Kesudió tápanyag tartalma és jótékony hatása az egészségre
A kesudió az egyik legkedveltebb olajos magok közé tartozik - nem véletlenül. Nem csak egészséges, de finom is, ami - valljuk be - ritka együttállás! Ebben a cikkben a kesudió gazdag tápanyag tartalmát vesszük jobban szemügyre! Sokan a magas természetes zsírtartalom és fogyás között ellentétet feltételeznek - pedig ez nem feltétlenül igaz!
Kesudió - nem csak finom, egészséges is!
Finom, ez nem kétséges. sőt, sokan azt gondolják, nehéz abbahagyni a rágcsálást, ha egyszer elkezdtük. Ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, de tény, hogy 2022-ben világszerte 4, 46 millió tonna(!) kesudiót termeltek. És ezt meg is esszük. Milyen fő előnyei vannak?
-
Jót tesz a szív és az érrendszer egészségének
-
Segít szabályozni a vércukorszintet
-
Az agyi, idegi tevékenységeket is elősegíti
-
Gazdag növényi fehérjében
-
Antioxidáns hatású
-
Jó a csontoknak és a fogaknak is ( ne feledkezz meg az alapos fogmosásról!)
A kesudió ásványi anyag és vitamin tartalma
Nos, ezek az anyagok - mindenki tudja - szükségesek. És ezekből bőven található a kesudióban is:
100 g adag a következő vitaminokat és mikro elemeket tartalmazza:
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Cashew
Vitaminok, napi szükséglet %-a, mennyisége:
Tiamin (B1 vitamin ) 37% - 0,423 mg
Riboflavin (B2) 5% - 0,058 mg
Niacin (B3) 7% - 1,062 mg
Pantoténsav (B5) 17% - 0,86 mg
B6 vitamin 32% - 0,417 mg
Folsav (B9) 6% - 25 μg
C vitamin 1% - 0,5 mg
E vitamin 6% - 0,90 mg
K vitamin 32% - 34,1 μg
Ásványi anyag, ajánlott napi adag százalékban, mennyiség:
Kalcium 4% - 37 mg
Réz 110% - 2,2 mg
Vas 51% - 6,68 mg
Magnézium 82% - 292 mg
Mangán 79% - 1,66 mg
Foszfor 85% - 593 mg
Kálium 14% - 660 mg
Szelén 28% -19,9 μg
Nátrium 1% - 12 mg
Cink 61% - 5, 78 mg
100g kesudió kalória és tápanyag összetétele:
Energia: 553 kcal /2,310 kJ
Szénhidrát: 30.19 g
Fehérje: 18.2 g
Zsír: 43.9 g, ebből telített? 7.8 g, egyszeresen telítetlen: 23.8 g, Többszörösen telítetlen: 7.8 g,
Szénhidrát: 26.9 g, ebből természetes cukor: 5.9 g
Rost: 3.3 g
Nátrium: 12 mg
Koleszterin: 0 mg
Glikémiás Index: 25
Kesudió hatása - számos egészségügyi előny:
A kesudió alapvetően, rostban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag. Különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és egészségvédő hasznos, és értékes növényi anyagokat is tartalmaznak. A diófélékhez hasonlóan a kesudió is - kisebb mennyiségben - segít a fogyásban, a vércukorszint szabályozását és a szív általános egészségét. A kesudióval azonban kevesebb kutatás foglalkozik, mint más diófélékkel.
Akkor a kesudió Superfood?
A kesudió valójában egy igazi szuperétel. A bennük található tápanyagoknak köszönhetően fontos vitaminokkal, fehérjékkel, rostokkal és ásványi anyagokkal látják el szervezetét, és akár közérzetéhez és jobb hangulathoz is hozzájárulhatnak.
Segíthet a fogyásban:
Tanulmányok szerint a kesudió és más diófélék nem hozhatók közvetlen összefüggésbe a súlygyarapodással. Valójában elősegíthetik a fogyást vagy segíthetnek a súlyszabályozásban.
A diófélék összes zsírtartalma magas – a kesudió hozzávetőleg 44 százalék zsírból áll –, ugyanakkor tápanyagokban gazdagok, és sok fontos ásványi anyagot és zsírsavat tartalmaznak, amelyek támogatják a fogyást.
A kesudió segíthet abban, hogy teltebbnek érezd magad étkezés után, ami jótékony hatással van az étkezési vágy, a túlevés és az egészségtelen nassolás visszaszorítására. A zsírok általában finomabbá teszik az ételeket, és növelik a zsírban oldódó vitaminok, például az A-vitamin és a D-vitamin tápanyag-felszívódását, hasznosulását.
A kesudió azon magok közé tartozik, melyek jó forrásai a növényi alapú fehérjéknek is (a dió körülbelül 25 százaléka aminosavakból áll), részben L-arginin hasznos aminosav formájában. Az L-arginin a nitrogén-monoxid prekurzora, amelyről ismert, hogy javítja az érrendszeri reaktivitást és a keringést.
A kesudió táplálkozásában található zsír és gazdag fehérje kombinációja a kesudiót laktató étellé teszi, amely segíthet a testsúly szabályozásában.
