Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A kesudió 15 kedvező hatása, és a kesutej készítése

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.08.24 11:20
A kesudió 15 kedvező hatása, és a kesutej készítése

A kesufa valójában egy gyümölcsfa, (Anacardium occidentale) ennek termése a kesualma, az ennek végén kifejlődő magocska pedig maga kesudió, amit annyira szeretünk. Nem is csoda, hiszen ez az egészséges olajos mag számos jótékony tulajdonságot egyesít magában, így nem csak finom, jóízű, de egészségünket is jól szolgálja.

A kesufa valójában egy gyümölcsfa, (Anacardium occidentale) ennek termése a kesualma, az ennek végén kifejlődő magocska pedig maga kesudió, amit annyira szeretünk. Nem is csoda, hiszen ez az egészséges olajos mag számos jótékony tulajdonságot egyesít magában.
Így nem csak finom, jóízű, de egészségünket is jól szolgálja, például b2 b3 b6 vitamin, és ásványi anyag tartalma (foszfor, kalcium, mangán és magnézium, szelén, vas, réz, cink) kiemelkedően magas.
A kesudio kedvező zsírösszetétele pedig - furecsa módon - segít a fogyásban. A vese alakú mag íze alapvetően semleges, enyhén mogyorós ízű. A vegetariánus, és vagy laktózmentes étkezés alapanyagai közé tartozik, hiszen ún. kesuföl, azaz, kesudióból készült tejföl helyettesítő is könnyedén készíthető belőle, akárcsak “tej” is, erre már külön berendezések kaphatóak, de cikkünk végén ismertetek egy egyszerű, és olcsó módszert is. 

A kesudió kifejezetten sok riboflavint tartalmaz,

amelyet B2-vitaminnak is neveznek. Ez növeli a test védő funkcióit, immunválaszát, javítja és támogatja az idegi, és agyi működését, ezek funkcióit is.. A tokoferol pedig természetes antioxidánsként működik. Segíti, tisztítja a nehézfémek és más méreganyagok kiürülését szervezetünkből.
Azt is tudni kell, hogy amit mi natúr termékként ismerünk, valójában már egy hőkezelt mag, hiszen csontvázas héja méreganyagokat ( anarcadic savat) tartalmaz.
Némi gőzölés. pörkölés után ez eltűnik, áradásul, hozzánk már hámozva érkezik, így ilyen veszélytől nem kell tartanunk. Visszatérve pár szó erejéig, maga a kesualma, a  gyümölcs tulajdonképpen egy melléktermék. Ehető ugyan, de nagyon gyorsan megromolhat, frissen csak néhány napig tárolható, így hozzánk Európába ben jut el. Édes és fanyarkás íze is van egyszerre.

Sokan a gyümölcs ízét uborka, eper, mangó és paprika keverékének tekintik. A szüretelő munkások ennek a levét fogyasztják,  az ültetvényeken. Ebből az almából zselé, dzsem, ital is készül Brazíliában és Indiában. Más gyümölcsökkel együtt vagy gyümölcs joghurtokba stb. lehet használni.
kesualma, kesudió - magzsola.hu
kép: specialtyproduce.com 

Hol terem a kesudió

Az alapvetően Közép-Amerikában őshonos növényt ma már a világ több, trópusi, vagy szubtrópusi vidékén is nagyipari módon folyik termesztése, hiszen nagyon nagy rá a kereslet. maga a gyümölcsfa akár 14-15 méter magasra is megnőhet. Lényeges, hogy a nappali hőmérsékletnek nem lenne szabad 10°C alá csökkennie, amúgy a kesu fák jól tűrik a 40°C fölötti hőmérsékletet. Amennyiben kapnak elég vizet úgy nőnek, mint a gaz. Szárazságtűrők, így olyan helyen is jól nőnek, ahol más gyümölcsfák elpusztulnának. 

