A GAL A-vitamin csepp egy alapvető tápanyag. Mivel ezt szervezetünk nem tudja előállítani, ezért ezt állati eredetű ételekből pótolhatjuk, míg a karotinoidok a gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak.
A-vitamin a szem és a bőr vitaminja.
Az A-vitamin, más néven retinol, elengedhetetlen a megfelelő látás szabályozásához sötétben, az éleslátás biztosításához alkonyatkor, a bőr egészségének és rugalmasságának fenntartásához, a zavartalan növekedéshez, a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez.
Mivel zsírban oldódik, ezért ha problémák merülnek fel a zsír emésztésével vagy felszívódásával a szervezetben, ha a táplálkozás egyoldalú, ha betegségek gyengítik az immunrendszert, vagy gyógyszerek befolyásolják a megfelelő hasznosulását, akkor vitaminhiány alakulhat ki, amit mindenképpen pótolni kell.
A máj nem csak a leggazdagabb A-vitamin forrás,
hanem valóságos tápanyagbomba is. A párolt répa és sütőtök is kiváló A-vitaminforrások (a karotinoidok által), amelyek további hasznos tápanyagokat is tartalmaznak. A szervezetünk képes átalakítani az egyik leggyakoribb karotinoidot, a béta-karotint A-vitaminná.
Sajnos sokan nem kedvelik vagy kerülik a májat, és nem preferálják a répát/sütőtököt sem.
Számukra ajánljuk a GAL A-vitamin cseppeket, különösen akkor, ha D3-vitamint is szednek. A javasolt A-vitamin pótlás ugyanannyi vagy legfeljebb kétszerese az általuk fogyasztott D3-vitamin mennyiségének.
Az A-vitaminnak lényeges szerepe van a retina működéséhez nélkülözhetetlen fényérzékeny anyag, a fényérzékenységet biztosító rodopszin felépítésében, biztosítva ezzel a szürkületben való látást.
Karotin:
az A-vitamin provitaminja, vagyis előanyaga, amely növényekben található meg, és amelyből a szervezetünk A-vitamint képes előállítani. A táplálékkal bevitt karotinok közül a béta-karotin tud legjobban hasznosulni, ennek kb. egyhatoda alakul át A-vitaminná (vagyis retinollá.) A többi karotin vegyületnek csak egytizede válik vitaminná a szervezetünkben. A karotinokból a májban keletkezik A-vitamin és a bélben szívódik fel.
Az A-vitamin a májban raktározódik.
Az emberi szervezet kb. 1-2 évre elegendő mennyiséget képes tárolni!
Optimális mennyiség:
- felnőtt férfiak: 9000 μg/nap
- felnőtt nők: 7500 μg/nap
Felszívódását segíti: kevés zsír, vagy olaj jelenléte
Felszívódását gátolják:
- magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése
- savlekötők használata
- cinkszegény étrend
- májbetegség, cirózis
- fehérje hiány
- tartósan zsírszegény étrend
- zsírfelvétel zavara (pl. emésztési problémák, epebetegség, emésztőrendszer betegségei esetén)
Hatóanyag 1 cseppben:
- A-vitamin (retinil-palmitát) 1000NE/300mcg RE
Összetevők:
MCT-olaj (fenntartható gazdaságból),A-vitamin (retinil-palmitát), természetes antioxidáns: E-vitamin (kevert tokoferolokból).
Ajánlott adagolás:
napi 1-10 csepp fogyasztása javasolt, étkezésünk A-vitamin tartalmától és a D3-vitamin bevitelétől függően.
1 üveg tartalma kb. 960 csepp, azaz kb. 96-960 adag.