Mindent bele jázminrizzsel
Ez egy "hibrid" étel. Önmagában is egytálétel, de köretként is megállja a helyét a húsevőknél. Színes, jókedvű, arra csábít, hogy még egy kanállal szedj belőle. A rizs miatt van benne szénhidrát, a zöldségek jól ellensúlyozzák ezt.
Egyszerű, színes, vidám, vegán... mi kell még? ja, jó fél óra alatt kész is van, könnyen összedobható egytálétel.
Hozzávalók:
2 bögre jázminrizs
1 közepes fej apróra vágott vöröshagyma
4 szem feldarabolt paradicsom
2 nagyobb paprika, (kaliforniai, vagy kápia)
1 kisebb konzerv, vagy fagyasztott csemegekukorica,
1 bögre apróra vágott ceruzabab (lehet fagyasztott is)
3 evőkanál kókuszzsír, vagy extra szűz olívaolaj
csipetnyi himalaya só
némi őrölt fehér bors
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva, vagy granulátum
1 teáskanál őrölt koriander
1/2 csokor friss petrezselyem.
Meddig kell főzni a különböző rizsféléket?
ELKÉSZÍTÉS:
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk Egy nagyobb, lefedhető serpenyőben zsiradékon megdinszteljük a vöröshagymát, majd a fokhagymát, és jöhet a zöldbab, és a kukorica. Kevergetve, pár percig pároljuk. Ezek után hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és a fűszereket. Jól elkeverve, alacsonyabb lángon ezt is 3-4 percig pároljuk együtt. TIPP. hozzáadhatunk egy száraz fehérbort is.
Eközben egy kisebb edényben zsiradékon megfuttatjuk a jázminrizst, majd hozzáöntjük a zöldségraguhoz. Annyi vizet öntsünk hozzá, ami még éppen nem lepi el a rizses-zöldséges keveréket. Így, a serpenyőt lefedve, kis lángon kb. 15 percig főzzük, közben a fűszerek, és a zöldségek már illatozni is kezdenek.. Ha megfőzz, a tűzről levéve, lefedve hagyjuk még 5-*10 percig, hogy a rizsszemek is megdagadjanak - és kész is. A tetejét frissen vágott petrezselyemmel is bátran díszíthetjük.
TIPP: a zöldségek idénytől függően variálhatóak, télen konzerv, vagy fagyasztott változatokból, ahogy a recept is szól, de tavasszal zsenge spárgával, zöldborsóval, hidegebb őszi napokon sütőtökkel, birsalmával is megbolondítható.
Jó étvágyat!