Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Kesudió és az egészség - előnyök és mellékhatások

kesudió
egészség
ázsiai étel
fogyás
hasznos
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2023.10.28 08:56
Kesudió és az egészség - előnyök és mellékhatások

Míg Braziliában lekvárt és szörpöt is készítenek belőle, a magyar viszonyok között nem kell, hogy elszaladjon velünk a ló. De hogyan lehet a kesudiót úgy beemelni a hétköznapi ételeinkbe, táplálkozásunkba, hogy élvezhessük minden természetes előnyét?

Szóval, a kesudió egy áltermés, a kesualmából fejlődik ki. erről már írtunk korábbi blogbejegyzésünkben. Több alkalommal is, hiszen a magzsola.hu kiemelten foglalkozik a kesudióval. Mert igen, ez egy remek magocska, telis-teli jótékony hatású, bioaktív hatóanyagokkal, sőt, vitaminokkal. Ebben a cikkben éppen a tápanyag tartalommal kapcsolatban írtam.

kesualma, ami segít a fogyásban is

Egészséges előnyök - mit tehet hozzá a kesudió általános egészségünkhöz?

Mielőtt a kesudió (anacardium occidentale ) különféle egészségügyi előnyeiről írnék, kérlek, vess egy pillantást a tápanyagokra:

  • Szénhidrát

  • Rost

  • Vas

  • Réz

  • Kálium

  • Magnézium

  • Cink

  • Kalcium

  • Folsav

  • E és K vitamin

  • Antioxidánsok

Kiemelten lényeges, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egészséges, esszenciális, azaz, a szervezete számára szükséges, de általa elő nem állítható telítetlen zsírokat. Nem érdekel téged? Pedig ezek csökkenthetik a korai halálozás és a szívbetegség kockázatát!

A kesudió 15 kedvező hatása, és a kesutej készítése

Kesudió fogyasztása kedvezően hat az egészségre.

A kesudió alacsony cukortartalmú, élelmi rostban gazdag,

és fehérjetartalma a főtt húshoz hasonló összetételű. Ezért fehérje tartalma szerkezete miatt kifejezetten ajánlott a testépítők és sportolók számára, akik természetes fehérjeforrást keresnek étrendjükben.

Ezenkívül, a kesudió gazdag természetes rézben. Szóval, ez létfontosságú ásványi anyag az energiatermeléshez, az agy fejlődéséhez és az immunrendszer erősítéséhez is.

Remek magnézium- és mangánforrás is egyben. Ezek a mikroanyagok döntő szerepet játszanak az egészséges csontozat megőrzésében.

Kontrollálja a cukorbetegséget

Szögezzük le az elején: nyilván, a napi táplálkozás során nem csak magokat eszünk. A táplálékkal bevitt összes szénhidrát és kalória határozza meg étkezésünket.

A kesudió mindennapi fogyasztásának legfőbb előnye, hogy segíthet a diabéteszeseknek. Mivel gazdag rostforrás, egyértelműen segít a vércukorszint szinten tartásában. De! A kesu kalóriában gazdag, fogyasszuk ésszel, napi épkézláb mennyiségben. Ez mennyi? Egy fél maréknyi.

Bár jelenleg korlátozott számú kutatást végeztek arra vonatkozóan, egy tanulmány kimutatta, hogy azok a 2-es típusú cukorbetegek, akik a napi kalóriák mennyiségét 10%-át kesudióból ették, alacsonyabb inzulinszinttel rendelkeztek, ami jó jel a vércukorszint szabályozására.

kesudió, Anacardium occidentale, üvegből kiöntve fa asztallapra.

kép forrása: shutterstock.com

E az olajos mag kevés nettó szénhidrátot tartalmaz, 100 g-ban mindössze 8 gramm nettó szénhidrát van, a cukorból pedig kevesebb, mint 2 gramm. A nettó szénhidrátok azok a szénhidrátok, amelyeket a szervezet a rosttartalom levonása után képes felvenni.

A magas cukor- és finomított szénhidrát tartalmú ételek kesudióval való helyettesítése segíthet a vércukorszint csökkentésében. Azonban további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a kesudióban gazdag étrend hatását a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre.

Kesudió - Glikémiás index:

Ez az, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül: A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, ezzel együtt pedig azt, hogy ez mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. A 25-ös érték jónak mondható.

Kesudió glikémiás index: 25

kép forrása: https://www.kaloriaatlasz.hu/kaloriatablazat/kesudio-kcal

Jót tesz a szív egészségével kapcsolatban.

Az antioxidánsok jót tesznek a szív egészségének. Nos, ez a mag szinte dúskál antioxidánsokban, így jó hatással lehet a szív egészségének. Ezen túlmenően, a kesudióban megtalálhatóak a fenolos vegyületek, melyek erősítik az ereket.

