Török mogyoró, törökmogyoró Corylus colurna A közönséges mogyoró Európában és Kis-Ázsiában az ősidők óta honos, nemesített és vadon élő fajtája is. Ha valaki a termése miatt ültetne ilyen fát hát türelem kell hozzá, mert többnyire 20 éves korától terem. A kemény, fás barna burokban található a jóízű mag. Formája szabályos kúp alakú.
Kitűnik előnyös zsírsav összetételével; még magas olajtartalma (60%) ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, ráadásul jó irányban befolyásolja a koleszterinszintet is. 12%-nyi fehérjét és ásványi anyagokat, (Kálium, kalcium, foszfor, vas), B-vitaminokat és E-vitamint is tartalmaz. Jótékony hatással van az agy- és idegműködésre.
Keresett cukrászati alapanyag, alkotóeleme a hagyományos és új édességeknek. Hazai csokoládégyáraink mindmáig Iránból és Törökországból szerzik be. Magas zsírtartalma miatt könnyen avasodik, felbontás után tároljuk lezárva, száraz, hűvös helyen.
E?rte?kes zsi?rsavainak, vitaminjainak e?s a?sva?nyi anyagainak ko?szo?nheto?en azonban kifejezetten ege?szse?ges. Egyszeresen teli?tetlen olajsavban gazdag, amely esszencia?lis zsi?rsav, a szervezet nem ke?pes az elo?a?lli?ta?sa?ra, csak ta?pla?lkoza?ssal tudjuk bejuttatni.
Kedvezo?en hat a ve?rzsi?r profilja?ra, linolsavja ugyanis cso?kkenti az LDL ("rossz") koleszterin, valamint no?veli a HDL ("jo?") koleszterin szintje?t, eza?ltal hozza?ja?rul a szi?v e?s e?rrendszeri kocka?zat cso?kkene?se?hez, ku?lo?no?sen a koszoru?e?r betegse?gek e?s a stroke megelo?ze?se?hez.
Gazdag rostokban, vitaminokban, a?sva?nyi anyagokban e?s sza?mos ege?szse?gta?mogato? fitokemika?lia?kban, melyek egyu?ttesen ve?delmet nyu?jtanak a kro?nikus e?s daganatos betegse?gek ellen.
Folsav tartalma kimagaslik az olajos magvak ko?zu?l, amely vitamin to?bbek ko?zo?tt az aminosavak e?s nukleinsavak anyagcsere?je?ben ne?lku?lo?zhetetlen. Fontos szerepet ja?tszik a ve?rke?pze?sben, hia?nya?ban ve?rszege?nyse?g, felede?kenyse?g, depresszio?, alusze?konysa?g alakulhat ki. Terhesse?g sora?n kifejezetten fontos a megfelelo? mennyise?gu? bevitele, re?szt vesz ugyanis a magzat velo?cso? za?ro?da?si rendellenesse?geinek megelo?ze?se?ben. A folsavon (B9-vitamin) ki?vu?l egye?b B-vitaminokat is tartalmaz, melyek az idegrendszer ve?delme?hez e?s az anyagcsere megfelelo? mu?ko?de?se?hez ja?rulnak hozza?.
Kiva?lo? forra?s az E-vitaminnak is. Ez, a tokoferolke?nt is ismert, zsi?rban oldo?do? vitamin antioxida?ns tulajdonsa?ggal rendelkezik. Megga?tolja, hogy a to?bbszo?ro?sen teli?tetlen zsi?rsavakbo?l tu?lzott me?rte?kben keletkezzenek szabad gyo?ko?k.
Egy kutatás szerint, a mogyoróban 20x több antioxidáns van a C-vitaminhoz képest és 50x több mint az E-vitaminban.
A?sva?nyi anyagok ko?zu?l kiemelkedik manga?n, ka?lium, kalcium, re?z, vas, magne?zium, cink e?s szele?n tartalma. A re?z e?s magne?zium egy antioxida?ns tulajdonsa?gu? enzimnek, a szuperoxid-dizmuta?znak a kofaktora (olyan szerves molekula vagy fe?mion, amely ne?lku?lo?zhetetlen ahhoz, hogy egy enzim kifejtse hata?sa?t).
100 gramm ko?ru?lbelu?l 638 kcal energia?t, 61 gramm zsi?rt tartalmaz, melyek magas e?rte?keknek sza?mi?tanak, eze?rt fogyaszta?suk csak kis mennyise?gben aja?nlott, a napi energiabevitelu?nkbe besza?mi?tva. Va?ltozatosan alkalmazhato? csemege. Ke?szi?tenek belo?le mogyoro?pe?pet e?s mogyoro?vajat, felhaszna?lja?k e?desse?gek, je?gkre?mek elo?a?lli?ta?sa sora?n. Uto?bbiakat azonban csak me?rte?kkel fogyasszuk, va?lasszuk a hozza?adott cukrot nem tartalmazo? terme?keket.
Figyelem! A törökmogyoró allergia az 1-es típusú allergiához tartozik (Ig-E). Elég sűrűn előfordulhat keresztreakció más magvakkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel is.
Ismeri sótlan, natúr földimogyorónkat?
és a wasabis földimogyorót?
Tápanyag- és energiatartalom 100 gramm termékben: (hozzávetőleges adat):
energia: 690 kcal
fehérje: 15,6 g
szénhidrát: 8,7 g
zsír: 63,5 g
Származási hely: Törökország