A kesudió 15 kedvező hatása, és a kesutej készítése

A kesufa valójában egy gyümölcsfa, (Anacardium occidentale) ennek termése a kesualma, az ennek végén kifejlődő magocska pedig maga kesudió, amit annyira szeretünk. Nem is csoda, hiszen ez az egészséges olajos mag számos jótékony tulajdonságot egyesít magában, így nem csak finom, jóízű, de egészségünket is jól szolgálja.
A kesudió kifejezetten sok riboflavint tartalmaz,
Sokan a gyümölcs ízét uborka, eper, mangó és paprika keverékének tekintik. A szüretelő munkások ennek a levét fogyasztják, az ültetvényeken. Ebből az almából zselé, dzsem, ital is készül Brazíliában és Indiában. Más gyümölcsökkel együtt vagy gyümölcs joghurtokba stb. lehet használni.

Hol terem a kesudió?
Az alapvetően Közép-Amerikában őshonos növényt ma már a világ több, trópusi, vagy szubtrópusi vidékén is nagyipari módon folyik termesztése, hiszen nagyon nagy rá a kereslet. maga a gyümölcsfa akár 14-15 méter magasra is megnőhet. Lényeges, hogy a nappali hőmérsékletnek nem lenne szabad 10°C alá csökkennie, amúgy a kesu fák jól tűrik a 40°C fölötti hőmérsékletet. Amennyiben kapnak elég vizet úgy nőnek, mint a gaz. Szárazságtűrők, így olyan helyen is jól nőnek, ahol más gyümölcsfák elpusztulnának.
Előző blogunkban egy videót is megnézhetsz, az alapvetően nagyon munkaigényes folyamatról, amíg ez a magocska hozzánk kerül. Jelenleg a legnagyobb termelő országok India, Vietnám, Brazília, Nigéria, Indonézia, Mozambik, és Tanzánia. Az afrikai országok főleg a termeléssel, míg az ázsia országok a feldolgozással foglalkoznak főként. Ez elsőre kissé furcsának tűnhet, érdemes belenézni a fent említett videóba, ott elég jól elmagyarázza a Sri Lanka-i termelő tulajdonosa.
kép: hollandandbarrett.com
Kalória, tápanyag tartalom
-
energia:2369 kJ / 565 kcal
-
fehérje: 18 g
-
zsír: 47 g, ebből telített 7.8 g
-
Egyszeresen telítetlen 23.8 g
-
Többszörösen telítetlen 7.8 g
-
szénhidrát: 27 g,
-
ebből természetes cukor: 6 g
-
élelmi rost: 3,5 g

És most lássuk az ígért felsorolást, előnyös tulajdonságokat:
- Magas a zsírtartalma, de összetételének köszönhetően, segít a fogyásban
- Már heti két adag csökkentheti a rákos sejtek kialakulásának a kockázatát
- 18% növényi proteint, fehérjét tartalmaz
- Remek K-vitamin forrás, amely a csontok egészségéért felel
- Támogatja az agy egészséges működését
- Csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát
- Véd az epekő kialakulásával szemben
- A kesudió csökkenti a kardiovaszkuláris, szív- és érrendszeri megbetegedések, keringési betegségek kialakulásának kockázatát
- Megőrzik az egészséges fogínyt és semlegesítik a szájüregben található baktériumokat
- Enyhíti a kellemetlen fejfájást
- Megvéd a makuladegenerációval szemben
- Az esszenciális zsírsavak jó hatással vannak az egészséges bőrre
- Felveszi a harcot a koleszterinnel szemben
- Rendkívül magas a különféle B-vitamint tartalmaz
- Kiváló C -vitamin- és magnéziumforrás, amely elősegítheti a szövetek és a csontok növekedését, és rézt, káliumot és vasat tartalmaz.
kép: unsplash.com
Otthoni kesutej készítése:
- áztassuk be a kb 250 g kesudiót tiszta vízben, 3-4 órán keresztül
- Turmixgéppel egészen apróra daráljuk, és közben hozzáadunk még fél liter tiszta vizet.
- Az így kapott végeredmény egy szitán leszűrjük.
- A visszamaradt magőrleményt érdemes süteményekbe felhasználni,