Bazsalikomos pesto
Igazán friss bazsalikommal a legfinomabb, de ha ez nincs kéznél, akár a szárított változatot is használhatjuk. a titok a fenyőmagban van, de érdemes esetleg kipróbálni a jóval olcsóbb napraforgómaggal is.
Pillanatok alatt elkészülő ízbomba, ráadásul a fenyőmag jót tesz bőrünknek, hajunknak és szemünk egészségét is óvjuk vele.
Hozzávalók:
2 csokor friss, vagy szárított bazsalikom
2 evőkanál fenyőmag (pörköletlen)
5 dkg gyalult mandula
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál frissen reszelt parmezán
só és frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál extra szűz olivaolaj
Elkészítés:
Tegyük fel főni a tésztát, közben pirítsuk meg a gyalult mandulát és tegyük turmixgépbe. Adjuk hozzá a bazsalikomot, fenyőmagot, fokhagymát, olívaolajat, és turmixoljuk össze, de ne túlságosan, maradjon kicsit darabos, rusztikus. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a parmezánt. Kisebb üvegekbe öntve, a tetejére még olajat, vagy (még jobb. csak munkaigényes), olvasztott vajat öntsünk. Fagyasztóban is, jól lezárva, hosszabb ideig eltartható, de a kamra, vagy a spájz is megfelelő.
Tipp: a gyalult mandula és a parmezán is elhagyható, és a fenyőmag is helyettesíthető napraforgómaggal.
Elkészítési idő: 10 perc
A fenyőmag jótékony hatásai és felhasználása a konyhában
A pesto tele van antioxidánsokkal. Ezenkívül a fokhagyma, a bazsalikom, az olívaolaj és a fenyőmag gazdag antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak az egészséges szervezet védelméhez az ilyen kockázatokkal szemben. Egy tanulmány pedig azt mutatja, hogy a bazsalikom gazdag tápanyagok forrása, mint például az A-vitamin, a C-vitamin, a kalcium, a foszfor és a béta-karotin.
A pesto az olaszországi Genovából származik,
és az ókori Rómában gyökerezik. A "pesto" szó azt jelenti, hogy összetörni. Sűrű zöld szósz, amelyet ma már mindenki nagyon szeret. A leggyakoribb fajta az Alla Genovese pesto. A hagyományos szósz friss bazsalikomot, fokhagymát, olívaolajat, parmezán sajtot és fenyőmagot (pignoli) tartalmaz.
Ez a világ második legnépszerűbb szósza, amely sokoldalúságáról ismert. Manapság sokkal gyakoribb, hogy turmixgépet vagy konyhai robotgépet használnak a házi pesto elkészítéséhez.
A Native a pesto ízét élénknek és intenzívnek, sósnak és fokhagymásnak írja le. Sok variáció érkezik idővel. Ilyen például a dió használata a fenyőmag helyett, vagy a parmezán Romano sajttal való helyettesítése. Bár magas a kalóriatartalma, kiegészíti étrendjének táplálkozási részét, keverve egy csipetnyi krémes ízzel, amelyet az emberek szeretnek. Ebből kifolyólag a pesto sok ételben szerepet kap. Annak ellenére, hogy magas a zsír- és kalóriatartalma, számos tápláló összetevőt tartalmaz. Mint minden jó dolog az életben, a pesto is egészséges, ha mértékkel fogyasztod. Az USDA szerint 100 gramm pesto a következő tápértékkel rendelkezik: Megjegyzés: A pesto tápértéke a következő összetevőktől függ: repceolaj, egész bazsalikom, parmezán sajt (pasztőrözött, sovány tej), sajtkultúra, só, enzimek, víz, Romano sajt (részben sovány tej), fenyőmag, extra szűz olívaolaj, fokhagyma (fokhagymás víz) és rizsecet. Az élelmiszerboltokban általában sokféle pesto kapható. Míg a pesto vegetáriánusbarát szósz lehet, a vegánok sajt- és tejmentes változatokat kereshetnek. A pesto fő összetevője a bazsalikom. Egyes termékek alternatív gyógynövényeket tartalmaznak helyettük. A pesto összetevőinek további kezeléséhez törekedjen olyan házilag főzött receptúrára, amely megfelel az étrendi preferenciáinak. A piacon elérhető néhány fajta: A pesto egészséges étel, ha mértékkel és megfelelő hozzávalókkal fogyasztjuk. Számos egészségügyi előnyt kínál. Például a pesto nagy mennyiségű omega-3-at tartalmaz, ami csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A pesto néhány lehetséges előnye: Az antioxidánsok segítenek csökkenteni a bőröregedés, a szívbetegségek, a rák és más betegségek kockázatát. A pesto tele van antioxidánsokkal. Ezenkívül a fokhagyma, a bazsalikom, az olívaolaj és a fenyőmag gazdag antioxidánsokban, amelyek hozzájárulnak az egészséges szervezet védelméhez az ilyen kockázatokkal szemben. Egy tanulmány pedig azt mutatja, hogy a bazsalikom olyan tápanyagok gazdag forrása, mint az A-vitamin, a C-vitamin, a kalcium, a foszfor és a béta-karotin. A pesto kalciumot tartalmaz, amely elősegíti az erős csontnövekedést és a csontok általános egészségét. A D-vitamin mellett segíti a kalcium és a foszfor felszívódását. Az egyszeresen telítetlen zsírok (MUFA-k) csökkentik a „rossz” koleszterinszintet és emelik a „jó” koleszterinszintet. Ennek eredményeként a szívbetegségek és a stroke kockázata a későbbiekben minimálisra csökken. Az American Heart Association szerint az étrendben lévő zsíroknak mono- vagy többszörösen telítetlennek kell lenniük. Ezért a pesto zsírja „jó” zsírnak számít. A pesto másik előnye, hogy az olívaolaj és az omega-3 jelenlétének köszönhetően megőrzi a szív egészségét. Az olívaolajnak számos előnye van, és ezek egyike lehet a koszorúér-betegség kockázatának csökkenése. Ezen túlmenően, ha a különböző túlzott zsírtartalmú ételeket, mint a margarin, vaj, tejtermékek és majonéz olívaolajjal helyettesítik, csökkentheti a szívkoszorúér-betegség és a szélütés veszélyét. Egy tanulmány kimutatta, hogy az olívaolaj, pontosan a pesto extraszűz fajtája, fogyasztása csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A zsíroknak négy sajátos formája van: telített zsír, transzzsír, egyszeresen telítetlen zsír és többszörösen telítetlen zsír. A telített zsírok növelik az LDL-koleszterinszintet. Míg az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszerek, mint például a pesto, csökkenthetik az LDL-t. Növeli a HDL (jó koleszterin) szintet is.A pesto táplálkozási profilja
Pesto fajták
A Pesto előnyei
Tele van antioxidánsokkal
Kalciumforrás
Egészséges zsírok
Szív- és érrendszeri előnyök
Segít csökkenteni a koleszterinszintet
A pesto lehetséges mellékhatásai