Több tanulmány kifejezetten a kesudió szív-egészségügyi előnyeit vizsgálta.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál a 2-es típusú cukorbetegeknél, akik napi kalória bevitelük 10%-át kesudióból fogyasztották, később alacsonyabb volt az LDL (rossz) koleszterin és a HDL (jó) koleszterin aránya, mint azoknál, akik nem fogyasztottak kesudiót.

Az alacsony LDL-HDL arány általában a jó szív egészségére utal.

Ezenkívül két másik tanulmány összefüggést talált a kesudió napi fogyasztása és a magasabb HDL-koleszterinszint, az alacsonyabb vérnyomás, valamint az össz- és LDL-koleszterinszint csökkenése között.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kesudió pozitív hatással lehet a szív egészségére.

Növeli az immunitást

Amikor a kesudió előnyeiről beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy immunerősítő hatású. Ez a dió magasabb cinktartalma más vitaminokkal együtt javítja az általános immunitást.

Tápanyag összetétele a különféle immunfolyamatokban játszik szerepet, beleértve a citokinek termelődését és a fagocitózist (a kórokozók immunsejtek általi bekebelezését).

A kesudió rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az ajánlott napi cink bevitelhez, ami fontos az immunrendszer egészséges működéséhez.

A kesudió bizonyos esetekben segít a fogyásban is.

kép forrása: canva.com

Egyél kesudiót minden nap, a fényes hajért:

Bízz a magok "rejtett erejében", hogy hajad fényes és egészséges legyen. Igen, a kesudió tele van rézzel, ami elősegíti a melanin pigment erősítését, a hajnak természetes fényt ad.

Ezen túlmenően magas réztartalma növeli a haj rugalmasságát és segít megőrizni a haj egészségét.

Szuperétel az agynak

A kesudió csodálatos az agy számára. A zsírsavakkal és más agyműködést serkentő tápanyagokkal teli magféle elősegíti az agy általános jó funkcionalitását is.

Kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaz az agy egészségéhez, beleértve a különböző B-vitaminokat és magát a magnéziumot is, ami fontos az energiatermeléshez és a hangulat szabályozásához - és több, más neurális folyamathoz is.

A kesudió gazdag triptofán aminosavban is, amely szerotoninná és melatoninná alakul a szervezetben

Egészséges csontok!

A kesudió egy szuperélelmiszer a csontok számára. Minden ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz, amelyek szükségesek a csontjainknak ahhoz, hogy erősek maradjanak.

A szervezetben ha nem megfelelő ásványi anyag, a réz szintje a csontok ásványianyag-sűrűségének csökkenéséhez és a csontritkulás kialakulásának fokozott kockázatához kapcsolódik.

Ezenkívül a réz létfontosságú a kollagén és az elasztin fenntartásához. Ezek szervezetünk alapvető szerkezeti összetevői. Ha a réz szintje nem elegendő, a szervezet küzd a sérült kötőszövet helyreállításáért és a kollagén pótlásáért, amely a csontok vázaként szolgál.

Ennek eredményeként különféle problémák merülhetnek fel, beleértve pl. az ízületek működési zavarait.

De a kesudiónak köszönhetően a réz, mint alapvető tápanyag, elősegíti a szervezet kollagéntermelésének fokozását, ami rugalmassá teszi a csontokat.

Csökkentheti a vérnyomást

A kesudió hatékonyan csökkentheti a magas vérnyomást is. Ez az ásványi anyag, például kálium, magnézium és telítetlen zsírok jelenléte miatt következik be. Mindezek együttesen csökkentik a vérnyomást a szervezetben.

Esettanulmány:

Egy 12 hetes tanulmány, amelyben 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ázsiai indiánok vettek részt, megállapította, hogy a kesudiót étrendjükbe illesztve, az pozitív hatással volt egészségükre.

A kesudió rágcsálása csökkentette a szisztolés vérnyomást (a vérnyomás legmagasabb értéke) és a HDL (jó) koleszterinszint emelkedését. Fontos, hogy ezeket a javulásokat anélkül figyelték meg, hogy negatív hatással lettek volna a testsúlyra, a vércukorszintre (glikémia) vagy más lipidváltozókra (például koleszterin szintre).

Kesudió - a legkedveltebb egészséges magvak közé tartozik.

fotó. canva.com

Megelőzi a vérrel összefüggő rendellenességeket

A hemoglobin egy kulcsfontosságú fehérje, amely felelős a vörösvértestek oxigén szállításának megkönnyítéséért. A hemoglobin képződése olyan alapvető mikrotápanyagokon alapul, mint a vas és a réz. A vasban és rézben egyaránt bővelkedő kesudió képes támogatni a hemoglobin termelődését.

