Kesudió és az egészség - előnyök és mellékhatások
Míg Braziliában lekvárt és szörpöt is készítenek belőle, a magyar viszonyok között nem kell, hogy elszaladjon velünk a ló. De hogyan lehet a kesudiót úgy beemelni a hétköznapi ételeinkbe, táplálkozásunkba, hogy élvezhessük minden természetes előnyét?
Szóval, ez egy áltermés, a kesualmából fejlődik ki. erről már írtunk korábbi blogbejegyzésünkben. Több alkalommal is, hiszen a magzsola.hu kiemelten foglalkozik a kesudióval. Mert igen, ez egy remek magocska, telis-teli jótékony hatású, bioaktív hatóanyagokkal, sőt, vitaminokkal.
Egészséges előnyök - mit tehet hozzá a kesudió általános egészségünkhöz?
Mielőtt a kesudió (anacardium occidentale ) különféle egészségügyi előnyeiről írnék, kérlek, vess egy pillantást a tápanyagokra:
- Szénhidrát
- Rost
- Vas
- Réz
- Kálium
- Magnézium
- Cink
- Kalcium
- Folsav
- E és K vitamin
- Antioxidánsok
Kiemelten lényeges, hogy zsírtartalma alacsony, de nagy mennyiségben tartalmaz egészséges, esszenciális, azaz, a szervezete számára szükséges, de általa elő nem állítható telítetlen zsírokat. Nem érdekel téged? Pedig ezek csökkenthetik a korai halálozás és a szívbetegség kockázatát!
A kesudió alacsony cukortartalmú, **élelmi rostban és magnéziumban gazdag,**
és fehérjetartalma a főtt húshoz hasonló összetételű. Ezért fehérje tartalma szerkezete miatt kifejezetten ajánlott a testépítők és sportolók számára, akik természetes fehérjeforrást keresnek étrendjükben.
Ezenkívül, a kesudió gazdag természetes rézben. Szóval, ez létfontosságú ásványi anyag az energiatermeléshez, az agy fejlődéséhez és az immunrendszer erősítéséhez is.
Remek magnézium- és mangánforrás is egyben. Ezek a mikroanyagok döntő szerepet játszanak az egészséges csontozat megőrzésében.
Kontrollálja a cukorbetegséget
Szögezzük le az elején: nyilván, a napi táplálkozás során nem csak magokat eszünk. A táplálékkal bevitt összes szénhidrát és kalória határozza meg étkezésünket.
A kesudió mindennapi fogyasztásának legfőbb előnye, hogy segíthet a diabéteszeseknek. Mivel gazdag rostforrás, egyértelműen segít a vércukorszint szinten tartásában. De! A kesu kalóriában gazdag, fogyasszuk ésszel, napi épkézláb mennyiségben. Ez mennyi? Egy fél maréknyi.
Bár jelenleg korlátozott számú kutatást végeztek arra vonatkozóan, egy tanulmány kimutatta, hogy azok a 2-es típusú cukorbetegek, akik a napi kalóriák mennyiségét 10%-át kesudióból ették, alacsonyabb inzulinszinttel rendelkeztek, ami jó jel a vércukorszint szabályozására.
E az olajos mag kevés nettó szénhidrátot tartalmaz, 100 g-ban mindössze 8 gramm nettó szénhidrát van, a cukorból pedig kevesebb, mint 2 gramm. A nettó szénhidrátok azok a szénhidrátok, amelyeket a szervezet a rosttartalom levonása után képes felvenni.
A magas cukor- és finomított szénhidrát tartalmú ételek kesudióval való helyettesítése segíthet a vércukorszint csökkentésében. Azonban további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a kesudióban gazdag étrend hatását a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre.
Kesudió - Glikémiás index:
Ez az, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül: A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, ezzel együtt pedig azt, hogy ez mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. A 25-ös érték jónak mondható.
Jót tesz a szív egészségével kapcsolatban.
