Kesudió tápanyag tartalma és jótékony hatása az egészségre

A kesudió az egyik legkedveltebb olajos magok közé tartozik - nem véletlenül. Nem csak egészséges, de finom is, ami - valljuk be - ritka együttállás! Ebben a cikkben a kesudió gazdag tápanyag tartalmát vesszük jobban szemügyre! Sokan a magas természetes zsírtartalom és fogyás között ellentétet feltételeznek - pedig ez nem feltétlenül igaz!
Kesudió - nem csak finom, egészséges is!
Finom, ez nem kétséges. sőt, sokan azt gondolják, nehéz abbahagyni a rágcsálást, ha egyszer elkezdtük. Ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, de tény, hogy 2022-ben világszerte 4, 46 millió tonna(!) kesudiót termeltek. És ezt meg is esszük. Milyen fő előnyei vannak?
-
Jót tesz a szív és az érrendszer egészségének
-
Segít szabályozni a vércukorszintet
-
Az agyi, idegi tevékenységeket is elősegíti
-
Gazdag növényi fehérjében
-
Antioxidáns hatású
-
Jó a csontoknak és a fogaknak is ( ne feledkezz meg az alapos fogmosásról!)
A kesudió ásványi anyag és vitamin tartalma
Nos, ezek az anyagok - mindenki tudja - szükségesek. És ezekből bőven található a kesudióban is:
100 g adag a következő vitaminokat és mikro elemeket tartalmazza:
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Cashew
Vitaminok, napi szükséglet %-a, mennyisége:
Tiamin (B1 vitamin ) 37% - 0,423 mg
Riboflavin (B2) 5% - 0,058 mg
Niacin (B3) 7% - 1,062 mg
Pantoténsav (B5) 17% - 0,86 mg
B6 vitamin 32% - 0,417 mg
Folsav (B9) 6% - 25 μg
C vitamin 1% - 0,5 mg
E vitamin 6% - 0,90 mg
K vitamin 32% - 34,1 μg
Ásványi anyag, ajánlott napi adag százalékban, mennyiség:
Kalcium 4% - 37 mg
Réz 110% - 2,2 mg
Vas 51% - 6,68 mg
Magnézium 82% - 292 mg
Mangán 79% - 1,66 mg
Foszfor 85% - 593 mg
Kálium 14% - 660 mg
Szelén 28% -19,9 μg
Nátrium 1% - 12 mg
Cink 61% - 5, 78 mg
100g kesudió kalória és tápanyag összetétele:
Energia: 553 kcal /2,310 kJ
Szénhidrát: 30.19 g
Fehérje: 18.2 g
Zsír: 43.9 g, ebből telített? 7.8 g, egyszeresen telítetlen: 23.8 g, Többszörösen telítetlen: 7.8 g,
Szénhidrát: 26.9 g, ebből természetes cukor: 5.9 g
Rost: 3.3 g
Nátrium: 12 mg
Koleszterin: 0 mg
Glikémiás Index: 25
Kesudió hatása - számos egészségügyi előny:
A kesudió alapvetően, rostban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag. Különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és egészségvédő hasznos, és értékes növényi anyagokat is tartalmaznak. A diófélékhez hasonlóan a kesudió is - kisebb mennyiségben - segít a fogyásban, a vércukorszint szabályozását és a szív általános egészségét. A kesudióval azonban kevesebb kutatás foglalkozik, mint más diófélékkel.
Akkor a kesudió Superfood?
A kesudió valójában egy igazi szuperétel. A bennük található tápanyagoknak köszönhetően fontos vitaminokkal, fehérjékkel, rostokkal és ásványi anyagokkal látják el szervezetét, és akár közérzetéhez és jobb hangulathoz is hozzájárulhatnak.
Segíthet a fogyásban:
Tanulmányok szerint a kesudió és más diófélék nem hozhatók közvetlen összefüggésbe a súlygyarapodással. Valójában elősegíthetik a fogyást vagy segíthetnek a súlyszabályozásban.
A diófélék összes zsírtartalma magas – a kesudió hozzávetőleg 44 százalék zsírból áll –, ugyanakkor tápanyagokban gazdagok, és sok fontos ásványi anyagot és zsírsavat tartalmaznak, amelyek támogatják a fogyást.
