Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Kesudió tápanyag tartalma és jótékony hatása az egészségre

kesudió
vitamin
fogyás
hasznos
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2023.10.22 10:44
Kesudió tápanyag tartalma és jótékony hatása az egészségre

A kesudió az egyik legkedveltebb olajos magok közé tartozik - nem véletlenül. Nem csak egészséges, de finom is, ami - valljuk be - ritka együttállás! Ebben a cikkben a kesudió gazdag tápanyag tartalmát vesszük jobban szemügyre! Sokan a magas természetes zsírtartalom és fogyás között ellentétet feltételeznek - pedig ez nem feltétlenül igaz!

Kesudió - nem csak finom, egészséges is!

Finom, ez nem kétséges. sőt, sokan azt gondolják, nehéz abbahagyni a rágcsálást, ha egyszer elkezdtük. Ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, de tény, hogy 2022-ben világszerte 4, 46 millió tonna(!) kesudiót termeltek. És ezt meg is esszük. Milyen fő előnyei vannak?

  • Jót tesz a szív és az érrendszer egészségének

  • Segít szabályozni a vércukorszintet

  • Az agyi, idegi tevékenységeket is elősegíti

  • Gazdag növényi fehérjében

  • Antioxidáns hatású

  • Jó a csontoknak és a fogaknak is ( ne feledkezz meg az alapos fogmosásról!)

    kesudió kalória - kesudiót mértékkel rágcsálva hozzájárulhatunk testsúlyunk csökkentéséhez.

A kesudió ásványi anyag és vitamin tartalma

Nos, ezek az anyagok - mindenki tudja - szükségesek. És ezekből bőven található a kesudióban is:

100 g adag a következő vitaminokat és mikro elemeket tartalmazza:

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Cashew

Vitaminok, napi szükséglet %-a, mennyisége:

Tiamin (B1 vitamin ) 37% - 0,423 mg

Riboflavin (B2) 5% - 0,058 mg

Niacin (B3) 7% - 1,062 mg

Pantoténsav (B5) 17% - 0,86 mg

B6 vitamin 32% - 0,417 mg

Folsav (B9) 6% - 25 μg

C vitamin 1% - 0,5 mg

E vitamin 6% - 0,90 mg

K vitamin 32% - 34,1 μg

Ásványi anyag, ajánlott napi adag százalékban, mennyiség:

Kalcium 4% - 37 mg

Réz 110% - 2,2 mg

Vas 51% - 6,68 mg

Magnézium 82% - 292 mg

Mangán 79% - 1,66 mg

Foszfor 85% - 593 mg

Kálium 14% - 660 mg

Szelén 28% -19,9 μg

Nátrium 1% - 12 mg

Cink 61% - 5, 78 mg

Gazdag vitaminokban, ásványi elemekben, hozzájárul egészségünk tartós megőrzéséhez.

100g kesudió kalória és tápanyag összetétele:

Energia: 553 kcal /2,310 kJ

Szénhidrát: 30.19 g

Fehérje: 18.2 g

Zsír: 43.9 g, ebből telített? 7.8 g, egyszeresen telítetlen: 23.8 g, Többszörösen telítetlen: 7.8 g,

Szénhidrát: 26.9 g, ebből természetes cukor: 5.9 g

Rost: 3.3 g

Nátrium: 12 mg

Koleszterin: 0 mg

Glikémiás Index: 25

Kesudió hatása - számos egészségügyi előny:

A kesudió alapvetően, rostban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag. Különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és egészségvédő hasznos, és értékes növényi anyagokat is tartalmaznak. A diófélékhez hasonlóan a kesudió is - kisebb mennyiségben - segít a fogyásban, a vércukorszint szabályozását és a szív általános egészségét. A kesudióval azonban kevesebb kutatás foglalkozik, mint más diófélékkel.

fogyasszunk naponta egy marék kesudiót.

Akkor a kesudió Superfood?

A kesudió valójában egy igazi szuperétel. A bennük található tápanyagoknak köszönhetően fontos vitaminokkal, fehérjékkel, rostokkal és ásványi anyagokkal látják el szervezetét, és akár közérzetéhez és jobb hangulathoz is hozzájárulhatnak.

Segíthet a fogyásban:

Tanulmányok szerint a kesudió és más diófélék nem hozhatók közvetlen összefüggésbe a súlygyarapodással. Valójában elősegíthetik a fogyást vagy segíthetnek a súlyszabályozásban.

