Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00

Bulgur 500 g

Bulgur 500 g
Bulgur 500 g
Összetétel
100% tört búzaszemek

A bulgur tulajdonképpen egyszerű tört búza, "török rizs"-nek is mondják. A kuszkuszhoz hasonlóan főleg köretként használják, de zöldséggel, hússal keverve egytálételekhez is nagyszerű alapanyag. Íze leginkább a rizsre hasonlít,kicsit diós és ugyanúgy kell elkészíteni is: a nagyobb szemű változatot 2 x-es, a kisebb, apróbbra tört bulgurt ugyanannyi vízben kell főzni, forrás után egyszer megkeverni, majd 10 perc után elzárni a gázt, és szépen felszívja a nedvességet: kész is!


A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet.

Várható kiszállítás
2024.04.03
Gyártó
Tündérkert
Raktáron
Súly
674 Ft
Egységár: 1 348 Ft/kg
A vásárlás után járó pontok: 7 Ft
Mennyiségi kedvezmény:
3+  db
-5 %
640 Ft/db
5+  db
-7 %
627 Ft/db
Részletek

Ez tulajdonképpen egyszerű tört búza, "török rizs"-nek is nevezik.  A búzaszemeket még a teljes érés előtt betakarítják,óvatosan hántolják, majd előpárolják és szárítják.

Mérete a  rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig terjedhet. Ezzel az ősi módszerrel a gabona majdnem minden értékes része megmarad, a tésztaféléknél sokkal egészségesebb, teljes kiőrlésű alapanyagot  kaphatunk, a héjban található, értékes tápanyagokkal. A kuszkuszhoz hasonlóan főleg köretként használható, de zöldséggel, hússal keverve egytálételekhez is nagyszerű alapanyag.  

Íze leginkább a rizsre hasonlít,enyhén diós és ugyanúgy kell elkészíteni is: a nagyobb szemű változatot 2 x-es, a kisebb, apróbbra tört magvakat ugyanannyi vízben kell főzni, forrás után egyszer megkeverni, majd 10 perc után elzárni a gázt, és szépen felszívja a nedvességet: kész is! Más elkészítési módja főzés nélkül: Egyszerűen csak beleöntjük a búzaszemeket egy tálba, és elegendő forró vízzel felönteni, 20 percig pihentetni - és már kész is, tálalható. Ez utóbbi módszerrel a benne lévő értékes növényi hatóanyagok sem semmisülnek meg a hőkezeléstől, hanem teljes mértékben megmaradnak -és felhasználhatóak szervezetünk számára. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek az ebből készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. Jól harmonizál a petrezselyemmel, őrölt fekete borssal, lilahagymával, paradicsommal ( sűrített paradicsommal is), és az extra szűz olívaolajjal is.

Különböző méretekben kapható, a nagyobb szemű változatot köretként, a kisebbet inkább salátákhoz használhatjuk. A török konyha egyik legnépszerűbb étele, a piláf egyik fő alapanyaga. Az elmúlt években elkezdődött közétkeztetési reformnak is köszönhetően, ismertsége egyre terjed. Semleges ízvilága miatt a gyerekek is szeretik, Főleg rakott ételekben lehet “belecsempészni”, a kicsik észre sem veszik. Otthon is percek alatt nagyon jó köret készíthető belőle, a standard sült krumpli mellett népszerű lehet húsokhoz, halakhoz, párolt, sült zöldségekhez is.  Levesbetétként is megállja a helyét, vagy főtten, fűszerezve, paradicsomba töltve ezzel indíthatjuk az étkezést. Sokáig csak közel keleti kereskedésekben volt kapható, ma már bárhol - főleg nálunk - is megvásárolható, akár 5 kg-os kiszerelésben is. Nagyon jó B- és E-vitamin, valamint vas forrás. Emellett első osztályú rosttartalma gondoskodik (természetesen elegendő folyadékfogyasztás mellett) az anyagcserénk optimalizálásában és a belek egészségének megőrzésében. Ilyen rostmennyiség (18%!), biztosan nincs meg a főtt/sült burgonyában és mivel ez egy emészthetetlen anyag, így akár még fogyasztó hatású is lehet...

