Aszalt cukrozott mangószeletek A mangó gyümölcs (Mangifera indica) Kelet-Indiából származik, de mindenhol elterjedt, ahol meleg, páradús az éghajlat. Mérete az őszibarack és a sárgadinnye nagysága között van, színe pedig a világos sárgától a vörösig terjed.
Csodálatosan szép látványt nyújt a hinduk szent fája, a legkülönbözőbb színű levelekben pompázó termés, melynek gyümölcse is különös ízű.
A gyümölcsöt már több mint 4000 év óta termesztik Indiában. Érdekes módon, európai ízlésünknek is megfelelő, aki megkóstolja, általában pozitívan nyilatkozik róla. Különös, semmihez sem hasonlítható, édes zamata van, nehezen leírható, inkább ezt meg kell kóstolni.
Otthon is elkészítenéd a mangószeleteket?
A mangó gyógyító hatásai:
Enyhíti a megfázásos tüneteket,, megelőzi a fertőzéseket, serkenti a gének átörökítő képességét a sejtmagokban, fokozza a fehérjeszintézist, nyugtatja az idegeket, elősegíti az alvást, jó hatású stresszhelyzetben (már 1 darab is érezhető eredményt hoz).
Ezeken kívül, egészséges színt ad a bőrnek, hajnak, hormonaktiváló (pajzsmirigy), javítja a látást, farkasvakságot, védi a nyálkahártyát, segíti a sejtlégzést, csökkenti a szabad gyökök és más sejtkárosító anyagok hatásait.
Nemcsak különlegesen finom, hanem a friss gyümölcsök után a legjobb rost-, vitamin- és ásványi anyag-forrás is.
Az aszalt mangó felhasználása:
Rendkívül sokoldalú, fogyasztható önállóan, vagy süteménybe, fagylaltba, joghurtba, müzlibe keverve. Rizses ételek mellé pompás körítéS, a keleti konyha kedvelt alapanyaga. Leve kipréselve üdítő ital.
Vitaminok közül megtalálható A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, valamint bővelkedik foszforban, kalciumban és nátriumban. Az éretlen gyümölcs C-vitaminban, az érettebb A-vitaminban és béta-karotinban gazdag. Jótékony hatással van a szívre, valamint minimalizálja néhány rákos megbetegedés kockázatát. Mindezek ellenére allergént is tartalmaz.
Aszalt szilva, vajpuha, magozott, több kiszerelésben is.
Enzimeinek köszönhetően gyomorvédő hatása is van. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. A hinduk a levelek füstjével légcső bántalmakat gyógyítottak. A pestis- és kolerajárványok idején az éretlen, megsütött, cukrozott termést fogyasztották, testüket ezzel kenegették.
Készítése: Úgy készítik, hogy a mangógyümölcs szeleteket addig szárítják, amíg rágós nem lesz, és koncentrált, édes ízű lesz. Az aszalt mangót gyakran használják snackként vagy édes és sós ételek összetevőjeként. Önmagában is fogyasztható, de turmixokhoz, pékárukhoz vagy sós ételekhez is adható az ízek fokozása érdekében.
Vannak, akik szívesen mártják az aszalt mangót csokoládéba, vagy használják fagylalt vagy joghurt feltétként. Az aszalt mangó jó C-vitamin és egyéb tápanyagok forrása, és hosszú eltarthatósága miatt is kedvelt nassolnivaló.
LÁTTA MÁR TÖBBI, ASZALT TERMÉKÜNKET?, pl a sárgabarackot?
Származási hely: Thaiföld
Tápanyag tartalom 100 g termékben:
energia: 1501 kJ/359 kcal
zsír: 0,8 g, ebből telített: 0,2 g
szénhidrát: 81 g , ebből cukor: 75 g
rost: 5,2 g
fehérje: 1,5 g