Mandulás házi keksz
Egy végtelenül egyszerű, a mandula különleges ízének köszönhetően nagyon finom, gluténmentes
keksz receptjét olvashatja itt. Vigyázat! Sütés közben isteni az illata, nem ér azonnal megenni, ha kisül! :-)
Hozzávalók:
24 db kekszhez készítsük elő a következőket:
150 g gyalult mandula
300 g fehér rizsliszt
2 g sütőpor, vagy 3 g szódabikarbóna (késhegynyi)
120 g nádcukor, vagy kókuszvirág cukor. (helyettesíthető nyírfacukorral, vagy eritrtittel is)
4 db tojás
1 vaníliarúd
A gyalult mandulát botmixerrel néhány másodperc alatt durvára őröljük. A felaprított mandulát
egy közepes edényben összekeverjük a szitált rizsliszttel, a sütőporral, és a nádcukorral.
A félbevágott vanília rudat kikaparjuk egy késsel, és külön edényben hozzáadjuk a négy felütött tojást.
Ezt összekeverjük a mandulás-lisztes-cukros--sütőporos keverékkel, és habverővel tészta állagúvá keverjük.
Az így elkészült tésztából két, hosszabb "rudat" formázunk, amit aztán lisztezett tepsibe helyezünk.
Figyelni kell arra, hogy a tészta sütés közben meg fog kelni, így a rudak között hagyjunk legalább 6-7 cm távolságot.
A 170 Celsius fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
Miután ez megtörtént, éles késsel fél cm vastag szeletekre vágjuk.
A szeleteket sütőrácsra helyezve 160 Celsius fokon 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Az elkészült kekszek légmentesen, fémdobozba zárva akár két hónapig is eltarthatóak.
TIPPEK: 4 helyett 5 tojást is használhatunk, a gluténmentes liszt miatt. Bár a recept nem ír zsíradékot, némi vaj, vagy kókuszzsír jót tesz az állagának.