Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A saláták sokszínűsége, avagy egészség finoman

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.06.06 10:20
A saláták sokszínűsége, avagy egészség finoman

A saláták iránti lelkesedésem úgy tizenhárom éves korom körül kezdődött, amikor - főként anyai inspiráció hatására - az egészséges táplálkozás jegyében kezdtünk el több zöldséget fogyasztani.

A saláták iránti lelkesedésem úgy tizenhárom éves korom körül kezdődött, amikor - főként anyai inspiráció hatására - az egészséges táplálkozás jegyében kezdtünk el több zöldséget fogyasztani. Kicsit bolondnak is nézett  környezetünk emiatt, hiszen akkoriban a húsé volt a főszerep. Persze, talán még ma is. :-)  

Akkoriban a fejes salátán kívül - melyet bő cukros-ecetes lével öntöttek nyakon - nem sok mindent ismertünk, ezen kívül csak a paradicsom, uborka, és a különböző színű paprikák jöhetett szóba. Vajon, mit lehet tenni, hogy ezekből, vagy más alapanyagokból ehető, finom ételt, vagy köretet készítsünk, amit nem csak kényszerből eszik meg az ember?

A kilencvenes évek elején ismert volt a franciasaláta (fagyasztott, főtt zöldségek majonézzel, almával, csemiubival), a klasszikus görög saláta feta sajttal, olivával. Hallottunk még a cézár és a waldorf változatokról is, de azok inkább tankönyvi esetek voltak. 

saláta változatosan - magzsola.hu

Tizenhárom évem minden konyhai tapasztalatával gyorsan megállapítottam, hogy bár nagyon szeretem a fentieket külön-külön, önmagukban, de hogy én valóban lelkes salátafogyasztó legyek, nos, ahhoz ennél kicsit több kell.

Öntettel még finomabb.

Egyszer, egy váratlan ötlettől vezérelve, egy egyszerű joghurtos öntetet készítettem. Ez csak olívaolajból, természetesen joghurtból, némi sóból, és az összes, otthon található fűszer egyvelegéből állt (biztosra akartam menni). Volt ezek között rozmaring, curry, fokhagyma granulátum is. És egészen ehetővé vált a zöldséghalom. Ráadásul, tele van növényi rostokkal, melyek szerepéről korábban is írtunk 

Ezután még éveken keresztül készítettem így a salátákat, míg más ízekre is kíváncsi lévén, kicsit háttérbe szorult ez az elkészítési mód. Ma már, jó harminc évvel később, úgy gondolom, hogy a saláta az egyik leginkább változatosan elkészíthető ételek egyike. A lényeg a variálás. Szinte sosem készítem el kétszer ugyanazt az összeállítást. Egyrészt, abból dolgozom, ami otthon van, másrészt, mindig érdemes kísérletezni valami újdonsággal. Akár arányokkal, akár az alapanyagokkal is. 

saláta tojással, öntettel - magzsola.hu

Végtelen variációk egy témára

Ha össze kellene gyűjteni, milyen lehetőségek vannak, zavarba jönnék, hiszen ezek száma ha nem is végtelen, de elég nagy számosságú lehet. Alapvetően készülhet salátalevelekből, de e nélkül is. Lehet hideg, vagy akár meleg változatban. Sós, vagy akár édes. Ehető köretként, önmagában, kevesebb, vagy több kalóriával, húsmentesen, vagy némi sonkával, csirkemellel kiegészítve.

Esetleg főtt tésztát is tehetünk bele, így önmagában is egy finom egytál étel lesz. És ezek még csak az alapok, itt jön az egyéni kreatív képesség szerepe. Salátá lehet ám készíteni avokádó, főtt vörösbab, bulgur, brokkoli, csicseriborsó, édeskömény, halak, kagylók, rák, apróra darabolt karfiol, kínai kel, főtt burgonya, kukorica, lazac, lencse, padlizsán, sült paprika, zeller, friss cukorborsó, vagy zeller felhasználásával is.

saláta, egytálétel - magzsola.hu

MI kerülhet egy salátába?