Az antioxidánsok jót tesznek a szív egészségének. Nos, ez a mag szinte dúskál antioxidánsokban, így jó hatással lehet a szív egészségének. Ezen túlmenően, a kesudióban megtalálhatóak a fenolos vegyületek, melyek erősítik az ereket.
Több tanulmány kifejezetten a kesudió szív-egészségügyi előnyeit vizsgálta.
Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál a 2-es típusú cukorbetegeknél, akik napi kalória bevitelük 10%-át kesudióból fogyasztották, később alacsonyabb volt az LDL (rossz) koleszterin és a HDL (jó) koleszterin aránya, mint azoknál, akik nem fogyasztottak kesudiót.
Az alacsony LDL-HDL arány általában a jó szív egészségére utal.
Ezenkívül két másik tanulmány összefüggést talált a kesudió napi fogyasztása és a magasabb HDL-koleszterinszint, az alacsonyabb vérnyomás, valamint az össz- és LDL-koleszterinszint csökkenése között.
Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a kesudió pozitív hatással lehet a szív egészségére.
Növeli az immunitást
Amikor a kesudió előnyeiről beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy immunerősítő hatású. Ez a dió magasabb cinktartalma más vitaminokkal együtt javítja az általános immunitást.
Tápanyag összetétele a különféle immunfolyamatokban játszik szerepet, beleértve a citokinek termelődését és a fagocitózist (a kórokozók immunsejtek általi bekebelezését).
A kesudió rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az ajánlott napi cink bevitelhez, ami fontos az immunrendszer egészséges működéséhez.
Egyél kesudiót minden nap, a fényes hajért
Bízz a magok "rejtett erejében", hogy hajad fényes és egészséges legyen. Igen, a kesudió tele van rézzel, ami elősegíti a melanin pigment erősítését, a hajnak természetes fényt ad.
Ezen túlmenően magas réztartalma növeli a haj rugalmasságát és segít megőrizni a haj egészségét.
Szuperétel az agynak
A kesudió csodálatos az agy számára. A zsírsavakkal és más agyműködést serkentő tápanyagokkal teli magféle elősegíti az agy általános jó funkcionalitását is.
Kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaz az agy egészségéhez, beleértve a különböző B-vitaminokat és magát a magnéziumot is, ami fontos az energiatermeléshez és a hangulat szabályozásához - és több, más neurális folyamathoz is.
A kesudió gazdag triptofán aminosavban is, amely szerotoninná és melatoninná alakul a szervezetben
Egészséges csontok!
A kesudió egy szuperélelmiszer a csontok számára. Minden ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz, amelyek szükségesek a csontjainknak ahhoz, hogy erősek maradjanak.
A szervezetben ha nem megfelelő ásványi anyag, a réz szintje a csontok ásványianyag-sűrűségének csökkenéséhez és a csontritkulás kialakulásának fokozott kockázatához kapcsolódik.
Ezenkívül a réz létfontosságú a kollagén és az elasztin fenntartásához. Ezek szervezetünk alapvető szerkezeti összetevői. Ha a réz szintje nem elegendő, a szervezet küzd a sérült kötőszövet helyreállításáért és a kollagén pótlásáért, amely a csontok vázaként szolgál.
Ennek eredményeként különféle problémák merülhetnek fel, beleértve pl. az ízületek működési zavarait.
De a kesudiónak köszönhetően a réz, mint alapvető tápanyag, elősegíti a szervezet kollagéntermelésének fokozását, ami rugalmassá teszi a csontokat.
Csökkentheti a vérnyomást
A kesudió hatékonyan csökkentheti a magas vérnyomást is. Ez az ásványi anyag, például kálium, magnézium és telítetlen zsírok jelenléte miatt következik be. Mindezek együttesen csökkentik a vérnyomást a szervezetben.