A diófélék összes zsírtartalma magas – a kesudió hozzávetőleg 44 százalék zsírból áll –, ugyanakkor tápanyagokban gazdagok, és sok fontos ásványi anyagot és zsírsavat tartalmaznak, amelyek támogatják a fogyást.

A kesudió segíthet abban, hogy teltebbnek érezd magad étkezés után, ami jótékony hatással van az étkezési vágy, a túlevés és az egészségtelen nassolás visszaszorítására. A zsírok általában finomabbá teszik az ételeket, és növelik a zsírban oldódó vitaminok, például az A-vitamin és a D-vitamin tápanyag-felszívódását, hasznosulását.

kesudiót válassz nassolnivalónak. Gazdag esszenciális zsírokban.

A kesudió azon magok közé tartozik, melyek jó forrásai a növényi alapú fehérjéknek is (a dió körülbelül 25 százaléka aminosavakból áll), részben L-arginin hasznos aminosav formájában. Az L-arginin a nitrogén-monoxid prekurzora, amelyről ismert, hogy javítja az érrendszeri reaktivitást és a keringést.

A kesudió táplálkozásában található zsír és gazdag fehérje kombinációja a kesudiót laktató étellé teszi, amely segíthet a testsúly szabályozásában.

Forrás: https://draxe.com/nutrition/cashews-nutrition/

Magas a zsírtartalma, ennek ellenére segít a fogyásban:

Igen, ezt az ellentmondásnak tűnő tényt is részleteztük a fentiekben. Szóval, a zsír, zsírfogyasztás, és a hízás párhuzamos, egymással összefüggő dolog. De! Nem mindegy, milyen és mennyiségű zsírról van szó!

Ne tévesszük össze pl. a disznózsírt a kesudióban található esszenciális zsírokkal, zsírsavakkal! Tehát, napi egy maréknyi kesidót rágcsálva még hozzá is járulhatunk a testsúly csökkentéséhez.

Egyrészt, ha éheztetjük magunkat, több kárt okozunk, mintha egyenletesen, többször, kevesebbet ennénk. Az éhezés rosszkedvűvé, ingerültté tesz, és rossz a vércukorszintnek, és az epének is.

Ha délelőtt, vagy délután diófélét majszolunk, sok, értékes tápanyaggal ajándékozzuk meg szervezetünket, és ez hozzájárul általános egészségünk megőrzéséhez is.

Javíthatja a szív egészségét:

A Nutrients folyóiratban megjelent 2017-es áttekintés szerint: „Bár a kesudió kalória tartalma magas, számos tanulmány beszámolt jótékony hatásáról ezek fogyasztása után. A zsírsavprofilok, a növényi fehérjék, rostok, ásványi anyagok, karotinoidok és fitoszterolok potenciális antioxidánssal közösen - elősegítették az általános jó egészségi állapotot."

A diófélék és hüvelyesek gyakori fogyasztása csökkentheti a szívbetegséggel összefüggő számos kockázatot, beleértve a magas koleszterin szintet, a magas vérnyomást és az elhízást. Úgy gondolják, hogy a kesudió jótékony hatással van az oxidatív stressz szintre, a gyulladásra és az érrendszeri/artériás aktivitásra, amelyek mindegyike elősegíti a szív egészségét.

 

kalória tartalma elég sok, mégsem hízlal.

A kesudió segíthet csökkenteni az LDL-koleszterinszintet (ezt a veszélyes fajtának tartják) és javíthatja a HDL-koleszterinszintet (a „jó” koleszterint). Különleges fitoszterol vegyületeket tartalmaznak, amelyek fontos szerkezeti szerepet töltenek be a sejtmembránokban. Stabilizálják a sejteket és akadályozzák a koleszterin felszívódását.

Ez felelős a koleszterincsökkentő képességért, és az oka annak, hogy a kesudió segíthet megelőzni a plakkok kialakulását az artériák falán. A kesudió csökkent trigliceridszinttel és csökkent gyulladással is összefüggésbe hozható, amelyek mindegyike segít megvédeni Önt a szívbetegségtől, a szívrohamtól vagy a szélütéstől, stroke-tól.

Már heti két adag csökkentheti a rák kialakulásának a kockázatát:

Miért jó neked pont a kesudió, ha az immunitásodat, szervezeted védekező rendszerének állapotát szeretnéd megerősíteni és védekezni a betegségek ellen? A diófélék, köztük a kesudió rendszeres fogyasztása bizonyos gyakori rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatával jár.