A kesudió segíthet abban, hogy teltebbnek érezd magad étkezés után, ami jótékony hatással van az étkezési vágy, a túlevés és az egészségtelen nassolás visszaszorítására. A zsírok általában finomabbá teszik az ételeket, és növelik a zsírban oldódó vitaminok, például az A-vitamin és a D-vitamin tápanyag-felszívódását, hasznosulását.
A kesudió azon magok közé tartozik, melyek jó forrásai a növényi alapú fehérjéknek is (a dió körülbelül 25 százaléka aminosavakból áll), részben L-arginin hasznos aminosav formájában. Az L-arginin a nitrogén-monoxid prekurzora, amelyről ismert, hogy javítja az érrendszeri reaktivitást és a keringést.
A kesudió táplálkozásában található zsír és gazdag fehérje kombinációja a kesudiót laktató étellé teszi, amely segíthet a testsúly szabályozásában.
Forrás: https://draxe.com/nutrition/cashews-nutrition/
Magas a zsírtartalma, ennek ellenére segít a fogyásban:
Igen, ezt az ellentmondásnak tűnő tényt is részleteztük a fentiekben. Szóval, a zsír, zsírfogyasztás, és a hízás párhuzamos, egymással összefüggő dolog. De! Nem mindegy, milyen és mennyiségű zsírról van szó!
Ne tévesszük össze pl. a disznózsírt a kesudióban található esszenciális zsírokkal, zsírsavakkal! Tehát, napi egy maréknyi kesidót rágcsálva még hozzá is járulhatunk a testsúly csökkentéséhez.
Egyrészt, ha éheztetjük magunkat, több kárt okozunk, mintha egyenletesen, többször, kevesebbet ennénk. Az éhezés rosszkedvűvé, ingerültté tesz, és rossz a vércukorszintnek, és az epének is.
Ha délelőtt, vagy délután diófélét majszolunk, sok, értékes tápanyaggal ajándékozzuk meg szervezetünket, és ez hozzájárul általános egészségünk megőrzéséhez is.
Javíthatja a szív egészségét:
A Nutrients folyóiratban megjelent 2017-es áttekintés szerint: „Bár a kesudió kalória tartalma magas, számos tanulmány beszámolt jótékony hatásáról ezek fogyasztása után. A zsírsavprofilok, a növényi fehérjék, rostok, ásványi anyagok, karotinoidok és fitoszterolok potenciális antioxidánssal közösen - elősegítették az általános jó egészségi állapotot."
A diófélék és hüvelyesek gyakori fogyasztása csökkentheti a szívbetegséggel összefüggő számos kockázatot, beleértve a magas koleszterin szintet, a magas vérnyomást és az elhízást. Úgy gondolják, hogy a kesudió jótékony hatással van az oxidatív stressz szintre, a gyulladásra és az érrendszeri/artériás aktivitásra, amelyek mindegyike elősegíti a szív egészségét.
A kesudió segíthet csökkenteni az LDL-koleszterinszintet (ezt a veszélyes fajtának tartják) és javíthatja a HDL-koleszterinszintet (a „jó” koleszterint). Különleges fitoszterol vegyületeket tartalmaznak, amelyek fontos szerkezeti szerepet töltenek be a sejtmembránokban. Stabilizálják a sejteket és akadályozzák a koleszterin felszívódását.
Ez felelős a koleszterincsökkentő képességért, és az oka annak, hogy a kesudió segíthet megelőzni a plakkok kialakulását az artériák falán. A kesudió csökkent trigliceridszinttel és csökkent gyulladással is összefüggésbe hozható, amelyek mindegyike segít megvédeni Önt a szívbetegségtől, a szívrohamtól vagy a szélütéstől, stroke-tól.
Már heti két adag csökkentheti a rák kialakulásának a kockázatát:
Miért jó neked pont a kesudió, ha az immunitásodat, szervezeted védekező rendszerének állapotát szeretnéd megerősíteni és védekezni a betegségek ellen? A diófélék, köztük a kesudió rendszeres fogyasztása bizonyos gyakori rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatával jár.
Ez különösen igaz az emésztőrendszerben előforduló rákos megbetegedésekre, beleértve a máj- és vastagbélrákot. Egy 2016-os áttekintés megállapította, hogy „a nagyobb diófogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a teljes rák kockázatát és az összes okból bekövetkező halálozást”, és az újabb kutatások is megerősítik ezt.
