Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Melyik gyümölcsben van a legtöbb cukor?

2018-04-05 21:08:34 Cimkék: antioxidáns | aszalt szilva | emésztés | vegán

A tisztánlátás kedvéért, rögtön az elején tisztázni szeretnék valamit: mi a különbség a finomított kristálycukor, és a gyümölcscukor, más néven a fruktóz között?

A köznyelvben a cukor megegyezik a finomított, répacukorral. Ez egy iparilag előállított olcsó termék. Kezdetben a tömeges édesítéshez a cukrot cukornádból állították elő, a 19. századig. Ekkor vette kezdetét kontinensünkön a cukorrépa aranykora. Ez egy olcsón termelhető, igénytelen kultúrnövény nedvéből készül(t), egyre tökéletesebb technológiával előállított termékké vált. Olcsósága révén, egyre több élelmiszer előállító használta/használja fel, mint összetevőt, hiszen a cukor - finom. Ez az egyik nagy csapdája is.

Néhány szó a fruktózról:

A gyümölcscukor, vagy fruktóz, a legédesebb cukorféle, gyümölcsök nedvében, levében, és koncentráltan  a mézben található. Mivel természetesebb, mint a finomított cukor, egészségesebb is, lassabban szívódik fel a szervezetünkben. Ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, de számukra a fruktózból is csak maximum napi 30 g ajánlott. Az aszalt gyümöcsökben is értelemszerűen fruktóz található, különböző mértékben, és mennyiségben. A fentiekben említett szabályt diabéteszben szenvedők itt is be kell, hogy tartsák, hiszen bármennyire is csábító a fincsi aszalvány, bizony, szénhidrátot, kalóriákat is tartalmaz. Az alacsonyabb glikémiás index, azaz, a lassabb felszívódás itt is a fruktóz javára billenti a mérleg nyelvét - ez jóval egészségesebb, mintha répacukrot fogyasztanánk.

A legédesebb datolya 

Visszakanyarodva cikkünk témájához, az egyik legédesebb gyümölcs a datolya, a magzsola.hu egyik legkedveltebb terméke, hogy miért is, erről a datolya jótékony hatásai c. cikkben írtunk. Röviden: számtalan előnye mellett, néhány szem elfogyasztása már csökkenti az éhségérzetet - ráadásul, csupa egészség, mivel az általunk forgalmazott változat tartósítószer mentes, kezeletlen. A datolya részletes oldalán számos, vásárlói véleményt is olvashat ezzel kapcsolatban. Érdekesség, ha a gyümölcs szóra gondolunk, azok jellegzetes íze mellett az édes szó is kapcsolódik hozzájuk. Sokan, akik a nyers ételek fogyasztását választják, beszámolnak arról, hogy éhségérzetüket pont ezekkel a fruktózban gazdag gyümölcsökkel csillapítják, ez, ezek adják meg a jellegzetes teltség, vagy másnéven a jóllakottság érzést. Jellemzően, a tartósított gyümölcsök, így pl. az aszalványok jelentős mennyiségű gyümölcscukrot tartalmaznak. Miért? Mert az elpárologtatott nedvességtatalom mellett koncentráltabban van jelen a szénhidrát is.

Míg az aszalt szilva, és az aszalt sárgabarack  kb. 62% szénhidrátot tartalmaz, a kandírozott termékeknél ez az arány 73-75% is lehet. Mi a jó megoldás? Egyrészt, mértékkel érdemes ezeket a finomságokat enni, és persze, (közhely, de igaz) minél több, friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, ha itt az idényük. Másrészt jó alternatíva a liofilizált, azaz, fagyasztva szárított gyümölcs is, hiszen ezeken nincs sem kén-dioxid, sem hozzáadott cukor, azaz, teljes egészében tartalmazzák az eredeti gyümölcs minden előnyös ható- és ízanyagát. Cserében, jóval drágábbak, mint a hagyományos aszalványok.

Érdekesség, hogy a nyár gyümölcsének tartott görögdinnye tulajdonképpen zöldség, hiszen közeli rokona a töknek, és az uborkának is. Bár ha a dinnyére gondolunk, rögtön itt is az édes íz ugrik be, ennek 90%-a víz, és energiatartalma is alacsony. A görögdinnye tápanyagtartalma csekély, kisebb mennyiségben tartalmaz C-, B- és A-vitamint, karotint, valamint kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, vas is található benne. Tehát nem tápanyagtartalma, sokkal inkább finom üdítő íze és magas víztartalma miatt lehet kedvenc gyümölcsünk. 

EZEKET OLVASTA MÁR?

Fél kilós termékek, címkefelhő, és újabb tervek

2013-07-14 17:11:45
Fél kilós termékek, címkefelhő, és újabb tervek

Ma július 14-e van, vasárnap, és nyár kellős közepe. Uborkaszezonnak is hívják ezt az időszakot, ilyenkor, aki teheti, nyaral, fürdik, vagy akár vitorlázni megy - a hétköznapi tevékenységek valamennyire háttérbe szorulnak. Látszódik ez a város forgalmán is, van, van, de -hál' Istennek - sokkal kisebb a szokásosnál. A webáruházak is kicsit visszafogottan működnek ilyenkor - bár, az internet és a 3G szinte mindenki kezében ott van már, és a roaming díjak is dícséretesen csökkennek.

A 7 legfontosabb tipp megfázás, nátha esetén:

2018-02-12 15:05:57
A 7 legfontosabb tipp megfázás, nátha  esetén:

Nemrégen családunkon is átvonult  - kisfiunk jóvoltából - egy óvodából hazahozott „szupervírus”. Torokgyulladásnak indult, aztán ennek talán mutációi is voltak, de mindhárman, feleségemmel együtt változó intenzitással köhögtünk, és szenvedtünk – aztán meggyógyultunk.

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.