Török mogyoró, törökmogyoró Corylus colurna A közönséges mogyoró Európában és Kis-Ázsiában az ősidők óta honos, nemesített és vadon élő fajtája is. Ha valaki a termése miatt ültetne ilyen fát hát türelem kell hozzá, mert többnyire 20 éves korától terem. A kemény, fás barna burokban található a jóízű mag. Formája szabályos kúp alakú.
A török mogyoró kitűnik előnyös zsírsav összetételével;
még magas olajtartalma (60%) ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, ráadásul jó irányban befolyásolja a koleszterinszintet is. 12%-nyi fehérjét és ásványi anyagokat, (Kálium, kalcium, foszfor, vas), B-vitaminokat és E-vitamint is tartalmaz. Jótékony hatással van az agy- és idegműködésre.
Keresett cukrászati alapanyag, alkotóeleme a hagyományos és új édességeknek. Hazai csokoládégyáraink mindmáig Iránból és Törökországból szerzik be. Magas zsírtartalma miatt könnyen avasodik, felbontás után tároljuk lezárva, száraz, hűvös helyen.
Értékes zsírsavainak, vitaminjainak és ásványi anyagainak köszönhetően azonban kifejezetten egészséges. A mogyoro egyszeresen telítetlen olajsavban gazdag, amely esszenciális zsírsav, a szervezet nem képes az előállítására, csak táplálkozással tudjuk bejuttatni.
Kedvezően hat a vérzsír profiljára, linolsavja ugyanis csökkenti az LDL ("rossz") koleszterin, valamint növeli a HDL ("jó") koleszterin szintjét, ezáltal hozzájárul a szív s érrendszeri kockázat csökkenéséhez, különösen a koszorúér betegségek és a stroke megelőzéséhez.
Gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és számos egészségtámogató, fitokemikáliákban, melyek együttesen védelmet nyújtanak a krónikus és daganatos betegségek ellen.
Folsav tartalma kimagaslik az olajos magvak közül, amely vitamin többek között az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében nélkülözhetetlen.
Fontos szerepet játszik a vérképzésben, hiányában vérszegénység, feledékenység, demencia, depresszió, aluszékonyság alakulhat ki.
A terhesség során kifejezetten fontos a megfelelő mennyiségű bevitele, részt vesz ugyanis a magzat születési rendellenességeinek megelőzésében. 
A folsavon (B9-vitamin) kívül egyéb, többféle B-vitaminokat is tartalmaz, melyek az idegrendszer védelméhez és az anyagcsere megfelelő működéséhez járulnak hozzá.
Kiváló forrás az E-vitaminnak is. Ez, a tokoferolként is ismert, zsírban oldódó vitamin erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Meggátolja, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavakból túlzott mértékben keletkezzenek szabad gyökök.
Egy kutatás szerint, a mogyoróban 20x több antioxidáns van a C-vitaminhoz képest és 50x több mint az E-vitaminban.
Ásványi anyagok közül kiemelkedik mangán, kálium, kalcium, réz, vas, magnézium, cink és szelén tartalma is. A réz és magnézium egy antioxidáns tulajdonságú enzimnek, a szuperoxid-dizmutáznak a kofaktora (olyan szerves molekula vagy fémion, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy enzim kifejtse hatását).
100 gramm körülbelül 638 kcal energiát, 61 gramm zsírt tartalmaz, melyek magas értékeknek számítanak, ezért fogyasztásuk csak kis mennyiségben ajánlott, a napi energiabevitelünkbe beszámítva. Változatosan alkalmazható csemege. Készítenek belőle mogyorópépet és mogyoróvajat, felhasználják édességek, jégkrémek előállítása során is.
Utóbbiakat azonban csak mértékkel fogyasszuk, válasszuk a hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékeket.
Figyelem! A törökmogyoró allergia az 1-es típusú allergiához tartozik (Ig-E). Elég sűrűn előfordulhat keresztreakció más magvakkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel is.
Ismeri sótlan, natúr földimogyorónkat?
és a wasabis földimogyorót?

Tápanyag- és energiatartalom 100 gramm termékben: (hozzávetőleges adat):
energia: 690 kcal
fehérje: 15,6 g
szénhidrát: 8,7 g
zsír: 63,5 g
Származási hely: Törökország