A rizsből készülő tészta keleti konyha egyik népszerű alapanyaga. Rizsliszt és víz hozzáadásával készül, Színe kissé opálos, fehéres, (ezért is hívják hangzatosan "üvegtésztának").
Általában hosszabb, különböző szélességű, metélt tésztái elterjedtek. Távoli rokonai az olasz tagliatellének. Míg a cérnametélthez hasonló formátumot, melyet "angyalhajnak" is neveznek a kínai konyha használja, a vietnami gasztronómia népszerű változata ez a "banh pho", amit a kultikus pho (ejtsd: fő) leveshez használnak.)
Felhasználható húslevesbe vagy sült zöldséggel, hússal, tenger gyümölcseivel és más fűszerekkel együtt. szóval, ez amolyan általános alapanyag, sok ételhez használható, és szerintem érdemes is vele kísérletezgetni.

Összetétel: rizsliszt (970%), víz, só.
Elkészítése: Áztassa be a rizstésztát hideg vízbe kb. 60 percig, majd a megpuhult tésztát dobja bele forrásban lévő vízbe és főzze kb. 1 percig. Öntse le róla a vizet.
Származási hely: Vietnam
Rizstészta metélt, 5 mm 400 g Banh Pho
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
Energia: 1326 kJ/312 kcal
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 74 g ebből cukor: 0 g
Fehérje: 4 g
Só: 1 g
Nettó tömeg: 400 g
Származási hely: Vietnám
És itt a Pho leves egyik receptje.
Ez az az étel, amit Budapesten több helyen is rendkívül finoman főznek, és sokan ezzel azonosítják a vietnami konyhát is. Szerencsére, elkészítése nem ördöngösség:
Hozzávalók:
Némi merészség..:-))
Egy.egy nagyobb csipetnyi minden fűszerből: Szerecsendió, csillagánizs, őrölt, vagy friss gyömbér, kínai fahéj
1 fej vöröshagyma felkockázva
3 fokhagymagerezd
15-20 dkg csirkemell
2 evőkanál halszósz
200 g Banh Pho tészta
friss koriander
újhagyma
pár szelet lime
mungóbabcsíra (konzervben is lehet kapni)
néhány szelet chili paprika
1 kanál chili szósz
Egy nagy lábasban felrakjuk főni a vizet. Egy kisebb edényben olaj nélkül jó alaposan lepirítjuk a fűszereket (szerecsendió, csillagánizs, gyömbér, kínai fahéj) és az egész vöröshagymát.
Mikor a fűszerek és a hagyma jól lepirultak, átdobjuk őket a forrásban lévő vízbe. Hozzáadjuk a csirkemellet, és a tisztított fokhagymagerezdeket, majd 1,5 órán át főzzük. A főzési idő letelte után leszedegetjük a keletkezett habot a leves tetejéről, majd sózzuk, és hozzáadjuk a halszószt.
A levesből kiszedegetjük a főtt csirkét és evőpálcika (vagy villa) segítségével kisebb darabokra szedjük szét a húst. Egy kisebb lábasban vizet forralunk és belerakjuk főni a tésztát.
Felaprítjuk a friss koriander zöldet, az újhagymát és pár szelet lime-ot vágunk. Leszűrjük a tésztánkat, majd előkapunk egy nagy, mély tányért és belerakunk egy adagot a tésztából és a húsból.
Erre kerül először egy nagy csipetnyi babcsíra, vágott koriander, újhagyma, karikákra vágott chili paprika, majd egy nagy adag a levesből. Pár csepp siracha és chili szószt adunk hozzá és a lime szeletekkel díszítjük.
Kollagén peptidek vélemények GAL marhakollagén ár 4425