Ezenkívül az olajos magok napi fogyasztása segíthet megelőzni a vérrel kapcsolatos betegségek kockázatát. Vas és réz, ezek a tápanyagok segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben, és távol tartják a vashiányt.

Előnyök a férfiak számára is!

A kesudió előnyös a férfiak számára, mivel tele van cinkkel. A cink felelős a férfiak spermaszámának növeléséért, és elősegíti a termékenységi rátát.

Jó a szemnek, látásnak is!

A kesudió előnyeinek listája még nem ért véget. Ennek az egzotikus diónak a fogyasztása javítja a látást. Gazdag antioxidánsokban, például luteinben és zeaxantinban, amelyek segítenek megvédeni a szemet és a bőrt a káros UV-sugárzással szemben. Tehát, ha rendszeresen eszegetsz kesut, kisebb az esélye a makula degenerációnak és a szürkehályognak a szemekben.

A kesudió egyéb előnyei

Segíthet a fogyásban:

Korábban azt hitték, hogy a magok a kalóriákról és a zsírokról szólnak. Ezért a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a magvak fogyasztása miatt meghízik.
A kutatások azonban azt találták, hogy a kesu valóban hasznos lehet az egészséges testsúly megőrzésében.

  • Korlátozott számú bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy rendszeres fogyasztása megnövekedett, pihenés közbeni energiafelhasználással jár, ami potenciálisan segítheti a testsúlyszabályozást.
    Ezen túlmenően, a dióféléket tartalmazó vagy kizáró étrendek fogyását összehasonlító tanulmányok kimutatták, hogy a diófélék mérsékelt bevitele hatékony fogyáshoz vezet.

  • Segíthet a rák megelőzésében
    Számos tanulmány kimutatta, hogy a kesudió étrendjébe illesztése csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. A kesudió különösen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, például kardanolt, anakardinsavat és kardolokat, amelyek csökkenthetik a rákos sejtek, a daganatok kialakulásának esélyét.

  • Jótékony hatással lehet az idegrendszer működésére is.
    A kesudióban található zsírsavak hozzájárulhatnak a mielin hüvelyek kialakulásához és működéséhez, amelyek védőburkolatok a neuronok körül. Ez támogathatja az idegek egészségét.
    A kesudió is bővelkedik magnéziumban, ami szerepet játszik a megfelelő idegműködés fenntartásában.

  • A kesudió segít a bélrendszer egészségében
    Sok, egészséges, natúr rostot tartalmaz, ez tény. Elősegíti az emésztést és táplálékkal látja el a bélben lévő hasznos baktériumokat. Ezáltal elősegíti a bélrendszer egészségét és segít megelőzni az emésztési problémákat.

  • Epekövek
    Az epekövek, amelyek a koleszterin vagy bilirubin szilárd képződményei, súlyos fájdalmat okozhatnak. Egy nagy mintán alapuló, több mint 80 000 nő bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a rendszeres diófogyasztás, ( beleértve a kesudiót is ), közel 25%-kal csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát. Ezért a kesudiót beépítve a napi étrendbe potenciálisan csökkentheti a fájdalmas epekő kialakulásának kockázatát.

  • Segíthet megelőzni a szélütést
    A kesudió magnéziumot tartalmaz, ami csökkentheti a szélütés esélyét. Ez különösen igaz a haemorrhagiás stroke-okra, amelyeket egy legyengült ér okoz, amely megreped és vért önt az agyszövetbe.

  • Segíthet csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat
    A gyulladásos citokinek, például az IL-6 és a TNF-alfa szerepet játszanak a kóros fájdalom kialakulásában. A kesudióról kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, és ezeket a hatásokat azáltal fejti ki, hogy gátolja a gyulladásos citokinek termelődését és blokkolja a proinflammatorikus citokineket.

Ezenkívül a kesudió gyökfogó képességgel rendelkezik, amely megvédheti a sejteket a károsodástól. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a kesudió napi rendszeres eszegetése segíthet csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a fájdalmat.

Azonban további, humán tanulmányokat is magában foglaló kutatásra van szükség ezen állítások alátámasztásához.

Kesudió - fogyasztása segít meggátolni a rákos sejtek kialakulását.

A kesudió mellékhatásai:

Annak ellenére, hogy a kesudiónak számos egészségügyi előnye van, túlzott fogyasztása mellékhatásokhoz vezethet. Vess most egy pillantást néhány egészségügyi problémára, amelyek felléphetnek a túlzott fogyasztás miatt:

  • Kesudió-allergia: A dióallergia, beleértve a kesudió-allergiát is, különféle tünetekhez vezethet, mint például hányinger, hasi fájdalom, szájduzzanat és nyelési nehézség.

