A chia mag ”Salvia hispanica” (aztékzsálya magja) nevű növény ehető termése, jelentése “olajos”. A Mexikóból és Dél-Amerikából származó cserjeféle a sivatagos-félsivatagos klímát kedveli, a kontinens ősi kultúráinak is népszerű “étrend kiegészítője” volt. Oldalunkon szinte a megalakulás, 2013 óta kapható, többféle kiszerelésben.
A mentával távoli rokon növény az amarántés a quinoa mellett egy újabb “szuperélelmiszer”, mivel - a svájci bicskához hasonlóan - nagyon sokoldalú, és számos, az alábbiakban ismertetett, jótékony, és adaptív hatása van.
Mi a chia mag hatása?
Számos előnyös tulajdonsága közül kiemelkedő kiegyensúlyozotta növényi forrású, gazdag Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavak 1:3 aránya. Ezeket az emberi szervezet nem képes előállítani, így ezeket külső forrásból kell bevinni.
Ez a jó tulajdonság főleg a vegán, és vegetariánus táplálkozás híveinek kedvez, akik a chia mag fogyasztásával tudják így pótolni ennek a fontos zsírsavak bevitelét, elkerülve a halolaj használatát. A chia mag kiváló kiegészítője egy egészséges étrendnek, mivel gazdag esszenciális zsírsavakban és más tápanyagokban.
Elsősorban az esszenciális, többszörösen telítetlen alfa-linolénsav, omega 3 zsírsav található a magokban, ezekből a szervezetben hosszú szénláncú, különleges zsírsavak, EPA és DHA képződnek. Ezek a zsírsavak gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek. Az omega-3 zsírsav arról is ismert, hogy pozitívan befolyásolja a vérzsír értékeket.
Miért fontos ez? Ezek az esszenciális, azaz az emberi szervezet számára szükséges, de szervezetünk által nem előállítható zsírsavak közismertek, főleg halakból (pl. hering, a tonhal, a makréla és a szardínia) juthatunk hozzá.
Kevésbé ismert tény az, hogy ezek csak egy bizonyos összetételben hasznosulnak az emberi szervezetben. Ráadásul, aki vega, vagy allergiás, az is akár a chia mag révén hozzájuthat ehhez a fontos összetevőhöz.
A chia mag egyik szintén előnyös tulajdonsága, hogy nem kell megőrölni, mint például a lenmagot, hogy jól hasznosuljon szervezetünkben, emésztőrendszerünkben.
Tudtad, hogy rendszeres fogyasztása akár a hasi, zsigeri zsír hathatós csökkentéséhez is hozzájárulhat?
A chia puding biztosan ismerősen cseng a számodra, ha még nem próbáltad ki, leírásunk utolsó részében egy bevált, kipróbált receptet is megmutatunk neked!
Még egy terméket ajánlok jó szívvel figyelmedbe, ez pedig a szintén igen magas rosttartalmú útifű maghéj, melyet több, akár nagyobb kiszerelésben is megvásárolhatsz.
A chia mag gluténmentes - ez is elég vonzó jellegzetesség és előny.
Növényi fehérje forrás. Jól kombinálható kókusztejjel, dióval, minden olajos maggal, gyümölcsökkel, de akár kakaóval is.
Gyulladáscsökkentő hatású. A gyulladás egy rejtett egészségügyi állapot, amely pusztítást okoz a szervezetben. Növeli a koleszterinszintet és az ízületi fájdalmakat, valamint hormonális egyensúlyhiányt okoz, hogy csak néhány problémát említsünk.
A chia mag gyulladáscsökkentő jellegűek, ezért étrendjébe való felvételük segít csökkenteni a CRP-n és az ESR-n keresztül a vérvizsgálatokban mérhető gyulladásszinteket. Az élelmiszerek, mint a chia mag, amelyek gazdagok esszenciális tápanyagokban, támogathatják a pajzsmirigy megfelelő működését.