Esettanulmány:
Egy 12 hetes tanulmány, amelyben 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ázsiai indiánok vettek részt, megállapította, hogy a kesudiót étrendjükbe illesztve, az pozitív hatással volt egészségükre.
A kesudió rágcsálása csökkentette a szisztolés vérnyomást (a vérnyomás legmagasabb értéke) és a HDL (jó) koleszterinszint emelkedését. Fontos, hogy ezeket a javulásokat anélkül figyelték meg, hogy negatív hatással lettek volna a testsúlyra, a vércukorszintre (glikémia) vagy más lipidváltozókra (például koleszterin szintre).
Megelőzi a vérrel összefüggő rendellenességeket
A hemoglobin egy kulcsfontosságú fehérje, amely felelős a vörösvértestek oxigén szállításának megkönnyítéséért. A hemoglobin képződése olyan alapvető mikrotápanyagokon alapul, mint a vas és a réz. A vasban és rézben egyaránt bővelkedő kesudió képes támogatni a hemoglobin termelődését.
Ezenkívül az olajos magok napi fogyasztása segíthet megelőzni a vérrel kapcsolatos betegségek kockázatát. Vas és réz, ezek a tápanyagok segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben, és távol tartják a vashiányt.
Előnyök a férfiak számára is!
A kesudió előnyös a férfiak számára, mivel tele van cinkkel. A cink felelős a férfiak spermaszámának növeléséért, és elősegíti a termékenységi rátát.
Jó a szemnek, látásnak is!
A kesudió előnyeinek listája még nem ért véget. Ennek az egzotikus diónak a fogyasztása javítja a látást. Gazdag antioxidánsokban, például luteinben és zeaxantinban, amelyek segítenek megvédeni a szemet és a bőrt a káros UV-sugárzással szemben. Tehát, ha rendszeresen eszegetsz kesut, kisebb az esélye a makula degenerációnak és a szürkehályognak a szemekben.
A kesudió egyéb előnyei
Segíthet a fogyásban:
Korábban azt hitték, hogy a magok a kalóriákról és a zsírokról szólnak. Ezért a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a magvak fogyasztása miatt meghízik.
A kutatások azonban azt találták, hogy a kesu valóban hasznos lehet az egészséges testsúly megőrzésében.
- Korlátozott számú bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy rendszeres fogyasztása megnövekedett, pihenés közbeni energiafelhasználással jár, ami potenciálisan segítheti a testsúlyszabályozást.
Ezen túlmenően, a dióféléket tartalmazó vagy kizáró étrendek fogyását összehasonlító tanulmányok kimutatták, hogy a diófélék mérsékelt bevitele hatékony fogyáshoz vezet. - Segíthet a rák megelőzésében
Számos tanulmány kimutatta, hogy a kesudió étrendjébe illesztése csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. A kesudió különösen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, például kardanolt, anakardinsavat és kardolokat, amelyek csökkenthetik a rákos sejtek, a daganatok kialakulásának esélyét. - Jótékony hatással lehet az idegrendszer működésére is.
A kesudióban található zsírsavak hozzájárulhatnak a mielin hüvelyek kialakulásához és működéséhez, amelyek védőburkolatok a neuronok körül. Ez támogathatja az idegek egészségét.