Előző blogunkban egy videót is megnézhetsz, az alapvetően nagyon munkaigényes folyamatról, amíg ez a magocska hozzánk kerül. Jelenleg a legnagyobb termelő országok India, Vietnám, Brazília, Nigéria, Indonézia, Mozambik, és Tanzánia. Az afrikai országok főleg a termeléssel, míg az ázsia országok a feldolgozással foglalkoznak főként. Ez elsőre kissé furcsának tűnhet, érdemes belenézni a fent említett videóba, ott elég jól elmagyarázza a Sri Lanka-i termelő tulajdonosa.

kesu, kesudió ár - magzsola.hu

kép: hollandandbarrett.com

Kalória, tápanyag tartalom

Az általunk forgalmazott termék Vietnámból, Indiából érkezik hazánkba, és 100 grammra vetített tápanyag tartalmi adatai a következőek:
  • energia:2369 kJ / 565 kcal

  • fehérje: 18 g

  • zsír: 47 g, ebből telített 7.8 g

  • Egyszeresen telítetlen 23.8 g

  • Többszörösen telítetlen 7.8 g

  • szénhidrát: 27 g,

  • ebből természetes cukor:  6 g

  • élelmi rost: 3,5 g

Nátrium 12 mg
Koleszterin 0 mg
Glikémiás Index 25
A kesudió hatásai: Fő előnyei közé tartozik kedvező zsírösszetétele. Mivel avasodásra hajlamos lehet, érdemes ezt is - mint minden olajos magot - hűvös, száraz helyen tartani.
olajos magvak, egészség - magzsola.hu
kép: pexels.com

És most lássuk az ígért felsorolást, előnyös tulajdonságokat:

  • Magas a zsírtartalma, de összetételének köszönhetően, segít a fogyásban
  • Már heti két adag csökkentheti a rákos sejtek kialakulásának a kockázatát
  • 18% növényi proteint, fehérjét tartalmaz
  • Remek K-vitamin forrás, amely a csontok egészségéért felel
  • Támogatja az agy egészséges működését
  • Csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát
  • Véd az epekő kialakulásával szemben
  • A kesudió csökkenti a kardiovaszkuláris, szív- és érrendszeri megbetegedések, keringési betegségek kialakulásának kockázatát
  • Megőrzik az egészséges fogínyt és semlegesítik a szájüregben található baktériumokat
  • Enyhíti a kellemetlen fejfájást
  • Megvéd a makuladegenerációval szemben
  • Az esszenciális zsírsavak jó hatással vannak az egészséges bőrre
  • Felveszi a harcot a koleszterinnel szemben
  • Rendkívül magas a különféle B-vitamint tartalmaz
  • Kiváló C -vitamin- és magnéziumforrás, amely elősegítheti a szövetek és a csontok növekedését, és rézt, káliumot és vasat tartalmaz.

kesudió üvegtálban - magzsola.hu

kép: unsplash.com

Otthoni kesutej készítése:

Ígértem egy tippet a végére, leírom, én hogyan készítem otthon ezt a kiváló “növényi tejet”. A folyamat rendkívül egyszerű:
  • áztassuk be a kb 250 g kesudiót tiszta vízben, 3-4 órán keresztül
  • Turmixgéppel egészen apróra daráljuk, és közben hozzáadunk még fél liter tiszta vizet. 
  • Az így kapott végeredmény egy szitán leszűrjük.
  • A visszamaradt magőrleményt érdemes süteményekbe felhasználni,
Lehet kísérletezni a kesu-víz aránnyal. Kevesebb vízzel "zsírosabb", sűrűbb lesz a tej, nagyon finom, de ekkor érdemes turmixolás előtt leönteni az áztató vizet és új vízzel turmixolni, különben nagyon diós lesz az eredmény. Több vízzel pedig szerintem már túl híg. Én ezt a tejet használom zabkásához, tejberizs is készült már vele, reggeli kávéba is jó. Nekünk bevált, kevés munka van vele, egészséges, és ha azt nézem, hogy a magok bent pihennek a spájzban, s bármikor előkaphatom, akkor ez a legtartósabb tej. Az elkészült itak a hűtőben 3-4 napig áll el.