Kérdése van? Hívjon minket! H-P 8:00-16:00 +36209278610

Kuszkusz
Kuszkusz 5 kg
3 799 Ft

Kuszkusz 5 kg

Kuszkusz
Kuszkusz
Kuszkusz
Összetétel
búzadara, olaj

Az arab gasztronómia egyik jellegzetes képviselője, ezer éves nemzeti eledel, főleg Észak-Afrikában. Édes és sós változatai is elterjedtek, de készítik köretnek, és főételnek is. Maga a berber eredetű kifejezés annyit jelent: "alaposan sodort". Igazi közösségteremtő étel, hiszen az alapreceptet képező, az egészen puhára főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy edényből.

3 799 Ft
Részletek

A kuszkusz tulajdonságai, előnyei:

Az arab gasztronómia egyik jellegzetes képviselője, ezer éves nemzeti eledel, főleg Észak-Afrikában. Édes és sós változatai is elterjedtek, de készítik köretnek, és főételnek is. Maga a berber eredetű kifejezés annyit jelent: "alaposan sodort". 

Igazi közösségteremtő étel, hiszen az alapreceptet képező, az egészen puhára főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy edényből.

Alapvetően az az elkészítési módja, hogy a belisztezett búzadarát  gyúrják, sodorják,lisztben hempergetik, majd vizezve, sózva, pici olajjal összedolgozva, morzsolják. 

Ezeket a kicsi golyócskákat szitán szűrik át (méret szerint osztályozzák, válogatják) és szárítják a napon, aztán ízesítik, vidékenként változó módon: Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez, Tunéziában csípős "harissa" szószt, de Izraelben is alapétel. Európában elsősorban Franciaországban kedvelt és elterjedt a kuszkusz.

Nagyon sokféleképpen variálják, hiszen ősi ételféléről van szó, különböző vidékeken, különböző kultúrákban más és más a recept.Húsokhoz vagy halakhoz, zöldséges raguk köretként használják, esetleg salátának vagy előételnek is paradicsommal, nyers zöldségfélékkel esetleg zöldfűszerekkel, elsősorban petrezselyemmel, korianderrel és mentával, régiók és ízlésük szerint. Édességnek is finom, tejjel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel.

Afrikában jellegzetesen a kuszkuszt az étel gőzében főzik: alul a hús és a zöldség rotyog, fölötte szitán pedig a kuszkusz.

Jellemzően kezd hazánkban is elterjedni , és köretként egyre többen fogyasztják, ugyanúgy mint a szintén közkedvelt BULGURT.

Hogyan készítsük el legegyszerűbben?

Egy magas falú lábosra helyezzünk sűrű szitát és a lábosban főzzük a húst és a zöldséget, fölötte, a szitán gőzöljük a kuszkuszt. Ám a ma kapható előgőzölt kuszkuszoknál már erre sincs szükség: egyszerűen keverjük el egy kevés sóval és olívaolajjal, tegyük mélyebb tálba, és öntsük fel kétszeres mennyiségű lobogó, forró vízzel. Lefedve 5-10 perc alatt magától elkészül.

Tápanyag tartalom: 100g termékben:

energia:kJ/kcal:1481/349
fehérje: 10,8g
zsír:2,2g
szénhidrát: 71,5g 

Származási hely: Franciaország

Adatok
Származási hely
Franciaország
Tömeg
5 kg/db
Tápanyagtartalom / 100g
energia:kJ/kcal:1481/349 fehérje: 10,8 g zsír:2,2 g szénhidrát: 71,5 g
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!