Salátafélék:

Nem csak a fejes salátára kell gondolni, hiszen a zöld levelesek között itt a rukkola, madárbegy, jégsaláta, batávia, bébispenót levél, káposztafélék, vagy akár a friss spenót is.

Zöldségek:

A megszokott és gyakran használt fajták mellett jöhet a vékonyra szeletelt cukkini, spárga, az avokádó, de jöhet a répa, cékla és a retek is. Ezek is jöhetnek, fel is töltenek A-, C-, E-vitaminokkal és értékes ásványi anyagokkal. A répát reszelve, a retket vékony karikára használd fel, a céklát viszont párold meg, mielőtt a salátádhoz adod, hiszen nagyon markáns íze van nyersen. Persze, a friss paradicsom, és a paprikák is finomak - esetleg némi chilivel is érdemes próbálkozni. 

Hagymák: 

Nem szabad félni a hagymáktól, hiszen ők adják meg a pikantériáját a zöld leveleseknek. Salátában a legjobb a szeletelt, vagy aprított, esetleg reszelt lilahagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a sonkahagyma.

változatos, színes saláta - magzsola.hu

Gyümölcsök:

És nem feltétlenül gyümölcssaláta formájában! Szamóca, alma, körte, sárgadinnye - és ezek remekül harmonizálnak a sajtokkal,  a pirított olajos magvakkal is. 

Húsfélék:

Akár kihagyhatóak is, de sokan le sem tudják képzelni az étkezéseke ezek nélkül. Alapvetően, laktatóbb formája ez a salátáknak, de szerintem nem érdemes sokat beletenni ezekből, csak módjával. Nekik ajánlható a vékonyra szeletelt, serranoi sonka, pirított bacon, vagy hideg sültek szeletelve.

Gomba:

Nyersen, vagy pirítva, fűszerezve, vagy natúr módon. A hagyományos csiperkén kívül nagyon jó alapanyag lehet a rókagomba, a shitakee is.

Tojás:

Keményre főzve, szeletelve. Vagy kissé lágyabban. Ínyenceknek ajánlom a fürjtojást is. 

Sajtok:

Álljunk meg egy szóra! Majdnem elfelejtettem ezeket az értékes fehérjeforrásokat! Kockára darabolva, esetleg kicsit fűszerekbe hempergetve finom falatok lehetnek. Klasszikus trappista, edami, camambert, érlelt cheddar, feta, mozzarrella, brindza, gomolya, kecskesajt, brie, gouda, edami, ementáli, esetleg valami mívesebb, reszelt parmezán. Parenyica, gorgonzola - megannyi lehetőség!    

Magvak, aszalt gyümölcsök:

Lenmag, tökmag, szezámmag, dióbél, mogyoró, kesudió, de a mazsola, aszalt szilva, fekete áfonya, sárgabarack is jól fel tudja dobni alkotásunkat. 

Fűszernövények:

Ezekkel ne takarékoskodjunk! Bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, oregánó. Csipkedve, szeletelve, vagy akár az öntetekbe keverve - mindenhogy működnek! 

Öntetek:

Nos, ezek adják meg a saláta sava-borsát. Jó hír, hogy az ezekhez használt olajok (extra szűz olívaolaj, tökmagolaj, szőlőmagolaj, lenmagolaj) segítenek a zsírban oldódó vitaminok hasznosulásában, felszívódásában is. Joghurt, esetleg házi majonéz, mustár, sőt méz is mehet bele. Az apróra vágott olajbogyókkal még tuningolhatunk rajtuk. 

Jó szívvel ajánlom figyelmedbe saját, elkészített, kipróbált receptjeink közül a kapribogyós tonhalsalátát balzsamecetkrémmel, vagy a különleges kecskesajtos pekándiós snack golyócskákat - érdemes ezeket kipróbálnod neked is. Extra tipp: vegán tepertőkrém salátával. 

Mi a lényeg? Igazándiból csak egy dolog: kezdjük el készíteni, enni, variálni - ízleni fog!

vegyes színes saláta - magzsola.hu

Búzafűpor, búzafű, italpor, rendelés, hatása.

forrás: Otthon magazin 2014 június - Neubauer Judit