Aszalt meggy (Prunus cerasus) A vadon termő meggy és a vadcseresznye számos tulajdonsága megegyezik. Van egy közös hibridjük, mely Bastard néven ismert, ötvözve a jó tulajdonságokat.
(Egy kis személyes élmény: Pécsen, a nagypapáméknál volt egy olyan oltott példány az udvar közepén, amelynek a törzse a földtől kb 1 m-re kettéágazott: egyik fele cseresznye, a másik fele meggyfa volt, a papám úgy oltotta be a csemetét. Erre én mindig nagyon büszke is voltam :-))
A meggy elterjedtsége:
Termesztésében Oroszország és Lengyelország vezet, Magyarország pedig világszerte elismerten kiváló minőségű fajtáival a hetedik helyen áll. Számos változata ismert, az édesebb, és savanyúbb fajták, színező és színtelen, illetve ott az üvegmeggy is.
Az egyik legelterjedtebb fajta, a télálló fajta kis termetű fán terem, az időjárást tekintve - ellentétben a rokon cseresznyével - a legigénytelenebb fajok közé tartozik: szinte az egész északi féltekén megterem.
Nagy örömhír, és mi is büszkék vagyunka rra, hogy ez egy 100%-ban magyar termék, magyar gazdák munkájával,, hazai alapnyagból készült ez a remek aszalvány. UPDATE: ez 2024-ben már nem magyar termék, mivel tavaly gyenge volt a termés.
Aszalt meggy telis-teli minden jósággal:
Ebben a gyümölcsben található ásványi és tápanyagok összetétele is "meglepő módon" igen hasonló a sokat emlegetett rokon cseresznyéhez, de gyakran, főleg a nemesítéseknek köszönhetően - ezek kisebb koncentrációban fordulnak elő.
Viszont 10 x több A-vitamint, és valamivel több B-vitamint, több vasat és gyümölcssavat is tartalmaz.
A fentieken kívül segítheti az emésztést, a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Serkentőleg hathat idegeink működésére. Ásványi anyagai közül kiemelendő vas-, kalcium-, kálium- és magnézium tartalma. Ezek miatt jó hatással van a csontok és fogak épségére, és az idegrendszerre is.
Nem kellene ebből sokkal-sokkal többet enni? :-)) Az aszalt meggy ára azonban nem túl olcsó. Cserébe, egész évebn rendelkezésre áll.
A szerves vastartalom a vérkeringésre, az oxigén szállítására is jótékonyan hat. Főleg a szebbik nem szenved általában vashiánytól, vérszegénységtől - talán ez a gyümölcs ebben is tud segíteni.
Szerves savai segíthetek az erek tisztításában, serkenhetik a veseműködést, az anyagcserét, és elősegíthetik a vitaminok felszívódását, de kitűnő vízhajtó is. A-vitamin tartalmánál fogva megtisztíthatja légzőszerveink nyálkahártyáját, erősítheti szervezetünk természetes védekező rendszerét, illetve még a látásra is közvetetten jó hatással van.
Az A- és C-vitamin, valamint antocián- és bioflavon tartalma kiváló antioxidánssá teszi. Ebből adódóan védi a szívet, jó a rák ellen, rosttartalma pedig emésztésserkentő.
Egy, a közelmúltban végzett külföldi kutatás világított rá, hogy a gyümölcs gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően mérsékli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Fogyasztása erősen javasolt lelassult anyagcsere, gyakori székrekedés esetén. Nem csupán a salaktalanításban segít, de magas káliumtartalma révén vízhajtó hatású is, így a gyümölcs akár fogyókúra során is segítséget jelenthet. Ez a tulajdonsága a szív és az érrendszer számára is előnyös, de a szervezetben felgyülemlett felesleges vízmennyiség eltávolítása a májadat és vesédet is tehermentesítheti.
Tárolás: fénytől védve, száraz, hűvös helyen tartandó.
Egyébként, hallottál már a konyakos meggyről? :-)
Tápanyagtartalom 100 g termékben (hozzávetőleges adat):
Energia: 1645kJ/390 kcal
fehérje: 2,5 g
zsír: 0,1 g
szénhidrát:82,5 g
élelmi rost: 4,3 g
Származási hely: Üzbegisztán
Összetétel: 100% aszalt meggy
Figyelem! a termék magozott, ám magot, magtöretet tartalmazhat!
FIGYELEM!
Fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet.
A leírásban szereplő kedvező hatás eléréséhez szükséges élelmiszer-mennyisége kb. 200 g/nap
Cukorbetegségben szenvedők vegyék figyelembe a termék kalóriaértékét.