Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Hummusz isteni finom zöldfűszerekkel, pirtóssal

étrend
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2023.01.08 19:14
Hummusz isteni finom zöldfűszerekkel, pirtóssal

Itt is van. A legzöldebb és legfrissebb házi hummusz, amivel valaha találkoztam. A hagyományos alapreceptet kiegészítettem pár finom, karakteres, friss zöldfűszerrel.

hummusz egy közel-keleti étel, amely arab eredetű, és neve csicseriborsót jelent. A kész étel teljes neve eredetileg hummusz bi tahína, ami annyit tesz: csicseriborsó. Az alaprecept ezer éve azonos: csicseriborsóból és tahiniből (szezámpaszta) olívaolaj, frissen kinyomott citromlé és finomra vágott, vagy kipréselt fokhagyma hozzáadásával készítenek.

A hummuszt gyakran fogyasztják előételként, friss kenyérrel, vagy mártogatva olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel. 

Hűtőben, fagyasztóban hosszú ideig eláll. 

Ez itt a klasszikus, eredeti hummusz recept, pofonegyszerű:

Hozzávalók:

HOZZÁVALÓK

  • ¼ csésze tahini / szezámpaszta
  • ¼ csésze frissen préselt citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj, plusz még a tálaláshoz is kel majd! 
  • ½ csésze durvára vágott, friss petrezselyem
  • ¼ csésze durvára vágott, friss tárkony vagy bazsalikom
  • 2-3 evőkanál durvára vágott friss metélőhagyma vagy zöldhagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, durvára vágva
  • ½ teáskanál só, ízlés szerint több
  • Egy csészényi főtt csicseriborsó, lecsepegtetve és leöblítve
  • Díszítsük extra olívaolajjal és friss fűszernövényekkel

Elkészítés: 

    1. Keverd össze a tahinit és a citromlevet a konyhai robotgéppel egy közepes tálban. Kb.1 percig, amíg egyenletes állagot kapjunk.
    2. Add hozzá az olívaolajat, a petrezselymet, a tárkonyt, a metélőhagymát, az apróra vágott fokhagymát és a sót a keverékéhez.
    3. A csicseriborsó felét add a masszához és még 1 percig keverd. Add hozzá a maradék csicseriborsót, amíg a hummusz sűrű és sima nem lesz, még körülbelül 1-2 percig.
    4. A kész hummuszt szedd ki egy tiszta üvegtálba. Csorgass a tetejére még egy kis olívaolajat, és szórj a tetejére díszítésként még némi friss petrezselymet.
    5. Friss kenyérrel pirítóssal, pitával kínáljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Eredeti recept:https://cookieandkate.com/