Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Emberkísérletek - a reggeli átalakítása

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2014.05.07 16:31
Emberkísérletek - a reggeli átalakítása

Az elmúlt hetekben elhatároztam, hogy változtatok egy kicsit az étkezésemen. A reggelivel kapcsolatban számos elképzelés olvasható, akár az interneten, melyek sokszor egymással szögesen ellentétesek.

Az elmúlt hetekben elhatároztam, hogy változtatok egy kicsit az étkezésemen.

A reggelivel kapcsolatban számos elképzelés olvasható, akár az interneten, melyek sokszor egymással szögesen ellentétesek.

A két véglet: 

1. reggelire étkezz úgy, mint egy király, tehát bőségesen, hogy jól induljon a nap, főleg fehérjében gazdagon, eseteg, főtt, sült ételekkel, ezekkel együtt zsiradékkal is (telített zsírok).

2. reggelire nem szükséges egyáltalán enni, mert erre nincs szüksége a szervezetnek.

Hogy melyik ebből az igaz, azt nem az én tisztem eldönteni. Mindenesetre úgy döntöttem, hogy az általunk is forgalmazott termékekből állítom össze a reggelit, legalábbis jó részét.

Arról is ellentétes vélemények vannak, hogy a tehéntej mennyire jó, vagy rossz a felnőtt ember számára? A vegán étkezés is kizárja ezt, és életben maradnak, ráadásul, jobban is érzik magukat tejtermékek nélkül. A zsidó konyha, és a HACCP előírások is teljesen elkülönítetten kezelik a tejes termékeket.  

Na, a lényeg, hogy natúr joghurtba zabpelyhet, aszalt gyümölcsöket, esetleg nyers szamócát, goji bogyót, szezámmagot, lenmagot, és napraforgómagot szórtam, "jókedvvel, bőséggel" - és ezt reggelizem 10 napja. 

Jól lakok-e tőle? Igen.

Kitart délig? Igen.

Jól néz ki, guszta? Igen

Jól érzem magam tőle? Igen.

Miért nem ettem idáig ilyet? Mert nem volt szokásom.

Javaslom mindekinek, Az esetleges mellékhatásokról majd beszámolok...:-)

A következő lépésben lecserélem a növényi tejet a hamarosan általunk is forgalamzott növényi tejhelyettesítőre, (zabtej, mandulatej, rizstej, tönkölyital, quinoa....)

És itt vannak a változások

UPDATE 2014.05.29.: a fentieket kiegészítettem/*helyettesítettem zabkorpával, zabpehellyel, útifű maghéjjal. Az ízük nem rossz, és a joghurt savanykássága kifejezetten üdítő. Hihetetlen, hogy mennyire a szokásaim rabja vagyok, nem is gondoltam volna soha, hogy reggelire ez is megteszi, sőt, mennyivel egészségesebb, mint amit eddig ettem. Ráadásul maga az a tudat, hogy ez a keverék jobb nekem, mint mondjuk egy sonkás szendvics, egyfajta belső elégedettséggel is tölt el.

Folyatása következik.

UPDATE: 10.17. Többé-kevésbé tartom ezt a reggeli formátumot. Májusban kezdtem, és közben vétkeztem persze, főleg hétvégenként egy kis rántotta, vagy kolbászos szendvics is beugrott. És jó is ez így, nem akarok egy aszkéta lenni, enni végül is kell.

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy gyakran egyáltalán nem eszem reggelit, ami nem túl egészséges, csak egy ganodermás kávé, és irány a MUNKA (= stressz). Vizet is többet kellene innom. Mindezek ellenére az elmúlt 4 hónapban különösebb megerőltetés nélkül 5 kg-ot fogytam, pár ruhámat ki is kell cserélnem egy számmal kisebbre. Ja, és ahol lehet, elhagyom a kenyeret, amiből eddig is csak teljes kiőrlésűt fogyasztottam. Egy darabig hiányzik, aztán megszokható, mit az estei nem tévénézés.

Több oldalról is megerősítés ez, hiszen a diéták alapvetően mind hülyeségek, hiszen hogy változna meg a szervezet anyagcseréje két- három hét alatt? És hogy oldódna meg mindaz, amit vétkeztem 20-30 év alatt? És utána vissza lehet állni a "hagyományos" étkezésre? Sok kérdés vetődik fel, de egyértelműen először fejben kell változni, elhatározni, és TENNI a dolog érdekében, kitartóan, mondhatni, életmódszerűen.

Ez rossz hír? Bizonyos értelemben igen, meg kellett változtatni pár szokást, és ez nem könnyű - legalábbis nekem - 40 felett. Halogatásban, kifogáskezelésben, ego-ban amúgy is jó vagyok. :-)

Úgyhogy, van még mit tennem.

UPDATE: 2015-02-22

Az útifű maghéjjal csínján kell bánni, mert nagyon nedvszívó. Ha nem eszem meg öt percen belül, átmenetet képez a tapétaragasztó, és gipsz köszött, leglábbis állagban. 

Közben letettem a kávét is, és hónapok óta a planetbio guarana port fogyasztom, napi 1,3 kávéskanállal kitart az éberségem délutánig, és nincs az a hatás, mint a kávénál, hogy az ébredés utáni adagot, már 10-11 körül újabbal kell pótolni....

Maga a kávé illata az bizony hiányzik....