Az 1990-es évek orvosi kutatásai alapján arra jutottak, hogy érdemes az Omega-3 zsírsavak napi fogyasztását, bevitelét növelni a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzése érdekében, így az újra felfedezett dél-amerikai magvak újra jelentős szerepet kaptak a táplálkozásban.
chia mag ár,
A chia mag a vér koleszterinszintjét is optimálisan szabályozza, nagy mennyiségű vízfelszívó hatása nagyon magas rosttartalma miatt pedig jó hatással van az emésztésre, megszünteti a gyomorpanaszok egy részét, kalóriatartalma pedig elhanyagolható.
A chia mag pajzsmirigy alulműködés esetén is hasznos lehet, mivel olyan alapvető tápanyagokat biztosít, amelyek támogatják a pajzsmirigy működését.
A chiamag nagy mennyiségű, természetes, és teljes értékű, magas növényi fehérje tartalma miatt javasolt sportolóknak, megterhelő fizikai munkát végzőknek, és kismamáknak is, és bizonyos diétákba is beépíthető, számos recept is rendelkezésre áll, mi is ajánlunk ilyet a cikk végén.
A chiamag teljes mértékben gluténmentes, növeli az állóképességet, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal, kúraszerűen használva, segít a testsúly csökkentésében. A chia mag napjainkban újra felfedezve, fénykorát éli, sokan ezért “superfood”-nak, vagy “új élelmiszernek” is nevezik. Egész évben ajánlott, de az őszi-téli időszakban, amikor kevesebb friss gyümölcshöz, zöldséghez jutunk hozzá, kiemelten fontos.
Íze szinte semleges, így kenyérfélékbe, süteményekbe, vagy ezekre szórva is használható, valamint a reggeli müzlik, pelyhek kiegészítője is lehet.
Még több rost? Fekete szezámmag
A kiemelkedően magas ( 34%-a!! ), megfelelő rosttartalma révén támogatja az emésztést, és a tápcsatornában megdagadva hosszas teltségérzetet biztosít, így csökkentve az étvágyat. Az élelmi rostok növelik a széklet tömegét, ezzel javítva a bélperisztaltikát, így hozzájárulnak a salakanyagok távozásához, megfelelő rostbevitel mellett csökken a székrekedés kialakulásának esélye, tehát támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését.
Az emésztőrendszer egészségét támogató ételek közé tartozik a chia mag is, amely magas rosttartalmának köszönhetően kedvező hatással van a bélflóra jótékony baktériumaira.
A vízbe áztatott chia magok gélt képeznek. Tudni kell, hogy ha élelmi rostot fogyaszt, amellett kiemelten fontos odafigyelni a folyadékfogyasztásra. Ha a rostok mellé nem iszik nagy mennyiségű vizet,, annak székrekedés, súlyos esetben akár bélelzáródás is lehet a következménye.
Azaz, túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákhoz vezethet. A magvak a belekben eredeti térfogatának akár 12 x -esére is megdagadhat. Egy evőkanál mag mellé a szokásos napi folyadék bevitelén felül legalább plusz 1-2 L vizet kell fogyasztani, de jobb, ha ennél többet iszik.
Mint élelmi rostforrás az emésztőrendszer működését támogatják és kedvező hatással vannak a bélflóra jótékony baktériumaira is.
Ez nem csodaszer, de:
A chia mag Glikémiás indexe alacsony, 2.5 így diabéteszben szenvedők, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Az optimális chia adagolás támogathatja a pajzsmirigy működését azáltal, hogy alapvető tápanyagokat biztosít, amelyek elősegítik a pajzsmirigy hormonok termelését és felszívódását.
2 x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonafélének
5 x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
2 x-több káliumot tartalmaz, mint a banán
3 x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
3 x több vasat tartalmaz, mint a spenót
Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, foszfort, kalciumot és mangánt, - tehát magas az ásványi anyag tartalma is - és antioxidáns hatása is jelentős, így lassítja az öregedést.
Hol kapható? Vásárlás? Rendeld meg most oldalunkról, kedvező áron!
