Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A csicseriborsó ára - olcsó, finom, kiadós, egészséges alapanyag

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.07.18 13:52
A csicseriborsó ára - olcsó, finom, kiadós, egészséges alapanyag

A csicseriborsó ( chick pea) ára talán az egyik legfontosabb paraméter az online keresés, vásárlás alkalmával. Azonban nem csak ez az egy - bár kétségkívül fontos - szempont lehet a döntő tényező. Általában már mindenki megtapasztalta azt, hogy ami a legolcsóbb, nem biztos, hogy  a legjobb minőségű - sőt! Sok esetben az adott termék gyengébb, rosszabb beltartalmi értékű, vagy valamelyik tulajdonsága nem megfelelő.

A csicseriborsó ( chick pea) ára talán az egyik legfontosabb paraméter az online keresés, vásárlás alkalmával. Azonban nem csak ez az egy - bár kétségkívül fontos - szempont lehet a döntő tényező. Általában már mindenki megtapasztalta azt, hogy ami a legolcsóbb, nem biztos, hogy  a legjobb minőségű - sőt! Sok esetben az adott termék gyengébb, rosszabb beltartalmi értékű, vagy valamelyik tulajdonsága nem megfelelő. Előző cikkünkben a meggy hatásairól, kalóraitartalmáról írtunk.  

csicseriborsó ár, ára, vásárlás, rendelés - magzsola.hu

csicseriborsó (Cicer arietinum) az egyik legősibb élelmiszer alapanyag, termesztése közel 8000 évre nyúlik vissza az időben. Őshazája Irán, Irak, Pakisztán, innen került Indiába, ( ami manapság a legnagyobb termelő), illetve felénk is, a földközi -tenger térségébe is. Ma már 

Dél-Amerikában és Afrika számos országában közkedvelt hüvelyes. Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, tömegének 20%-a tiszta protein. 

Alacsony ára mellett tápértéke kiemelkedő

Két fajtája közismert: a kabuli és desi. Míg az előbbi nagyobb szemű, és drágább, az utóbbi kisebb, de terméshozama jobb, ebből származik a termesztett mennyiség 90%-a. A desi fajta a fentiek miatt kedvezőbb áron értékesíthető, Így mi is ezt forgalmazzuk, akár nagyobb, 5 kg-os kiszerelésben is. 

csicseriborsó, fehérje, protein, rost, folsav - vitamin - magzsola.hu

Tápanyag tartalma  optimálisnak mondható: 40%-ban szénhidrátotB1- és B6-vitamint, valamint folsavat is tartalmaz.. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket találhatunk összetevői között. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vér koleszterinszintjét, ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Magas növényi pektin tartalma pedig csökkenti, kiegyenlíti a vércukorszint jelentős ingadozását, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer (vigyázat! viszonylag sok benne a szénhidrát). Magas, természetes élelmi rost tartalma miatt támogatja az emésztőrendszer munkáját.

A csicseriborsó fogyasztása hasznos lehet a koleszterinszint csökkentésében és a fogyásban is. Nagyon tápláló, alacsony kalóriatartalmú, és hosszabb távon erősíti a csontokat is. 

A csicseriborsó magas élelmi rostot tartalmaz, különösen egy oldható rostot, amelyet raffinóznak neveznek. Az oldható rostok nem csak a bélrendszer egészségére szolgálják, de csökkenthetik a rák kockázatát, hozzájárulnak az erősebb csontszerkezetet, és javíthatják a mentális egészségét.

Gazdag vitamin-, ásványianyag- és rostforrásként a csicseriborsó számos egészségügyi előnnyel járhat, például segíti a súlycsökkentést, javítja az emésztést és csökkenti a betegségek kockázatát. Ezenkívül ez a hüvelyes magas fehérjetartalmú, és kiválóan helyettesíti a húst számos vegetáriánus és vegán ételben.

Hummusz és falafel - egészséges, finom, és olcsó.

A Közel-Kelet két leginkább elterjedt ételének alapanyaga is a csicseriborsó. Arra őseink is korán rájöttek, hogy nyersen emészthetetlen méreganyagokat is tartalmazhat, így - mivel  a magvacskák alapvetően elég kemények - áztatni kell, méghozzá több soron, és ezt a vizet ki kell önteni. Érdemes este beáztatni, és akár 5-10 alkalommal is kicserélni az áztatóvizet. Ma már nem csak száraz változatban, hanem előfőzött forában, konzerv változatban is kapható, ennek levét is érdemes leönteni, és átmosni.    

A hummusz alap recept nem túl bonyolult - és szinte az egész Közel-Keleten, és Afrika északi államaiban alapétel.Elkészítéséhez csak főtt csicseriborsó, olíva olaj, fokhagyma, só, bors és kevés citromlé kell. Ezeket gyakorlatilag ízlés szerinti arányban egyneműre kell turmixolni és kész is.

hummusz, humusz, csicseriborsó ára - magzsola.hu

A falafel olajban sütött, mondhatni növényi fasírozott. Akár csicseriborsó liszt felhasználásával is elkészíthetjük, ez sem egy túl bonyolult, mégis kedvező árú recept. Koriander, fokhagyma, petrezselyemzöld, cayenne bors is kell hozzá. Lényeges, apró trükk, hogy a megformázott golyócskákat egy éjszakára, vagy legalább pár órára érdemes hűtőben tárolni.

Pektin, citrompektin, lekvár, zselésítő, ára

falafel, csicseriborsó - magzsola.hu

Legjobb csicseriborsó ár: vegyünk többet, kevesebbért.

Alapvetően a boltokban kisebb kiszerelésű, relatíve olcsóbb csicserit lehet venni. Mégis, ha kicsit gondolkodunk, és za 1 kg-ra vetített költséget nézzük, akkor pl itt, a magzsola webáruházában kapható, 5 kg-os nagy zacskó ára  alegjobb, hiszen most, 2021.júliusában így csupán 799 Ft/kg áron lehet hozzájutni, akár másnapi kiszállítással. Persze, nincs azzal semmi baj, ha valaki konzervet, vagy akár 100-200 g-os változatot vásárol - ebben mindenki szabadon dönthet. Én mégis ajánlom nagyobb kiszerelésű, lédig termékeinket. Ilyen 5 kilogrammos változatban kuszkuszt, bulgurt, és jázmin rizst is vásárolhatsz nálunk. 

Köszönöm figyelmed: Kalocsai Sándor - magzsola.hu