Forrás: https://draxe.com/nutrition/cashews-nutrition/
Magas a zsírtartalma, ennek ellenére segít a fogyásban:
Igen, ezt az ellentmondásnak tűnő tényt is részleteztük a fentiekben. Szóval, a zsír, zsírfogyasztás, és a hízás párhuzamos, egymással összefüggő dolog. De! Nem mindegy, milyen és mennyiségű zsírról van szó!
Ne tévesszük össze pl. a disznózsírt a kesudióban található esszenciális zsírokkal, zsírsavakkal! Tehát, napi egy maréknyi kesidót rágcsálva még hozzá is járulhatunk a testsúly csökkentéséhez.
Egyrészt, ha éheztetjük magunkat, több kárt okozunk, mintha egyenletesen, többször, kevesebbet ennénk. Az éhezés rosszkedvűvé, ingerültté tesz, és rossz a vércukorszintnek, és az epének is.
Ha délelőtt, vagy délután diófélét majszolunk, sok, értékes tápanyaggal ajándékozzuk meg szervezetünket, és ez hozzájárul általános egészségünk megőrzéséhez is.
Javíthatja a szív egészségét:
A Nutrients folyóiratban megjelent 2017-es áttekintés szerint: „Bár a kesudió kalória tartalma magas, számos tanulmány beszámolt jótékony hatásáról ezek fogyasztása után. A zsírsavprofilok, a növényi fehérjék, rostok, ásványi anyagok, karotinoidok és fitoszterolok potenciális antioxidánssal közösen - elősegítették az általános jó egészségi állapotot."
A diófélék és hüvelyesek gyakori fogyasztása csökkentheti a szívbetegséggel összefüggő számos kockázatot, beleértve a magas koleszterin szintet, a magas vérnyomást és az elhízást. Úgy gondolják, hogy a kesudió jótékony hatással van az oxidatív stressz szintre, a gyulladásra és az érrendszeri/artériás aktivitásra, amelyek mindegyike elősegíti a szív egészségét.
A kesudió segíthet csökkenteni az LDL-koleszterinszintet (ezt a veszélyes fajtának tartják) és javíthatja a HDL-koleszterinszintet (a „jó” koleszterint). Különleges fitoszterol vegyületeket tartalmaznak, amelyek fontos szerkezeti szerepet töltenek be a sejtmembránokban. Stabilizálják a sejteket és akadályozzák a koleszterin felszívódását.
Ez felelős a koleszterincsökkentő képességért, és az oka annak, hogy a kesudió segíthet megelőzni a plakkok kialakulását az artériák falán. A kesudió csökkent trigliceridszinttel és csökkent gyulladással is összefüggésbe hozható, amelyek mindegyike segít megvédeni Önt a szívbetegségtől, a szívrohamtól vagy a szélütéstől, stroke-tól.
Már heti két adag csökkentheti a rák kialakulásának a kockázatát:
Miért jó neked pont a kesudió, ha az immunitásodat, szervezeted védekező rendszerének állapotát szeretnéd megerősíteni és védekezni a betegségek ellen? A diófélék, köztük a kesudió rendszeres fogyasztása bizonyos gyakori rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatával jár.
Ez különösen igaz az emésztőrendszerben előforduló rákos megbetegedésekre, beleértve a máj- és vastagbélrákot. Egy 2016-os áttekintés megállapította, hogy „a nagyobb diófogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a teljes rák kockázatát és az összes okból bekövetkező halálozást”, és az újabb kutatások is megerősítik ezt.
A dió jó forrása az antioxidáns vitaminoknak (például tokoferoloknak, és bizonyos fenolos vegyületeknek, amelyek többnyire a kesudió és a dió héjában raktározódnak). Ezekre azért van szükség, hogy megvédjék a szervezetet az oxidatív stresszt okozó szabad gyökök magas szintű károsodásától, ami potenciálisan hozzájárulhat a DNS-károsodáshoz, a sejtmutációhoz és a rákos sejtek, daganatok kialakulásához.
Kiváló K-vitamin forrás, amely a csontok egészségéért felel:
A kesudió, a diófélék és a fenyőmag különösen nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz. Próbáld ki, hozzá egy kis enyhén pirított fenyőmagot egy tésztaételhez, vagy egyél egy marék kesudiót uzsonnára.
A K-vitamin segít a szervezet számára a különböző fehérjék előállításában, amelyek a véralvadáshoz és különösen, a csontok felépítéséhez szükségesek. A protrombin egy K-vitamin-függő fehérje, amely közvetlenül részt vesz a véralvadásban. Az oszteokalcin egy másik fehérje, amelynek K-vitaminra van szüksége az egészséges csontszövet előállításához.
Mennyi kesudiót együnk naponta?
Napi 15-18 szem kesudió az az átlagos mennyiség, amit érdemes lehet elfogyasztani, hogy nagyszerű előnyökhöz jussunk. A kesudiónak a fentiekben is részletezett, számos egyéb táplálkozási előnye is van.