Ez különösen igaz az emésztőrendszerben előforduló rákos megbetegedésekre, beleértve a máj- és vastagbélrákot. Egy 2016-os áttekintés megállapította, hogy „a nagyobb diófogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a teljes rák kockázatát és az összes okból bekövetkező halálozást”, és az újabb kutatások is megerősítik ezt.

A dió jó forrása az antioxidáns vitaminoknak (például tokoferoloknak, és bizonyos fenolos vegyületeknek, amelyek többnyire a kesudió és a dió héjában raktározódnak). Ezekre azért van szükség, hogy megvédjék a szervezetet az oxidatív stresszt okozó szabad gyökök magas szintű károsodásától, ami potenciálisan hozzájárulhat a DNS-károsodáshoz, a sejtmutációhoz és a rákos sejtek, daganatok kialakulásához.

Kiváló K-vitamin forrás, amely a csontok egészségéért felel:

A kesudió, a diófélék és a fenyőmag különösen nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz. Próbáld ki, hozzá egy kis enyhén pirított fenyőmagot egy tésztaételhez, vagy egyél egy marék kesudiót uzsonnára.

A K-vitamin segít a szervezet számára a különböző fehérjék előállításában, amelyek a véralvadáshoz és különösen, a csontok felépítéséhez szükségesek. A protrombin egy K-vitamin-függő fehérje, amely közvetlenül részt vesz a véralvadásban. Az oszteokalcin egy másik fehérje, amelynek K-vitaminra van szüksége az egészséges csontszövet előállításához.

Mennyi kesudiót együnk naponta?

Napi 15-18 szem kesudió az az átlagos mennyiség, amit érdemes lehet elfogyasztani, hogy nagyszerű előnyökhöz jussunk. A kesudiónak a fentiekben is részletezett, számos egyéb táplálkozási előnye is van.

Ezek a diófélék csodálatosak, és több előnyük van, mint más egészséges nassolnivalóknak. A kesudió tápanyagban gazdag, és nagyszerű forrása a szív számára egészséges zsíroknak és növényi alapú fehérjéknek.

Felveszi a harcot a koleszterinnel szemben:

Egyes kutatások kimutatták, hogy a diófélék heti rendszeres fogyasztása, beleértve a kesudiót is, csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát. Az epekövek az egészséges koleszterinszinthez kapcsolódnak. Ezeket a megkeményedett koleszterin okozza, amely az emésztőrendszerben keringő epében lévő túl sok koleszterin eredménye.

Normális esetben a máj nem választ ki elegendő mennyiségű koleszterint ahhoz, hogy megkeményedjen és kövek képződjenek. Ha azonban a máj egészsége rossz, a koleszterin lényegében ragasztóként hathat, megkeményedik és megkötődik más anyagokkal, például a kalciummal az epehólyagban.

Az esszenciális zsírsavak az egészséges bőrért felelnek:

A kesudió kiegyensúlyozott, természetes tápanyagtartalma támogatja az egészséges bőrt az egészséges esszenciális zsírsavak jelenlétének köszönhetően.

Ezekre az egészséges zsírforrásokra van szükség ahhoz, hogy a bőr hidratált maradjon, és ne legyen irritáció, hámlás és korai öregedés.

A kesudió szintén jó minőségű rézforrás. A réz, mint mikroelem, segít a bőr és a haj pigmentjének, az úgynevezett melaninnak a termelődésében, valamint a kollagén képződésében és a kötőszövet fenntartásában, amely támogatja a bőr rugalmasságát és véd az öregedés jelei ellen.

Persze, a kesudió nem önmagában csodaszer. Javaslom, hogy mozogj eleget, és ne feledkezz meg a napi 1,5-2 L tiszta víz fogyasztásáról sem!

A kesudió magnézium tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást:

Támogatja az egészséges agyműködést és javítja a vérkeringést, miközben csökkenti a vérnyomást, ami előnyös lehet a fejfájás elleni küzdelemben.

A magnézium segíthet a magas vérnyomás csökkentésében. A zöld leveles zöldségek, magvak és diófélék (például mandula, kesudió, napraforgómag és tökmag) jó magnéziumforrások. A magvak és a diófélék is tartalmaznak szívbarát zsírokat. Nem szükséges további magnézium-kiegészítőket szedni.

Ezenkívül a kesudió jó hatással van a vércukorszint gyors változásaira és a hipoglikémiára , amelyek a migrént kiváltó egyéb jól ismert tényezők.