Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Kesudió - mag az alma végén

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.01.15 14:22
Kesudió - mag az alma végén

Csak az elmúlt évtizedekben vált itthon elérhető áruvá és az egyik legkedveltebb olajos maggá -  a kesudió.

Csak az elmúlt évtizedekben vált itthon elérhető áruvá és az egyik legkedveltebb olajos maggá -  a kesudió. (Western Anacardium) A termék 89 vásárlói vélemény alapján a max. 5-ből 4.9 pontot kapott.

A pisztáciával és a mangóval rokon, Brazíliában őshonos. Ott ma is termelik, de onnan került kalandos utakon, főleg a holland kereskedők által Indiába, ami ma legnagyobb exportőre. A kesufán, ami 10-15 méter magas is lehet, kesualma terem, ez Magyarországon teljesen ismeretlen. A termesztő országokban ezt is fogyasztják: C-vitaminban gazdag termés, készül belőle lekvár, zselé és szirup, bor.

Az általunk ismert magocska ennek az almának az alján nő. A nyers mag még mérgező, a feldolgozás során azonban olajban úsztatva vagy iparilag forró levegővel enyhén megpörkölik, így válik emberi fogyasztásra alkalmassá, ráadásul, íze is intenzívebb, markánsabb. 

Sajnos, beszerzése egyre drágább, ITT írtam ezzel kapcsolatban egy behjegyzést. 

Kesufa, kesualma, termés, kesudió - magzsola.hu

Előnyös tulajdonságok, "jóságok":

Elsősorba is, nagyon gazdag különböző ásványi anyagokban, rostokban, fehérjében és telítetlen zsírsavakban. Tavaly a The American Journal of Clinical Nutrition folyóirat megvizsgálta az olajos magvak fogyasztása, és az egészségügyi állapot közötti összefüggéseket: Következtetésük szerint azok közül, akik sokat fogyasztanak belőlük, sokkal kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, illetve úgy általában, bármilyen betegségben.  Magas a cink- és a vastartalma, ezért is nagyon ajánlott vegetáriánusoknak. Sok benne a magnézium, ennek köszönhetően jótékonyan hat a magas vérnyomásra,

Fogyasztásával jó eséllyel elkerülhető az időskori memóriazavar.  Ebben az olajos magban kevesebb a zsír, mint a többi diófélében. Sőt, a benne található olajsav nagyon fontos tápanyag szívegészség szempontjából.  A benne található cink elősegíti a sebek gyorsabb, hatékonyabb gyógyulását, valamint serkenti az agy működését, ezért ajánlható megfeszített szellemi munka, vizsgák, de akár tárgyalások alkalmával is jól jöhet. Természetes vastartalma fokozza az ellenálló képességet és enyhíti a menstruációs fájdalmakat. Magnéziumtartalma idegnyugtató hatású, illetve segítit a csontok és fogak állagának, szerkezetének fenntartását, míg káliumtartalma a szívbetegségek és a magas vérnyomás ellen óv meg. Gazdag kalciumban, ezért segít megelőzni a csontritkulást, illetve hozzájárul a vázszerkezetünk jó állapotának belső fenntartásához is. Igazi, természetes jódforrás, mely segíthet megelőzni a jódhiányból eredő betegségeket. Kiemelkedő B-vitamin tartalma is, található benne többféle, komplex B2-, B3-, és B6-vitamin is, melyek segítenek az idegek megfelelő működésében, valamint az étvágyat is szabályozzák. Emellett fehérjében és telítetlen zsírsavakban gazdag, utóbbi csökkenti a keringési megbetegedések kockázatát. A flavonolok segítenek megelőzni a rákos sejtek kialakulását. A kesudióban lévő proanthocyanidin nevű flavonol, valamint a rendkívüli réztartalom együttesen kifejezetten rákmegelőző hatású is lehet. És, ha a fentiek nem győztek volna meg, még egy érdekes tény:  mára bizonyított tény, hogy akár 25%-kal csökkenti az epekő kialakulását.

Kesudió vásárlás, kedvező ár - magzsola.hu

 

Tegyük hozzá a fentiekhez, hogy ezeknek az értékes, növényi hatóanyagoknak az öszetétele is zseniális. Mivel organikus, természetes forrásból származnak, a mikroanyagok, zsírok felszívódása hatásosabb, mint ha ezeket tablettákkal vinnénk be szervezetünkbe, és az előzőek miatt hatások sokszor szinergikus, azaz, együttesen hatnak.

A kesudió 15 kedvező hatása, és a kesutej készítése

Fogyókúrázóknak is kiváló, hiszen egyáltalán nem tartalmaz koleszterint, sőt még teltségérzetet is keltráadásul gondolkodásunkat is serkenti. Fogyaszthatjuk magában is, de salátákban és zöldséges ételekben is remekül helyt áll. Arra azonban érdemes figyelni, hogy allergiás reakciót válthat ki, úgy mint a levele, olaja és a kérge.

Napi egy maréknyi magocska fogyasztásával sokat tehet egészsége természetes megőrzéséért.

Forrás: Itt és Itt


Olvasna még ilyesmit? Nézze meg a többi bejegyzést is.