Pekándiós pite
Néhány hete kapható webáruházunkban a pekándió. Amikor a leírásához keretem anyagot, találkoztam azzal ténnyel, hogy ez az amerikai nemzet sütemény.
A pekándió igazi, ritka csemege. Ha felbontás után nem eszed meg az egészet, finom pitét tudsz belőle sütni. Ez az egyik legnépszerűbb pekándiós süti. Nyugi, egyszerű az egész, és nem is kell hozzás sok minden:
Hozzávalók:
A tésztához
160 g átszitált liszt
110 g vaj
1 csipet só
A töltelékhez
55 g vaj
50 g kristálycukor (azért kell ez, mert karamellizálódik a tetején)
3 evőkanál akácméz
1 evőkanál főzőtejszín (15-20%-os)
2 marék pekándió
2 szelet kandírozott narancshéj
A hideg vajat kisebb kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, cukrot és a csipet sót, majd összegyúrjuk a tésztát. A tészta 3/4-ét belenyomkodjuk a 18 cm átmérőjű pite sütő formába, a másik 1/4-ed részt pedig sodorjuk, és a tészta széléhez illesztjük. Villával kicsit díszítjük a szélét és előmelegített sütőben (170 C-on) 15-20 percig sütjük a tésztát.Miközben elősütjük a tésztát elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben összemelegítjük a vajat, cukrot, mézet és a tejszínt. Pár percig hagyjuk forrni, majd beleszórjuk a pekándiót és a kandírozott narancshéjat, meg . Mikor elősült a tészta, azaz halvány barna színt kapott, ráöntjük a pekándiós tölteléket és visszarakjuk a sütőbe kb. 10-12 percre. Mikor megsült, hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk az elkészült pekándiós pitét.