinktartalma segítheti a sebek gyógyulását, jótékonyan befolyásolja az agyműködést, a benne lévő szerves vas pedig elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, enyhíti a menstruációs fájdalmakat. A kálium szívbetegségek és a magas vérnyomás ellen hatékony, magnéziumtartalma megnyugtatja a fáradt idegeket, és szintén a csontok fogak jó állapotához járulhat hozzá.
Drágább lesz a kesudió - mi ennek az oka?
A kesudió hizlal? Ez egy közkeletű tévedés. Jótékony hatású koleszterint tartalmaz, ezért a közvélekedéssel szemben azoknak, akik hetente kétszer kb. maréknyi mennyiséget esznek, hosszú távon kevesebb lesz a súlyuk, mint akik ennél kevesebbet esznek vagy egyáltalán nem élnek vele.
Segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és antioxidánsként, megszünteti a szabad gyököket, melyek különféle, esetleg éppen daganatos problémákat okoznak.
Az egészséges, és szükséges vitaminok mellett még egy fontos ásványi anyag is megtalálható: ez pedig a réz. Segíthet a haj színének fenntartásában is . Tehát ha rézben gazdag kesudiót fogyasztasz, még a hajkoronádnak is segítesz vele, és sokkal hasznosabb, mint az ilyen-olyan színvédő balzsamok.
PEKÁNDIÓ:
(Carya illinoiensis) Nagyméretű, helyesebben, hosszúkás dióféle. Az USA-ban nemzeti édesség a pekándiós pite, de nagyon jó természetes, növényi rostforrás, és persze, réz-, tiamin- és cinktartalma is jelentős. A tiamin, vagyis a B1-vitamin alapvetően szükséges a szénhidrátok energiává történő átalakításához. A cink a pekándióban található másik kulcsfontosságú ásványi anyag, amely szükséges az egészséges immunműködéshez, valamint a sejtek növekedéséhez, az agy működéséhez és a sebgyógyuláshoz egyaránt.
A benne lévő zsírok segíthetnek megőrizni a szív egészségét. Egyes kutatások szerint a pekándió elősegítheti a jobb vércukorszint-szabályozást is, ami részben rosttartalmának köszönhető. Itt szintén említést érdemel a zsírtartalom, és az agyi tevékenységek támogatásának összefüggése, melyet fentebb, a dióbélnél is említettem.
Egy tanulmány szerint, az összes mag közül a pekándióé a legmagasabb antioxidáns-tartalom. Emellett 19 vitamin és ásványi anyag található benne: többek között A-, E-, B1-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, magnéziumot, fehérjét és cinket is tartalmaz.
MAKADÁMDIÓ
Makadámia dió, Latin neve: Macadamia integrifolia, más néven: sima héjú ausztrál mogyoró, queenslandi dió; Macadamia.
Alapvetően, A-vitaminban, B-, és E-vitaminban gazdag, de vasban, folsavban, proteinben és tiaminban is bővelkedik. Közepes mennyiségben organikus cink, réz, kalcium, foszfor, kálium és magnézium is található benne, valamint olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a polifenolok, aminosavak és a szelén. Emellett magas az értékes rosttartalma is. A makadámdió olaja hozzájárul a bőr korai elöregedésének megelőzéséhez. Mélyen táplálja, regenerálja és hidratálja a bőrt anélkül, hogy elnehezítené azt, illetve zsíros érzetet keltene.
Ez az egyik legzsírosabb mag. A zsírtartalom 82.6%-a egyszeresen telítetlen zsírsav.
Összehasonlításképpen az olívaolaj (amit legtöbben az egyik legjobb ilyen forrásnak tartanak) 55-83 százalékban tartalmaz minőségtől és ártól függően. Ezen zsírsavak típusa előnyösök a keringési rendszerben.
Magas flavonoid-tartalma egy másik fontos tényező, és előny is egyben. A flavonoid természetesen előfordul ezekben a növényekben, megakadályozva a sejtek károsodását és a környezeti mérgek elleni védelemben játszik nagy szerepet. Ezek átalakulhatnak antioxidánsokká az emberi szervezetben. Ezek keresik és pusztítják a szabad gyököket és védi a testet különböző betegségek ellen, mint a rák bizonyos fajtái (mell, méhnyak, tüdő, prosztata és gyomor).
A foszfor különböző fontos szerepeket játszik az egészségmegőrzésben, köztük a csont és a fogak mineralizációja, anyagcsere és a tápanyagok szállítása és felszívódása. A kalcium táplálja a fogakat és a csontokat. Segíti a test csontszöveteit, hogy a csontváz erős maradjon ahogy öregszünk. Az Omega-3 megakadályozza a csontritkulást és csökkenti az artritisz (különféle ízületekkel kapcsolatos betegségek) súlyosságát is.
PARADIÓ
Az olajos magvak, röviden olyan növényi termések, melyeknek ehető belső magrészét kemény burok és/ vagy héjrész veszi körül. A mogyoró, a dió és mandula csonthéjas termés. Az olajos magvak palettája széles. Ismertebb magvak: dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió,pekandió, pisztácia, de ide sorolható például a mák és a szezámmag is.
A kesufa valójában egy gyümölcsfa, (Anacardium occidentale) ennek termése a kesualma, az ennek végén kifejlődő magocska pedig maga kesudió, amit annyira szeretünk. Nem is csoda, hiszen ez az egészséges olajos mag számos jótékony tulajdonságot egyesít magában, így nem csak finom, jóízű, de egészségünket is jól szolgálja.
Paradió, brazil dió - sokatmondó nevek: latinul Bertholletia excelsa alapvetően valóban Brazíliából származik, ott is Para tartomány jellegzetes növénye. A paradió fa maga rendkívül magas, akár az 50 m magasságot is elérheti! 2021-ben legfőbb importőre mégis Peru.
Fincsi, egészséges magokat rágcsálni mindig jó, évszaktól függetlenül. Azonban mindegyiknek megvannak a maga előnyös tulajdonságai. Ebben az írásomban a pekándiót és a dióbelet hasonlítottam össze. Előnyök, tápérték, konyhai felhasználás. Te melyiket szereted jobban?
A mandula egy rendkívül népszerű és sokoldalúan felhasználható olajos mag, amely több, lényeges egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Gazdag tápanyagforrás, így a kiegyensúlyozott étrend fontos részét képezheti. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az édes mandulabél jelentőségét, felhasználási módjait és az egészségre gyakorolt hatásait.