Zabpelyhes keksz mandulával és áfonyával
Mostanában inkább az egyszerűbb, gyorsabb desszertek felé fordultam. Arra jöttem rá, ha minőségi alapanyagokból dolgozunk, minden könnyebb és finomabb lesz - mint ebben az esetben is történt.
Hozzávalók:
Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis egyszerű, finom keksz, amit a család minden tagja szívesen fogyaszt!
Hozzávalók:
12 dkg puha vaj
15 dkg barnacukor
5 dkg nyírfacukor
1 tojás
12 dkg rizsliszt
fél teáskanál szódabikarbóna
negyed teáskanál himalaya só
csipet őrölt fahéj
15 dkg zabpehely
5 dkg szeletelt mandula
5 dkg kandírozott vörös áfonya
5 dkg étcsokoládé, minél magasabb kakaóvaj tartalommal
A lisztet, szódabikarbónát, sót, fahéjat, egy közepes tálban összekeverjük, miközben a sütőt 180 Celsius fokra melegítjük. A vajat a cukorokkal robotgéppel fokozatosa keményre verjük. Hozzáadjuk a tojást, és krémes állagúra keverjük. Lassan adagolva, alacsonyabb fordulatszámra kapcsolva a gépet, hozzáadjuk a lisztes keveréket is, végül összeforgatjuk a zabpehellyel, a szeletelt mandulával, és az áfonyával, illetve a csokidarabokkal.
Ezután evőkanálnyi halmokat teszünk a dupla sütőpapírral kibélelt sütőlemezre, vagy alacsony tepsibe, és zsupsz a sütőbe!
Kb. 15 perc sütés után kész is! Akkor jó, ha aranybarnára sülnek, a széleik pedig ropogósak.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, míg kissé megkeményednek.
Fémdobozban sokáig frissek maradnak, már, ha marad belőlük...:-)
TIPP: az áfonyát aszalt sárgabarackkal, aszalt szilvával, a szeletelt mandulát durvára tört mandulával, dióval is helyettesíthetjük.