Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Aszalt áfonya - fekete vagy vörös? Előnyök, hatásai, receptajánló

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.07.29 16:01
Aszalt áfonya - fekete vagy vörös? Előnyök, hatásai, receptajánló

Az áfonya szót hallva egyből enyhén savanykás, finom erdei bogyó jut eszembe. Persze, ma már nem csak az erdőkből kerül ki az áfonya, hiszen sokkal nagyobb az igény rá, ezért nagyobb területeken termeszik, fejlett mezőgazdasági módszerekkel. Angolul cranberry néven említik.

Az áfonya szót hallva egyből enyhén savanykás, finom erdei bogyó jut eszembe. Persze, ma már nem csak az erdőkből kerül ki az áfonya, hiszen sokkal nagyobb az igény rá, ezért nagyobb területeken termeszik, fejlett mezőgazdasági módszerekkel. Angolul cranberry néven említik.

Az aszalt áfonyából két féle van a fekete, és a vörös változat. Azt is gondolhatod, mivel alacsony a C-vitamin tartalma, nem túl nagy dobás.  Pedig a bogyó az egészséges élelmiszerek egyik csúcsa. Annyi jótékony hatása van, hogy alig lehet jól összefoglalni.  Miután a tudomány felfedezte az antioxidánsokat és a flavonoidokat, az áfonya szerencsére egyre több figyelmet kapott. 

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) 

feketeáfonya, fekete áfonya - magzsola.hu

Közepes magasságú bokor, akár 50 cm magasságúra is megnő. Kicsi, vékony, sötétzöld színű levelek díszítik.  Legnagyobb mennyiségben természetes gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Kiemelkedően magas a kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Rengeteg vasat tartalmaz, ami előnyös a vérszegénységben szenvedők számára. 

Magas antioxidáns tartalma miatt daganatmegelőző hatású lehet, véd az oxidatív stressz hatásai ellen, valamint serkenti a vérkeringést, erősíti a hajszálereket, fokozza a vörös vértestek membránjainak rugalmasságát. Gyomorfekély ellen is hatékony.

A fekete áfonyában előforduló flavonoidok jelentősen fokozzák a gyomorban a nyálka termelődést, mely védőrétegként működik és megelőzi a fekély kialakulását. A gyomorsav, a stressz, a gyulladásgátló gyógyszerek, az aszpirin vagy az alkohol miatt kialakuló gyomorfekély ellen érdemes felhasználni.

feketeáfonya ár, vásárlás

Leginkább aszalással tartósítható, a nálunk kapható aszalt fekete áfonya még hozzáadott cukrot is tartalmaz, hogy tartósítószer nélkül is hosszabban eltartható legyen.

Magasabb kalória tartalma, hízlaló hatása miatt érdemes csínján bánni vele, bármennyire is csábító, ne együk meg az egész zacskó tartalmát. Mint több más termékünkből, ebből is kapható nagyobb, akár 500 g-os kiszerelés is. 

Vörös áfonya - az igazi sláger. 

Ez a változat  (Vaccinium vitis-idaea) a hangafélék családjába tartozó hegyvidéki növény, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, népies nevén: brusnyica, fojminc, havasi meggy, kövi málna.

A fekete áfonyához hasonlóan, a vörösáfonya is  közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják. Hasonlóan a fekete változathoz, ez is gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől.

Az antioxidánsok előnyös hatásával megelőzhetjük krónikus betegségeket, mint az érelmeszesedést, koleszterin lerakódást, szívinfarktust, bőrproblémák kialakulását, rák keletkezését, memóriazavart is. Az antioxidáns vitaminok – mint az E-vitamin, béta-karotin, és 30–40 mg/100g C-vitamin – fokozzák a hatását.

De a mikroelemek közül jelentősbb mennyiségű nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként is tartalmaz. HA szreted ezt a gyümölcsöt, jabaslom, kóstold meg a magyar származáú, magozott aszalt meggyet is!

aszalt vörösáfonya, vörös áfonya - magzsola.hu

Az áfonya tartósítása.

Az aszalási módszerek között létezik az ún. előfőzött gyümölcsök aszalása is. Ennek során az aszalt gyümölcsök édes ízüket és kitűnő állományukat a főzővízbe adagolt  cukornak köszönhetik.

Ez a művelet az ún. "huzatás", amely során a nyersanyagot cukros lében főzik fel, így cukrot vesz fel a gyümölcshús. E folyamat vákuumozott térben történik, amely hatására a gyümölcshúsban található gázok eltávoznak és helyüket a főzővízben található cukormolekulák veszik át. Mivel a bejutott cukor nem tud elpárologni, így visszamarad a késztermékben.

Ezzel egyszerre édessé és nagyobb súlyúvá válik a termék, és minősége eltér a hagyományostól. A folyamat során különösen arra kell ügyelni, hogy megmaradjon a kissé savanykás ízvilág , ne legyen túl édes az így tartósított gyümölcs. 

Az aszalás legfőbb előnyei:

  • megőrzi a beltartalmi értékeket, nem igényel tartósító szereket, hosszú hónapokig felhasználhatók maradnak, pl aszalt sárgabarack
  • helyigényük fele, akár tizede a friss gyümölcsének.
  • Megmarad az eredeti gyümölcs aromája, valamint vitamin- (pl. karotin, B1, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványi anyag- (pl. kalcium, kálium, vas, réz) tartalmának nagy része is.

​Tápanyag tartalom 100 g termékben: 

  • Energia: 1459 kJ/ 344 kcal
    Zsír: 1, g amelyből telített zsírsavak 0,1 g
    Szénhidrát: 80,6 g. amelyből cukrok 67 g
    Rost 5,7 g
    Fehérje : 0,2 g
    Só <0,01 g

Webshopunkban kapható termékek Lengyelországból (fekete áfonya) Chilíéből, Kanadából (vörös áfonya) származnak. Minőségük egyenletes, felhasználó, vásárlói panasz nem érkezett rájuk az utóbbi nyolc évben. 

Receptjeink között megtalálhatod a zabpelyhes keksz mandulával és áfonyával,  illetve a meggyes áfonyás muffint is. Mindkettőt megsütöttük, kipróbáltuk, javaslom neked is elkészítésünket.