A dió jó forrása az antioxidáns vitaminoknak (például tokoferoloknak, és bizonyos fenolos vegyületeknek, amelyek többnyire a kesudió és a dió héjában raktározódnak). Ezekre azért van szükség, hogy megvédjék a szervezetet az oxidatív stresszt okozó szabad gyökök magas szintű károsodásától, ami potenciálisan hozzájárulhat a DNS-károsodáshoz, a sejtmutációhoz és a rákos sejtek, daganatok kialakulásához.
Kiváló K-vitamin forrás, amely a csontok egészségéért felel:
A kesudió, a diófélék és a fenyőmag különösen nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz. Próbáld ki, hozzá egy kis enyhén pirított fenyőmagot egy tésztaételhez, vagy egyél egy marék kesudiót uzsonnára.
A K-vitamin segít a szervezet számára a különböző fehérjék előállításában, amelyek a véralvadáshoz és különösen, a csontok felépítéséhez szükségesek. A protrombin egy K-vitamin-függő fehérje, amely közvetlenül részt vesz a véralvadásban. Az oszteokalcin egy másik fehérje, amelynek K-vitaminra van szüksége az egészséges csontszövet előállításához.
Mennyi kesudiót együnk naponta?
Napi 15-18 szem kesudió az az átlagos mennyiség, amit érdemes lehet elfogyasztani, hogy nagyszerű előnyökhöz jussunk. A kesudiónak a fentiekben is részletezett, számos egyéb táplálkozási előnye is van.
Ezek a diófélék csodálatosak, és több előnyük van, mint más egészséges nassolnivalóknak. A kesudió tápanyagban gazdag, és nagyszerű forrása a szív számára egészséges zsíroknak és növényi alapú fehérjéknek.
Felveszi a harcot a koleszterinnel szemben:
Egyes kutatások kimutatták, hogy a diófélék heti rendszeres fogyasztása, beleértve a kesudiót is, csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát. Az epekövek az egészséges koleszterinszinthez kapcsolódnak. Ezeket a megkeményedett koleszterin okozza, amely az emésztőrendszerben keringő epében lévő túl sok koleszterin eredménye.
Normális esetben a máj nem választ ki elegendő mennyiségű koleszterint ahhoz, hogy megkeményedjen és kövek képződjenek. Ha azonban a máj egészsége rossz, a koleszterin lényegében ragasztóként hathat, megkeményedik és megkötődik más anyagokkal, például a kalciummal az epehólyagban.
Az esszenciális zsírsavak az egészséges bőrért felelnek:
A kesudió kiegyensúlyozott, természetes tápanyagtartalma támogatja az egészséges bőrt az egészséges esszenciális zsírsavak jelenlétének köszönhetően.
Ezekre az egészséges zsírforrásokra van szükség ahhoz, hogy a bőr hidratált maradjon, és ne legyen irritáció, hámlás és korai öregedés.
A kesudió szintén jó minőségű rézforrás. A réz, mint mikroelem, segít a bőr és a haj pigmentjének, az úgynevezett melaninnak a termelődésében, valamint a kollagén képződésében és a kötőszövet fenntartásában, amely támogatja a bőr rugalmasságát és véd az öregedés jelei ellen.
Persze, a kesudió nem önmagában csodaszer. Javaslom, hogy mozogj eleget, és ne feledkezz meg a napi 1,5-2 L tiszta víz fogyasztásáról sem!
A kesudió magnézium tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást:
Támogatja az egészséges agyműködést és javítja a vérkeringést, miközben csökkenti a vérnyomást, ami előnyös lehet a fejfájás elleni küzdelemben.
A magnézium segíthet a magas vérnyomás csökkentésében. A zöld leveles zöldségek, magvak és diófélék (például mandula, kesudió, napraforgómag és tökmag) jó magnéziumforrások. A magvak és a diófélék is tartalmaznak szívbarát zsírokat. Nem szükséges további magnézium-kiegészítőket szedni.
Ezenkívül a kesudió jó hatással van a vércukorszint gyors változásaira és a hipoglikémiára , amelyek a migrént kiváltó egyéb jól ismert tényezők.