A liofilizálás, más néven fagyasztva szárítás egy tartósításra szolgáló víztelenítő eljárás.
A szárítani kívánt, vizet tartalmazó terméket (például gyümölcsöket) először lefagyasztják, majd alacsony nyomáson,
nagyon lassan felmelegítve a jéggé fagyott vizet „eltüntetik” belőle. A víz közvetlenül a szilárd (jég) halmazállapotból alakul gáz halmazállapotú gőzzé, a folyadékfázis kihagyásával.
Liofilizált málna -
Szóval, az összes vizet kivonják a meggyből, így egy nagyon szép, egészséges, de törékeny termék a végeredmény. Nem olyan lesz, mint az aszalt meggy, hanem egy teljesen az eredeti gyümölcsre hasonlító, de pehelykönnyű cukrászati alapanyag.
A technológiai eljárás magas színvonalú és kíméletes.
Előnyei a hagyományos szárításokkal szemben:
- * Az értékes összetevők nem károsodnak.
- * A vitaminok nem bomlanak le.
- * Az ízek és aromák változatlanok maradnak.
* A gyümölcs tartalma ízében és hatóanyagában is teljes mértékben megmarad.
Mivel az eljárás során nincs jelen a folyékony víz, nincs párolgás sem, így az értékes anyagok a párolgó vízzel nem távoznak el,
az így készült termékek nem tartalmaznak hozzáadott aromát, cukrot, adalékanyagot
A gyümölcsök szerkezete megmarad a szárítás során, mivel a jég eltűnik, a kész termék ropogós, könnyen harapható és rágható, valamint nem deformálódott, így akár ételek díszítésként is felhasználható.
A folyamat alacsony, 1-4 %-os nedvességtartalmat eredményezhet, ezért az így készült termékek hosszú ideig, akár évekig is eltarthatók. A liofilizált gyümölcs felhasználása főleg a cukrászati iparban jellemző, annak is a felső kategóriájában. Természetesen otthon is kipróbálhatod, sütikbe, tortákba, de pudingokban is tökéletes, gyönyörű alapanyag, és mindenki csodálni fogja elkészített "művedet"!
És a legfontosabb:az így készült termékek nem tartalmaznak hozzáadott aromát, cukrot, adalékanyagot.
Ismeri további gyönyörű, finom, és egészséges liofilizált termékeinket is?