Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Meddig kell főzni a rizst?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.05.01 10:05
Meddig kell főzni a rizst?

Rizst főzni mindenki tud. Legalábbis, azt hiszi. Biztosan Ön is evett már vendégségben, étteremben olyat, hogy..... azzal etette volna meg, aki megfőzte. :-)

Lehet, hogy most hitetlenkedve húzza fel szemöldökét? Micsoda? Ez annyira egyszerű, mint a levegővétel, miért kell erről cikket írni? Mi kell a rizsfőzéshez? Rizs, víz, lábas, tűz, só. Mi ebben a bonyolult? Elöljáróban, érdemes tudni, hogy a burgonya mellett a magyar konyha egyik legelterjedtebb körete a rizs. Alapvetően pároljuk, főzzük, de töltött ételekbe, dúsításként is használhatjuk. A rizs a Föld népessége 50%-nak - alapélelmiszer. Már ie 7000 évvel ezelőtt is termesztették, hazánkban olasz telepesek révén került, II. József uralkodása idején, a 18. sz. végén.

Paleolit táplálkozás és korunk betegségei

A rizs fő előnye, hogy gluténmentes, azonban  paleolit étrend követői nem ajánlják, mivel keményítőt, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Bár a barna rizs egy sokkal egészségesebb alternatíva, ez sem paleo. A vadrizs… hmmm. tulajdonképpen nem is rizsféle. Amíg a fehér rizs glikémiás indexe 87, addig a barna rizsé 76, a basmati rizsé pedig csak 58…. “Fogyasztásra nem ajánlott gabonafélének” minősítik a rizst. Hitekkel, ízléssel vitatkozni nem lehet, tény, hogy ez nem egy feldolgozott, finomított élelmiszer,és Ázsai nagy része szinte ezen él…..

rizsfőzés, rizs főzése - magzsola.hu

Különleges minőségű Basmati rizs - kattitns a képre!

basmati rizs, jázminrizs vásárlás - magzsola.hu

Köretek, és rizsek a magzsolánál:

Webáruházunkban a köretek között többféle rizst is talál, a szintén népszerű bulgur, kuszkusz, és quinoa mellett. Szóval, ezt a bejegyzést csak az olvassa tovább, aki NEM paleózik. A rizsből készült növényi tejhelyettesítő, (rizstej), és főzőkrém (rizstejszín) egyébként  a magzsola legkedveltebb termékei közé tartoznak, de a laktózérzékenység megint egy más dolog. Visszatérve a cikk témájához,  a kérdés kicsit összetettebb ennél. Először is, ahány rizsféle, annyi főzési mód. Persze, lehet a kiváló minőségű (basmati, jázmin) rizst is rosszul, és a kevésbé jó minőségű rizst is jobban megfőzni - azért van pár szabály, amit érdemes betartani:

1. Az “A”, és “B” minőségű rizseket érdemes először átmosni, átöblíteni, leszűrni, majd kicsit száradni, szikkadni hagyni. (egyébként ez egy jelölés a szennyezésre: míg az "A" rizsben 0.2%, a "B" változatban 0.3% lehet az "idegen anyag")

2. Sokan esküsznek arra a módszerre, hogy valamilyen zsiradékot is használnak, azt felforrósítva öntik bele a tiszta rizst. Mások szerint ez nem szükséges, a rizst zsiradék nélkül kell közepes lángon megmelegíteni, ügyelve arra, hogy meg ne égjen, érdemes kavargatni, rázogatni. És itt e következő kérdés: mennyi vízzel öntsük fel? Van, aki  2 x-es, van, aki 3 x -os mennyiséget ajánl. Most jön a sózás, van, aki őrölt fekete borsot is tesz bele.

3. Fontos dolog, hogy ezután nem szabad kevergetni, mert csirizes lesz. Kb. 10 perc alatt párolódik puhára, a tüzet elzárva, még 5 perc szükséges ahhoz, hogy teljesen magába szívja a vizet, és “pörgős” legyen.

