Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Mandulás házi keksz

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2016.11.09 14:42
Mandulás házi keksz

Egy végtelenül egyszerű, a mandula különleges ízének köszönhetően nagyon finom, gluténmentes
keksz receptjét olvashatja itt. Vigyázat! Sütés közben isteni az illata, nem ér azonnal megenni, ha kisül! :-)

Hozzávalók:

24 db kekszhez készítsük elő a következőket:

150 g gyalult mandula

300 g fehér rizsliszt

2 g sütőpor, vagy 3 g szódabikarbóna (késhegynyi)

120 g nádcukor, vagy kókuszvirág cukor. (helyettesíthető nyírfacukorral, vagy eritrtittel is)

4 db tojás

1 vaníliarúd


A gyalult mandulát botmixerrel néhány másodperc alatt durvára őröljük. A felaprított mandulát

egy közepes edényben összekeverjük a szitált rizsliszttel, a sütőporral, és a nádcukorral.

A félbevágott vanília rudat kikaparjuk egy késsel, és külön edényben hozzáadjuk a négy felütött tojást.

Ezt összekeverjük a mandulás-lisztes-cukros--sütőporos keverékkel, és habverővel tészta állagúvá keverjük.

Az így elkészült tésztából két, hosszabb "rudat" formázunk, amit aztán lisztezett tepsibe helyezünk.

Figyelni kell arra, hogy a tészta sütés közben meg fog kelni, így a rudak között hagyjunk legalább 6-7 cm távolságot.

A 170 Celsius fokra  előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni. 

Miután ez megtörtént, éles késsel fél cm vastag szeletekre vágjuk.

A szeleteket sütőrácsra helyezve 160 Celsius fokon 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Az elkészült kekszek légmentesen, fémdobozba zárva akár két hónapig is eltarthatóak.  

TIPPEK: 4 helyett 5 tojást is használhatunk, a gluténmentes liszt miatt. Bár a recept nem ír zsíradékot, némi vaj, vagy kókuszzsír jót tesz az állagának.