Tehát gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Glikémiás indexe csak 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van, tehát ez jóval alacsonyabb. Különösen a cukorbetegeknek, diétázóknak érdemes ezen elgondolkodni - persze, nem szabad figyelmen kívül hagyni a szénhidrát tartalmat sem. B-vitamin és vastartalma jelentős. Ez előbbi vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban, hozzájárulhat az idegrendszer épségéhez,és a bőrünk egészségéhez. A szerves vas, mint tudjuk a vér oxigénellátásában kap főszerepet. Ráadásul, mint minden növényi táplálékban, ezek hatása együttesen, szinergiában érvényesül, ezért jóval hatékonyabb felszívódásuk, mint ha ezeket tablettákkal pótolnánk.

Könnyű, kiadós, egészséges.

Figyelem! GLUTÉNT NAGY MENNYISÉGBEN TARTALMAZ!

Bulgur magzsola.hu

Receptötlet, csirkével és zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 3 szál újhagyma

  • 2 csirkemellfilé

  • 25 dkg csiperkegomba

  • 2 szál sárgarépa

  • 30 dkg kelbimbó

  • 30 dkg bvlgur

  • 1/2 citrom

  • 1 teáskanál. lehetőleg friss  kakukkfű (szárított is jól, csak nem annyira intenzív, friss az íze)

  • 1 evőkanál vaj

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • só, bors

Elkészítés: Az újhagymát megtisztítjuk, fehér részét felszeleteljük. A gombafejeket megmossuk, négybe vágjuk. A répát meghámozzuk és felszeleteljük, a kelbimbók külső leveleit lefejtjük, a bimbókat félbevágjuk. A csirkemellfiléket falatnyi darabokra vágjuk.

A vajat és az olajat egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk az újhagymát és a csirkemellet, 4-5 percet pirítjuk-dinszteljük, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a gombát és a kelbimbót, a kakukkfüvet, hozzá reszeljük a citrom héját, és néhány percet pirítjuk, majd a tört búzaszemeket is hozzáadjuk, összeforgatjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, sózzuk, és ha felforrt, takarékra véve, fedő alatt, időnként megkeverve 15–20 perc alatt készre főzzük.

Borsot őrölünk hozzá, rácsavarjuk a citrom levét, és ha felszívta az összes folyadékot, az újhagyma felaprított zöldjével meghintve tálaljuk.

Ez pedig egy különleges édesség:

Hozzávalók két adagra:

ELKÉSZÍTÉSE:

A magvakat a hideg tejbe öntjük, és lassan felforraljuk. a forrástól számítva, takaréklángon 15 percig főzzük.  Gyakran kevergessük, nehogy leégjen. Még melegen érdemes poharakba csészékbe kiszedni, és vagy kakaóporral, vagy friss, esetleg aszalt gyümölcsökkel díszíteni.

Az általunk forgalmazott termék adatai:

Nedvesség-tartalom: legfeljebb 12,5 % (m/m)

Tisztaság legalább: 99,5 % (m/m)

Szemcseméret 100 g-ban: 2,5 mm feletti szemcsék száma 78%, 2,5 mm és 2 mm közöttiek száma 22%.

Idegen anyagokat, kártevőket, vagy azok maradványait és mérgező gyommagvakat nem tartalmaz a termék!

Allergének jelenléte: glutén (búzából)

Tápanyag tartalom: 100g termékben:

Energia 350 kcal   

Szénhidrát 69,8 g  - amelyből cukrok 0,8 g

Zsír 1,5 g 1 % - amelyből telített zsírsavak 0,27 g

Rost 18 g

Fehérje 12,5 g

Só 0,009 g

Származási hely: Törökország

Tápanyagtartalom / 100g
energia 350 kcal szénhidrát 69,8 g - amelyből cukrok 0,8 g zsír 1,5 g 1 % - amelyből telített zsírsavak 0,27 g rost 18 g fehérje 12,5 g só 0,009 g
Vélemények
Átlagos értékelés:
4.9 (128 vélemény)
(118)
(8)
(1)
(0)
(1)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Hunyadi László
2015.05.05
ok.
Oláh Lászlóné
2015.05.06
A bulgur rendkivül egészséges, finom, cukorbetegként preferálom a rizzsel szemben, a rizs acsaládé:)
Korpásné Szűcs Melinda
2015.07.06
Gyors és finom köret, amit a gyerekek is szeretnek! :-)
Netta
2015.08.08
Fogyókúrázóknak tökéletes és még az íze is finom :)
Oláh Lászlóné
2016.01.02
Nagyon meg vagyok elégedve a termékkel, ezzel helyettesítjük a rizst, nem utolsósorban rostossága miatt nagyon egészséges, még "rizskochot" is csináltam belőle mit mondjak jobb mint az eredeti!
Hasonló termékek