Hummusz isteni finom zöldfűszerekkel, pirtóssal
Itt is van. A legzöldebb és legfrissebb házi hummusz, amivel valaha találkoztam. A hagyományos alapreceptet kiegészítettem pár finom, karakteres, friss zöldfűszerrel.
A hummusz egy közel-keleti étel, amely arab eredetű, és neve csicseriborsót jelent. A kész étel teljes neve eredetileg hummusz bi tahína, ami annyit tesz: csicseriborsó. Az alaprecept ezer éve azonos: csicseriborsóból és tahiniből (szezámpaszta) olívaolaj, frissen kinyomott citromlé és finomra vágott, vagy kipréselt fokhagyma hozzáadásával készítenek.
A hummuszt gyakran fogyasztják előételként, friss kenyérrel, vagy mártogatva olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel.
Hűtőben, fagyasztóban hosszú ideig eláll.
Ez itt a klasszikus, eredeti hummusz recept, pofonegyszerű:
Hozzávalók:
HOZZÁVALÓK
- ¼ csésze tahini / szezámpaszta
- ¼ csésze frissen préselt citromlé
- 2 evőkanál olívaolaj, plusz még a tálaláshoz is kel majd!
- ½ csésze durvára vágott, friss petrezselyem
- ¼ csésze durvára vágott, friss tárkony vagy bazsalikom
- 2-3 evőkanál durvára vágott friss metélőhagyma vagy zöldhagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma, durvára vágva
- ½ teáskanál só, ízlés szerint több
- Egy csészényi főtt csicseriborsó, lecsepegtetve és leöblítve
- Díszítsük extra olívaolajjal és friss fűszernövényekkel
Elkészítés:
- Keverd össze a tahinit és a citromlevet a konyhai robotgéppel egy közepes tálban. Kb.1 percig, amíg egyenletes állagot kapjunk.
- Add hozzá az olívaolajat, a petrezselymet, a tárkonyt, a metélőhagymát, az apróra vágott fokhagymát és a sót a keverékéhez.
- A csicseriborsó felét add a masszához és még 1 percig keverd. Add hozzá a maradék csicseriborsót, amíg a hummusz sűrű és sima nem lesz, még körülbelül 1-2 percig.
- A kész hummuszt szedd ki egy tiszta üvegtálba. Csorgass a tetejére még egy kis olívaolajat, és szórj a tetejére díszítésként még némi friss petrezselymet.
- Friss kenyérrel pirítóssal, pitával kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Eredeti recept:https://cookieandkate.com/