  • Kontakt dermatitisz: Egyes egyének allergiás bőrreakciót, úgynevezett kontakt dermatitist tapasztalhatnak, ha kesudióhéj-olajjal érintkeznek. Ez viszketésben, bőrduzzanatban és csalánkiütésben nyilvánulhat meg.

  • Anafilaxia: Súlyos esetekben a kesudióra adott allergiás reakció az anafilaxia néven ismert életveszélyes állapotot okozhat. A tünetek közé tartozik a nyelvduzzanat, a légzési nehézségek, a nyelési nehézségek és az eszméletvesztés. Ilyen esetekben azonnali orvosi ellátás szükséges.

  • Emésztőrendszeri diszkomfort: Az allergiás egyéneknél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a puffadás, hányás és hasmenés.

  • Légzési nehézségek: Ha a kesu fogyasztása olyan tüneteket vált ki, mint az orrfolyás vagy a légzési nehézségek, döntő fontosságú, hogy azonnali orvosi segítséget kérjenek.

  • Vesekövesség: A vesekővel rendelkező egyéneknek óvatosnak kell lenniük, a magféle oxalát tartalmuk miatt. A túlzott oxalát fogyasztás akadályozhatja a kalcium felszívódását, és potenciálisan hozzájárulhat a vesekövek képződéséhez.

Hogyan együk helyesen a kesudiót?

Nos, táplálkozási előnyeinek teljes kiaknázásához fontos a megfelelő mennyiség meghatározása. Ezek a tápanyag-erőművek gazdag K-, D-, B6-vitaminnal, foszforral, cinkkel és vassal látják el szervezetét.

Az optimális eredmény érdekében ajánlatos reggel, lehetőleg a reggelihez enni. Ez az időzítés segíthet a fáradtság leküzdésében és a stabil vérnyomás fenntartásában egész nap.

Mielőtt belekóstolnánk a kesudióba, érdemes beáztatni. Áztatása nem csak krémes állagot ad, amely fokozza a receptek sokoldalúságát, hanem javítja tápértéküket is. Az áztatás során a fitinsav, amely akadályozhatja a tápanyagok felszívódását, eltávolítható, így a kesu könnyebben emészthető, és maximalizálja táplálkozási előnyeit.

Míg a nyers dióféléket általában egészségesnek tekintik, káros baktériumokat hordozhatnak. Másrészt a pörkölt dió alacsonyabb antioxidánsokat, vitaminokat és egészséges zsírokat tartalmazhat. A nyers és a pörkölt kesudió közötti egyensúly megtalálása biztosíthatja, hogy mind a táplálkozási előnyöket, mind a biztonsági szempontokat figyelembe vegye.

Mennyi a kesudió ajánlott napi bevitele?

A kesudió ajánlott adagja körülbelül egy uncia, ami körülbelül 15-18 szem kesudiót jelent. Ha megfelelő adag kesudiót beépít napi étrendjébe, élvezheti számos táplálkozási előnyét.

Összefoglaló:

A kesu a táplálkozási előnyök széles skáláját kínálja, és tele van alapvető tápanyagokkal. Tápanyag profilja, beleértve a rezet, magnéziumot és cinket, hozzájárul a csontok egészségére, az immunrendszer működésére és az idegműködésre gyakorolt ​​pozitív hatásához.

A kesu rendszeres fogyasztását összefüggésbe hozták a vércukorszint javulásával, az LDL-koleszterinszint csökkenésével, a HDL-koleszterinszint emelkedésével és az alacsonyabb vérnyomással, hangsúlyozva a szív- és érrendszeri egészség előmozdításában betöltött szerepüket. Ezenkívül a kesudió csökkenti az epekő kockázatát, ami további előnyt jelent.

A kesudió többféleképpen felhasználható, ízt és textúrát adva olyan ételekhez, mint a curryk és más, ázsiai ételek. Uzsonnaként egy maréknyi ideális lehet. Viszonylag magasabb kalóriatartalma miatt azonban kulcsfontosságú ügyelni az adagok méretére, túlzott fogyasztás esetén a súlygyarapodáshoz vezethet.

Összefoglalóan, a kesudió értékes tápanyagok széles skáláját kínálja, sokoldalúan felhasználható különféle receptekben, és számos egészségügyi előnnyel jár.

Források: 

https://gsbb.goa.gov.in/wp-content/uploads/2021/09/Gazette-Notification-of-Plantation-Scheme.pdf

https://www.staloysius.edu.in/storage/files/pdf/Al%20Shodhana/2014-%20July-%20%20Vol%202%20%20No%202.pdf#page=85

https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-019-04051-7