Barna rizs: Azt szinte mindenki tudja, hogy ezt a fajtát hosszabban kell főzni. Érdemes hosszan áztatni, akár egy éjszakán keresztül, van, ahol 12 órát is ajánlanak. Az áztatás után le kell szűrni és átöblíteni. Háromszoros mennyiségű vízzel felönteni. Lefedve, alacsony lángon 1 órát kell főzni, majd 30 percet pihentetni.

hány percig kell főzni a rizst, barna rizs, rizsfőzés - magzsola.hu

A vadrizs elkészítéséről ezt olvashatja a termék részletes oldalán: Ennek a rizsnek is hosszabb a főzési ideje. Kétszeres mennyiségű vízben feltéve 40-50 perc alatt fő puhára, a szemeket borító fekete maghéj felpattoghat. Állaga készre főve is harapható marad, nem tapad, nem válik ragacsossá. Aki kedveli a pergős rizst, és a kellemes, kölesnél enyhébb gabonaízeket, próbálkozhat vele bátran. Ez a sajátos ízvilág különösen illik savanykás gyümölcsökhöz, friss zöldfűszerekhez, gombákhoz, tejszínhez is, viszont még éppen elég semleges ahhoz, hogy bármihez felhasználjuk, amibe amúgy fehér rizst használnak, hiszen a vadrizs tápanyagértékei sokkal jobbak.

Jázminrizs: Mosson meg, és öblítsen le 225 g rizst, majd tegye azt főzőedénybe. Öntsön rá 200 mL vizet, és egy csipet sót. Amikor felforrt a víz, vegye takarékra, majd főzze 15 percig percig. Vegye le a tűzről, és hagyja állni 10 percet. Tálalás előtt keverje meg villával.

jázmin rizs főzése - magzsola.hu

Basmati rizs: Főzés előtt alaposan érdemes  átmosni, akár kétszer-háromszor, de a hagyományos indiai konyhában 30 percig is áztatják. A gabonák, a hüvelyesek,  az olajos magvak és a diófélék számtalan olyan anyagot tartalmaznak, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását. Áztatással nagy mértékben növelhetjük ezek tápanyagértékét, amelyet a tradicionális konyhák gyakran alkalmaznak. 1: 1,3 a rizs és víz ideális aránya, amelyet némi zsiradékkal egészíthetünk ki.  Főzés után hagyjuk kicsit állni.

basmati rizs, rizsfőzés - magzsola.hu

A rizs főzése tehát mégsem olyan egyszerű. Főleg, ha új fajta rizst készítünk, érdemes figyelni jobban, ha ugyanazt a minőséget használjuk mindig, akkor bekötött szemmel is megy a dolog. Végül, két, bevált recept, inkább a hagyományos rizs kedvelőinek:

“A rizst jól megtöröljük, zsírban aranysárgára pirítjuk és ízlés szerint fél fej apróra vágott hagymát is tehetünk hozzá. Meleg csontlével, vagy vízzel feleresztjük, hozzáadunk kevés sót, petrezselymes zöldjét, kis törött borsot és fedő alatt a sütőben puhára pároljuk. Forró vízbe mártott merőkanállal rakjuk a tálra, a hús köré” (Komsa Anna - Szakácskönyv - 1963)

“Egy személyre 3-4 dkg rizst, fél dkg olajat, vagy zsírt veszünk. A rizsből gondosan kiválogatjuk az idegen anyagokat, megmossuk, leszűrjük és kevés ideig szikkadni hagyjuk. A zsiradékot megforrósítjuk és a rizst benne 3-4 percig kavargatjuk, megfuttatjuk. Most forró vizet öntünk rá, kb. 2-3-szor annyit, mint amennyi a térfogata, ugyanis a rizs vízfelvevő képessége fajtája szerint változik. A rizst megsózzuk, befedjük, felforraljuk és utána lefedve a tűzhely szélére húzzuk, sőt konyharuhával le is takarjuk. A rizsnek nem kell nem főnie kell, hanem duzzadni. Ezért tehetjük forrásba levő étel fölé is, vagy nem túl forró sütőbe. A rizs kb. 25-30 perc alatt megpuhul. Csinosan találhatjuk, ha vízbe mártott tejmerőkanállal adagoljuk, így felveszi a kanál alakját. Tetejére friss zöld petrezselymet szórhatunk.” (Horváth Ilona - Szakácskönyv - 1986)

A főtt rizs szénhidráttartalma, mire figyeljünk?

Ha esetleg még maradt kérdése, vegye fel velünk a kapcsolatot, hívjon, üzenjen, és segítünk! :-)