makadámdió, de ismerheted így is: makadámia dió. Latin neve: Macadamia integrifolia, más néven, magyarul sima héjú ausztrál mogyoró, queenslandi dió; Macadamia, Macadamia nut, Queensland nut. Leginkább a török mogyoróhoz hasonlít, de magmérete nagyobb annál. Tehát nincs akkora, mint az európai dió, viszont finomabb nála (mondjuk ez relatív fogalom). A diók királya.
A magbél itt nem oszlik szét gerezdekre. Egyébként kellemesen puha, majdnem krémes állagú, intenzív ízű. Mindez pedig szerencsés módon még nagyon sok egészséges tulajdonsággal is párosul.
Mitől maradnak roppanósak az olajos magok, pl. a makadámdió? erről készítettem egy videót:
A makadámdió előnyös élettani tulajdonságai:
Minden más természetes növénynél magasabb arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat , (ezek az "egészséges zsírok”). Számos tudományos kísérlet bizonyította már, hogy a makadámdió fogyasztásával csökkenthetjük a vér koleszterin szintjét, valamint csökkenti a szívinfarktus előfordulásának gyakoriságát is.
Napi magnézium szükségletünk több, mint 58%-át, tiamin szükségletünk 23%-át biztosíthatjuk mindössze egy adag ilyen dió elfogyasztásával. A tiaminként is ismert B1-vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészségéhez.
A makadámdióban minden együtt van: Jó zsírok, rostok, fehérjék, alacsony cukortartalom, valamint számos hasznos vitamin és ásványi anyag, köztük antioxidánsok jelenléte.
Hogyan változott az elmúlt években a földimogyoró ára - blogcikk
További "jóságok", jótékony, előnyös hatások:
A makadámdió gazdag, fehérjében, vasban, riboflavinban, niacinban és folsavban. Található benne szerves cink, kálium, foszfor, réz és kalcium. A többi olajos maghoz hasonlóan kiváló rostforrás. Fehérji többek között az izmok felépítéséért, az egészséges haj, köröm és bőr fenntartásáért felelnek, akár csak a pekándió
Telítetlen zsírsavjai,- melyek közül kiemelkedik az olajsav, linolsav és alfa-linolénsav,- és polifenolos alkotóelemei is hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.
Ásványi anyagai fontos szerepet tölt be egészségünk megőrzésében,
a tápanyagok szállításában és felszívódásában. Rendszeres fogyasztásával nagyban elősegíthetjük csontjaink egészségének megőrzését. Kimutatták, hogy akik rendszeresen fogyasztanak makadámdiót, azoknak alacsonyabb a szisztolés vérnyomásuk, éhgyomori vércukor szintjük, valamint kevésbeé alakul ki abdominális (hasi) elhízás, az említett tényezők eredményeként pedig a metabolikus szindróma (=anyagcsere zavar) kialakulásának esélye is kisebb.
Makadámia dió - mennyit eszegessünk belőle?
Magas energia-és zsiradéktartalma miatt nem szabad megfeledkeznünk a mennyiségek figyelembe vételéről. Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiség ajánlott. Íze jól harmonizál a kókusszal, mangóval, papayával, melyek felhasználásával értékes tápanyagtartalmú gyümölcssalátát készíthetünk. Másik hasonló, kedvenc magunk a paradió.
Kereskedelmi forgalomba többnyire pörkölve kerül,de nálunk natúr formában juthat hozzá. Két ausztrál makadámdió ehető: a "smooth macadamia nut" (Macadamia integrifolia) és a "rough macadamia nut" (Macadamia tetraphylla), ezeket termesztik is az 1860-as évek óta, egymással hibrideket is alkotnak. A mi általunk forgalmazott makadámdió is ilyen hibrid, származási helye: Dél-Afrika. FIGYELEM! A dióra, szezámmagra, mogyoróra, és más allergénekre érzékenyek kerüljék fogyasztását!
Ismeri további, finom és egészséges olajos magvainkat?