makadámdió, makadámia dió, Latin neve: Macadamia integrifolia, más néven, magyarul sima héjú ausztrál mogyoró, queenslandi dió; Macadamia, Macadamia nut, Queensland nut. Leginkább a török mogyoróhoz hasonlít, de magmérete nagyobb annál. Tehát nincs akkora, mint az európai dió, viszont finomabb nála (mondjuk ez relatív fogalom). A diók királya.
A magbél nem oszlik szét gerezdekre. Egyébként kellemesen puha, majdnem krémes állagú, intenzív ízű. Mindez pedig szerencsés módon még nagyon sok egészséges tulajdonsággal is párosul.
A makadámdió előnyös élettani tulajdonságai:
Minden más természetes növénynél magasabb arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat , (ezek az "egészséges zsírok”). Számos tudományos kísérlet bizonyította már, hogy a makadámdió fogyasztásával csökkenthetjük a vér koleszterin szintjét, valamint csökkenti a szívinfarktus előfordulásának gyakoriságát is.
Napi magnézium szükségletünk több, mint 58%-át, tiamin szükségletünk 23%-át biztosíthatjuk mindössze egy adag ilyen dió elfogyasztásával. A tiaminként is ismert B1-vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészségéhez.
További "jóságok", jótékony hatások:
A makadámdió gazdag, fehérjében, vasban, riboflavinban, niacinban és folsavban. Található benne szerves cink, kálium, foszfor, réz és kalcium. A többi olajos maghoz hasonlóan kiváló rostforrás. Fehérji többek között az izmok felépítéséért, az egészséges haj, köröm és bőr fenntartásáért felelnek, akár csak a pekándió Telítetlen zsírsavjai,- melyek közül kiemelkedik az olajsav, linolsav és alfa-linolénsav,- és polifenolos alkotóelemei is hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

Ásványi anyagai fontos szerepet tölt be egészségünk megőrzésében, a tápanyagok szállításában és felszívódásában. Rendszeres fogyasztásával nagyban elősegíthetjük csontjaink egészségének megőrzését.
Kimutatták, hogy akik rendszeresen fogyasztanak makadámdiót, azoknak alacsonyabb a szisztolés vérnyomásuk, éhgyomori vércukor szintjük, valamint kevésbeé alakul ki abdominális (hasi) elhízás, az említett tényezők eredményeként pedig a metabolikus szindróma (=anyagcsere zavar) kialakulásának esélye is kisebb.
Mennyit eszegessünk belőle?
Magas energia-és zsiradéktartalma miatt nem szabad megfeledkeznünk a mennyiségek figyelembe vételéről. Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiség ajánlott. Íze jól harmonizál a kókusszal, mangóval, papayával, melyek felhasználásával értékes tápanyagtartalmú gyümölcssalátát készíthetünk.
Kereskedelmi forgalomba többnyire pörkölve kerül,de nálunk natúr formában juthat hozzá.
Két ausztrál makadámdió ehető: a "smooth macadamia nut" (Macadamia integrifolia) és a "rough macadamia nut" (Macadamia tetraphylla), ezeket termesztik is az 1860-as évek óta, egymással hibrideket is alkotnak. A mi általunk forgalmazott makadámdió is ilyen hibrid, származási helye: Dél-Afrika.
FIGYELEM! A dióra, szezámmagra, mogyoróra, és más allergénekre érzékenyek kerüljék fogyasztását!