A kesudió is bővelkedik magnéziumban, ami szerepet játszik a megfelelő idegműködés fenntartásában. - A kesudió segít a bélrendszer egészségében
Sok, egészséges, natúr rostot tartalmaz, ez tény. Elősegíti az emésztést és táplálékkal látja el a bélben lévő hasznos baktériumokat. Ezáltal elősegíti a bélrendszer egészségét és segít megelőzni az emésztési problémákat. - Epekövek
Az epekövek, amelyek a koleszterin vagy bilirubin szilárd képződményei, súlyos fájdalmat okozhatnak. Egy nagy mintán alapuló, több mint 80 000 nő bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a rendszeres diófogyasztás, ( beleértve a kesudiót is ), közel 25%-kal csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát. Ezért a kesudiót beépítve a napi étrendbe potenciálisan csökkentheti a fájdalmas epekő kialakulásának kockázatát. - Segíthet megelőzni a szélütést
A kesudió magnéziumot tartalmaz, ami csökkentheti a szélütés esélyét. Ez különösen igaz a haemorrhagiás stroke-okra, amelyeket egy legyengült ér okoz, amely megreped és vért önt az agyszövetbe. - Segíthet csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat
A gyulladásos citokinek, például az IL-6 és a TNF-alfa szerepet játszanak a kóros fájdalom kialakulásában. A kesudióról kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, és ezeket a hatásokat azáltal fejti ki, hogy gátolja a gyulladásos citokinek termelődését és blokkolja a proinflammatorikus citokineket.
Ezenkívül a kesudió gyökfogó képességgel rendelkezik, amely megvédheti a sejteket a károsodástól. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a kesudió napi rendszeres eszegetése segíthet csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a fájdalmat.
Azonban további, humán tanulmányokat is magában foglaló kutatásra van szükség ezen állítások alátámasztásához.
A kesudió mellékhatásai
Annak ellenére, hogy a kesudiónak számos egészségügyi előnye van, túlzott fogyasztása mellékhatásokhoz vezethet. Vess most egy pillantást néhány egészségügyi problémára, amelyek felléphetnek a túlzott fogyasztás miatt:
- Kesudió-allergia: A dióallergia, beleértve a kesudió-allergiát is, különféle tünetekhez vezethet, mint például hányinger, hasi fájdalom, szájduzzanat és nyelési nehézség.
- Kontakt dermatitisz: Egyes egyének allergiás bőrreakciót, úgynevezett kontakt dermatitist tapasztalhatnak, ha kesudióhéj-olajjal érintkeznek. Ez viszketésben, bőrduzzanatban és csalánkiütésben nyilvánulhat meg.
- Anafilaxia: Súlyos esetekben a kesudióra adott allergiás reakció az anafilaxia néven ismert életveszélyes állapotot okozhat. A tünetek közé tartozik a nyelvduzzanat, a légzési nehézségek, a nyelési nehézségek és az eszméletvesztés. Ilyen esetekben azonnali orvosi ellátás szükséges.
- Emésztőrendszeri diszkomfort: Az allergiás egyéneknél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a puffadás, hányás és hasmenés.
- Légzési nehézségek: Ha a kesu fogyasztása olyan tüneteket vált ki, mint az orrfolyás vagy a légzési nehézségek, döntő fontosságú, hogy azonnali orvosi segítséget kérjenek.
- Vesekövesség: A vesekővel rendelkező egyéneknek óvatosnak kell lenniük, a magféle oxalát tartalmuk miatt. A túlzott oxalát fogyasztás akadályozhatja a kalcium felszívódását, és potenciálisan hozzájárulhat a vesekövek képződéséhez.
Hogyan együk helyesen a kesudiót?
Nos, táplálkozási előnyeinek teljes kiaknázásához fontos a megfelelő mennyiség meghatározása. Ezek a tápanyag-erőművek gazdag K-, D-, B6-vitaminnal, foszforral, cinkkel és vassal látják el szervezetét.
Az optimális eredmény érdekében ajánlatos reggel, lehetőleg a reggelihez enni. Ez az időzítés segíthet a fáradtság leküzdésében és a stabil vérnyomás fenntartásában egész nap.
Mielőtt belekóstolnánk a kesudióba, érdemes beáztatni. Áztatása nem csak krémes állagot ad, amely fokozza a receptek sokoldalúságát, hanem javítja tápértéküket is. Az áztatás során a fitinsav, amely akadályozhatja a tápanyagok felszívódását, eltávolítható, így a kesu könnyebben emészthető, és maximalizálja táplálkozási előnyeit.