Ezek a diófélék csodálatosak, és több előnyük van, mint más egészséges nassolnivalóknak. A kesudió tápanyagban gazdag, és nagyszerű forrása a szív számára egészséges zsíroknak és növényi alapú fehérjéknek.
Felveszi a harcot a koleszterinnel szemben:
Egyes kutatások kimutatták, hogy a diófélék heti rendszeres fogyasztása, beleértve a kesudiót is, csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát. Az epekövek az egészséges koleszterinszinthez kapcsolódnak. Ezeket a megkeményedett koleszterin okozza, amely az emésztőrendszerben keringő epében lévő túl sok koleszterin eredménye.
Normális esetben a máj nem választ ki elegendő mennyiségű koleszterint ahhoz, hogy megkeményedjen és kövek képződjenek. Ha azonban a máj egészsége rossz, a koleszterin lényegében ragasztóként hathat, megkeményedik és megkötődik más anyagokkal, például a kalciummal az epehólyagban.
Az esszenciális zsírsavak az egészséges bőrért felelnek:
A kesudió kiegyensúlyozott, természetes tápanyagtartalma támogatja az egészséges bőrt az egészséges esszenciális zsírsavak jelenlétének köszönhetően.
Ezekre az egészséges zsírforrásokra van szükség ahhoz, hogy a bőr hidratált maradjon, és ne legyen irritáció, hámlás és korai öregedés.
A kesudió szintén jó minőségű rézforrás. A réz, mint mikroelem, segít a bőr és a haj pigmentjének, az úgynevezett melaninnak a termelődésében, valamint a kollagén képződésében és a kötőszövet fenntartásában, amely támogatja a bőr rugalmasságát és véd az öregedés jelei ellen.
Persze, a kesudió nem önmagában csodaszer. Javaslom, hogy mozogj eleget, és ne feledkezz meg a napi 1,5-2 L tiszta víz fogyasztásáról sem!
A kesudió magnézium tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást:
Támogatja az egészséges agyműködést és javítja a vérkeringést, miközben csökkenti a vérnyomást, ami előnyös lehet a fejfájás elleni küzdelemben.
A magnézium segíthet a magas vérnyomás csökkentésében. A zöld leveles zöldségek, magvak és diófélék (például mandula, kesudió, napraforgómag és tökmag) jó magnéziumforrások. A magvak és a diófélék is tartalmaznak szívbarát zsírokat. Nem szükséges további magnézium-kiegészítőket szedni.
Ezenkívül a kesudió jó hatással van a vércukorszint gyors változásaira és a hipoglikémiára , amelyek a migrént kiváltó egyéb jól ismert tényezők.
Engedd meg, hogy egy kis visszatekintéssel kezdjem! A magzsola.hu 2012. április 5-én indult útjára. Sokan gondolják azt, hogy egy webáruház indítása roppant egyszerű. A szomszéd fia ingyen csinál egy weboldalt, és máris dől a pénz... Ez akár igaz is lehet, abban az esetben, ha van egy olyan termék, vagy szolgáltatás, amire mindenkinek nagy szüksége van, és még ez senkinek sem jutott eszébe, csak az előbbi példában említett, új oldalt indító vállalkozásnak. Erre vajmi kevés az esély, bár ezt a Grál kincset mi is keressük. :-)
A kesufa valójában egy gyümölcsfa, (Anacardium occidentale) ennek termése a kesualma, az ennek végén kifejlődő magocska pedig maga kesudió, amit annyira szeretünk. Nem is csoda, hiszen ez az egészséges olajos mag számos jótékony tulajdonságot egyesít magában, így nem csak finom, jóízű, de egészségünket is jól szolgálja.
A kesudió nem olcsó - jelenleg az USA-ban egy font (kb. 450 g) a kiskereskedelemben 15 dollárba (kb. 4500 Ft) kerülhet. Lássuk, mitől ilyen drága, mi az áremelkedés oka. a magzsolán kapható változat sem túl olcsó - ennek okát vizsgáljuk cikkünkben
Képzeld el, hogy csak egyféle magot ehetnél a következő két hétben, mi lenne az? Szerintem a kesudió (anacardium occidentale). Hogy miért gondolom ezt? Mivel ez az egyik legkedveltebb mag - ma, Magyarországon. Ízlésekről kár vitatkozni, lehet, hogy te jobban szereted pl. a pirított mandulát.
Míg Braziliában lekvárt és szörpöt is készítenek belőle, a magyar viszonyok között nem kell, hogy elszaladjon velünk a ló. De hogyan lehet a kesudiót úgy beemelni a hétköznapi ételeinkbe, táplálkozásunkba, hogy élvezhessük minden természetes előnyét?
Csak az elmúlt évtizedekben vált itthon elérhető áruvá és az egyik legkedveltebb olajos maggá - a kesudió.
Ez egy nyers, sütés nélkül elkészíthető édesség. Nagyon egyszerű, sok alapanyag webshopunkban is hozzáférhető.
Ha még nem csináltál ilyet, akkor is bátran belevághatsz, menni fog, egyszerű recept: