Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Blansírozott mandula, 10 perc alatt kész!

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2022.04.19 14:26
Blansírozott mandula, 10 perc alatt kész!

Amennyiben paleo, vagy éppen gluténmentes étrendet követ, valószínűleg találkozott már olyan receptekkel, amelyek blansírozott mandulát, vagy mandulalisztet használnak, a hagyományos finomliszt helyett. 

Előző cikkünkben a GAL OMEGA3 HALOLAJ-ról írtunk, olvastad már? 

A "fehérített" mandulalisztet sok esetben használják olyan élelmiszerekben, mint a gluténmentes palacsinta, valamint számos sütemény.

De mi a blansírozott mandula, hogyan készíthető el, és milyen előnyei vannak? Erről szól írásunk.

blansírozott mandula készítés - magzsola.hu

forrás: ndtvfood.com

Mi a blansírozott mandula?

A válasz nagyon egyszerű: A leforrázott, héj nélküli mandulabél, megfosztva a vékony, hártyaszerű belső héjtól. Ennek elkészítése otthon is könnyen kivitelezhető, nem igényel különösebb szakértelmet, konyhai jártasságot.

Igazándiból csak egy lábos forró víz kell hozzá, no meg jó minőségű mandula. Ez utóbbi mondatra felhívnám külön is a figyelmét, hiszen sok esetben sütési alapanyagot is eladnak rágcsálnivalóként, amivel alapvetően nincs semmi baj.

Ez egy kisebb szemű mandulafajta, esetleg másodosztályú. Mégis, ízben lehetnek különbségek.

blansírozott mandula, telített zsírsavakban gazdag - magzsola.hu

forrás: https://alltastesgerman.com/

A blansírozott mandula készítése, azaz, a blansírozás:

A blansírozás tulajdonképpen egy olyan konyhai eljárás, amely során előfőzzük, hőkezeljük az alapanyagot, majd pedig gyorsan, hirtelen lehűtjük, így megállítva a főzés folyamatát.

Több helyen nevezik forrázásnak, vagy sokkolásnak is, mivel az előfőzés forrásban lévő vízben történik, viszont csak viszonylag rövid ideig, így az alapanyagot tényleg csak egy sokkhatás éri, nem fog teljesen megfőni.

Később pedig ismét jön egy sokk, a hirtelen lehűtés során, ahol a főzési folyamat megáll.

  • 100 gramm mandulához kb. 0,7 liter víz szükséges.

  • Forraljuk fel a vizet egy lábasban.

  • Tegyük bele a mandulákat, és pontosan 1 percig hagyjuk benne a forrásban lévő vízben. Vigyázzunk, tartsuk be az időt, mert különben a mandulák megpuhulnak!

  • Vegyük le a lábast a tűzről, és gyorsan öntsük bele a mandulákat egy szűrőbe.

  • Folyassunk rá hideg csapvizet, azért, hogy ne puhuljanak tovább. Ez maga a sokkolási folyamat.

  • Amikor kicsit kihűltek, tegyük őket papírtörlőre, esetleg egy száraz konyharuhára, hogy a felesleges vizet felitassuk róluk.

    Minden egyes mandulát fogjunk a mutató- és a hüvelykujjunk közé, és könnyedén húzzuk le a héjukat. Mikor kész vagyunk, alaposan szárítsuk ki a mandulákat, mielőtt felhasználjuk őket.

  • mandula, héj nélkül, üvegtálban

Mi készület még belőle? Hasonló termékek.

A mandula, mit tudjuk, az egyik legfontosabb cukrászati alapanyag, ebből készül a marcipán, és mandulás sütemények készítéséhez felhasználhatunk a blansírozott változatot, akár egészben vagy darabolva, pirítva vagy akár nyersen is. Továbbá készül belőle mandulaliszt, tej, főzőkrém, vagy tortabevonó massza.

A kreatívabbak használhatják gyümölcskenyérbe, szaloncukor készítéséhez, mandulatej, vagy mandulaital alapanyagaként is.

Lényeges, hogy a blansírozott mandula egész, vagy az ún. "gyalult" változatát használjuk, ez utóbbi megpirítva remekül mutat torták oldalán is, de önmagában is remek csemege lehet.

Tápanyag tartalom, kalóriák

Mi a magzsolán Kaliforniából, illetve Spanyolországból származó, édes mandulát forgalmazunk. Ezek egyenletes, jó minőségű, egész évben rendelkezésre álló olajos magvak, melyekkel vásárlóink is elégedettek, erre jó bizonyíték a rengeteg pozitív értékelés.

Tápanyag tartalom 100 g termékben:

Energia: 2743 KJ/ 656 kcal
Fehérje: 14,32 g
Zsír: 66,43 g, ebből telített zsírsavak: 15,13 g
Szénhidrát: 12,27 g
-cukor: 2,33 g
Rost: 7,7 g
Só: 0,008 g

ásványi anyagai:

Ca: 160 mg
Fe: 2,43 mg
Mg: 376 mg
P: 725 mg
Na: 3 mg
K: 659 mg
C-vitamin: 0,7 mg
B1-vitamin: 0,617 mg
B2-vitamin: 0,035 mg
B3-vitamin: 0,295 mg