A chiamag eredményesen alkalmazható:
Pajzsmirigy problémák, Cukorbetegség, Hypoglykémia, Gyomorégés, Reflux betegség esetén, valamint a koleszterinszint-csökkentésére.
A chia fertőtlenítő hatású, a láz csillapítására is alkalmas. A magkását borogatásként fertőzésekre alkalmazzák. A mag a szemek tisztítására is használhatók. A szemre rakva, serkenti a könnytermelést, közben a fertőzést, gyulladást is csökkenti.
Összetevők: 100% chia mag
És egy szuper recept, a végére:
Chia mag puding:
Hozzávalók:
• 100 g friss, vagy aszalt gyümölcs
• 150 ml (mandula)tej
• 125 ml (kókusz)tej
• 28 g chia mag
• 1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
•eritrit vagy nyírfacukor növényi édesítő
A chia puding egy egészséges desszert opció, amely tökéletesen illeszkedik egy egészséges étrendbe. Kockázd fel a gyümölcsöket, mérd ki a tejet, és a magokat. Mindent alaposan keverj össze. Ízlés szerint adj hozzá eritritet és kókuszreszeléket. 2-4 órára tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a magok megduzzadjanak. Tálalásnál szórj a tetejére még egy kis áfonyát.
Nedvesség-tartalom legfeljebb: 8% (m/m)
Tisztaság legalább: 99,50%
Idegen anyagokat, kártevőket, vagy azok maradványait nem tartalmaz a termék!
Jelenlévő allergének felsorolása a termékben: Dióféléket és szezámmagot nyomokban tartalmazhat.
Származási hely: Argentína
Köménymag * - a gyógyító fűszer*
Tápanyag-és energiatartalom 100 g chia mag esetén:
Energia: 486 kcal
Fehérje: 16,54 g
Szénhidrát: 42,12 g
Zsír: 30,8 g
ebből telített 3,2 g
Élelmi rost: 34,4 g
Só: <0,1 g
OMEGA 3: 17752 mg, OMEGA 6: 5785 mg
Folsav (B9-vitamin): 49 mikrogramm
Niacin (B3-vitamin):8,83 mikrogramm
Riboflavin(B2-vitamin): 0,17 mg
A-vitamin: 54 mikrogramm
E-vitamin: 0,5 mg
Nátrium: 16 mg
Kálium: 401 mg
Kálcium: 631 mg
Réz: 0,924 mg
Vas: 7,372 mg
Magnézium: 335 mg
Mangán: 2,723 mg
Foszfor: 860 mg
Szelén: 55 mikrogramm
Cink: 4,58 mg
Esettanulmány - Harvard egyetemi kutatások:
Egy nagy, több mint 63 000 fős kínai elemzés azt találta, hogy azok, akik a legtöbb omega-3 zsírsavat vették fel tenger gyümölcseiből és növényi forrásokból, 17%-kal csökkentették a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát azokhoz képest, akiknél a legalacsonyabb volt az omega 3 bevitelt.
Kevés tanulmány foglalkozik az ALA növényi omega-3 forrásaival, de ezek az olajok meglehetősen gyakoriak az ázsiai étrendben.
40%-kal csökkentette a hirtelen szívhalál kockázatát azoknál a nőknél, akik a legtöbb ALA-t fogyasztották. egy másik nagyobb tanulmány adatai szerint, több mint 5000, 65 éves és idősebb férfit és nőt magában foglaló csoportja azt találta, hogy magasabb ALA-bevitel mellett 50%-kal alacsonyabb a halálos ischaemiás szívbetegség kockázata.
Ezekben a tanulmányokban az ALA táplálékforrásai a teljes kiőrlésű gabonák, az étolajok, a hüvelyesek és a szója voltak.
Forrás: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/
Gal omega 3 halolaj. Tokoferol, Részletes információk, hatása - blogajánló
Figyelem!
Ezen honlapon lévő információk nem minősülnek orvosi tanácsnak.