Míg a nyers dióféléket általában egészségesnek tekintik, káros baktériumokat hordozhatnak. Másrészt a pörkölt dió alacsonyabb antioxidánsokat, vitaminokat és egészséges zsírokat tartalmazhat. A nyers és a pörkölt kesudió közötti egyensúly megtalálása biztosíthatja, hogy mind a táplálkozási előnyöket, mind a biztonsági szempontokat figyelembe vegye.
Mennyi a kesudió ajánlott napi bevitele?
A kesudió ajánlott adagja körülbelül egy uncia, ami körülbelül 15-18 szem kesudiót jelent. Ha megfelelő adag kesudiót beépít napi étrendjébe, élvezheti számos táplálkozási előnyét.
Összefoglaló:
A kesu a táplálkozási előnyök széles skáláját kínálja, és tele van alapvető tápanyagokkal. Tápanyag profilja, beleértve a rezet, magnéziumot és cinket, hozzájárul a csontok egészségére, az immunrendszer működésére és az idegműködésre gyakorolt pozitív hatásához.
A kesu rendszeres fogyasztását összefüggésbe hozták a vércukorszint javulásával, az LDL-koleszterinszint csökkenésével, a HDL-koleszterinszint emelkedésével és az alacsonyabb vérnyomással, hangsúlyozva a szív- és érrendszeri egészség előmozdításában betöltött szerepüket. Ezenkívül a kesudió csökkenti az epekő kockázatát, ami további előnyt jelent.
A kesudió többféleképpen felhasználható, ízt és textúrát adva olyan ételekhez, mint a curryk és más, ázsiai ételek. Uzsonnaként egy maréknyi ideális lehet. Viszonylag magasabb kalóriatartalma miatt azonban kulcsfontosságú ügyelni az adagok méretére, túlzott fogyasztás esetén a súlygyarapodáshoz vezethet.
Összefoglalóan, a kesudió értékes tápanyagok széles skáláját kínálja, sokoldalúan felhasználható különféle receptekben, és számos egészségügyi előnnyel jár.
A kesufa valójában egy gyümölcsfa, (Anacardium occidentale) ennek termése a kesualma, az ennek végén kifejlődő magocska pedig maga kesudió, amit annyira szeretünk. Nem is csoda, hiszen ez az egészséges olajos mag számos jótékony tulajdonságot egyesít magában, így nem csak finom, jóízű, de egészségünket is jól szolgálja.
A kesudió nem olcsó - jelenleg az USA-ban egy font (kb. 450 g) a kiskereskedelemben 15 dollárba (kb. 4500 Ft) kerülhet. Lássuk, mitől ilyen drága, mi az áremelkedés oka. a magzsolán kapható változat sem túl olcsó - ennek okát vizsgáljuk cikkünkben
Képzeld el, hogy csak egyféle magot ehetnél a következő két hétben, mi lenne az? Szerintem a kesudió (anacardium occidentale). Hogy miért gondolom ezt? Mivel ez az egyik legkedveltebb mag - ma, Magyarországon. Ízlésekről kár vitatkozni, lehet, hogy te jobban szereted pl. a pirított mandulát.
Csak az elmúlt évtizedekben vált itthon elérhető áruvá és az egyik legkedveltebb olajos maggá - a kesudió.
A kesudió az egyik legkedveltebb olajos magok közé tartozik - nem véletlenül. Nem csak egészséges, de finom is, ami - valljuk be - ritka együttállás! Ebben a cikkben a kesudió gazdag tápanyag tartalmát vesszük jobban szemügyre! Sokan a magas természetes zsírtartalom és fogyás között ellentétet feltételeznek - pedig ez nem feltétlenül igaz!
A kesudiót előszeretettel használja akeleti, ázsiiai konyha. Meglepően jól harmonizál a csirkehússal, és a gyömbérrel is. Érdemes kipróbálni,. új színeket hozhat a megszokott ételek közé.