Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Aggódik a magas energiaszámlák miatt? Így tarthatja kézben a költségvetését

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2022.05.12 11:29
Aggódik a magas energiaszámlák miatt? Így tarthatja kézben a költségvetését

Az idei energiaszámla kellemetlen híreket hagyott Önben: kintlévőséget, majd a befizetés növekedését? Mivel az árak valószínűleg tovább emelkednek.

"Szponzorált cikk"

Elég jól ismert, hogy a magyarok a téli hónapokban magasabb szobahőmérsékletet tartanak fenn, mint a szomszédos országokban - különösen a határainktól nyugatra - élők. Így míg nem ritka, hogy a szobahőmérséklet 25 Celsius-fok körül van, amikor az ablak előtt havazik, és mi könnyű pólóban és rövidnadrágban töltjük a napjainkat, addig sok országban a szobahőmérséklet 20 fok alá csökken, és a háztartás pulóverbe, meleg melegítőnadrágba és mamuszba öltözik.

A jelentések szerint a helyiség hőmérsékletének egy fokos csökkentése több mint 5%-kal csökkentheti a fűtési költségeket. A megtakarítás tehát igen jelentős lehet.

Az alternatíva az, hogy legalább néhány helyiségben csökkentsük a hőmérsékletet. A belső ajtókat gondosan zárjuk be, és szükség esetén javítsuk a tömítéseket. Így csak a nappalit vagy a fürdőszobát fűtse a kívánt hőmérsékletre. Az előszobát és a hálószobát tartsa hűvöseben.

energiaszámlák

Foto: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-electric-plug-218445/

Vegye elő a töltőket, tompítsa le a fényeket.

Teljesen feleslegesen jelentős mennyiségű villamos energiát pazarolunk el. Tudta, hogy még a telefonhoz vagy számítógéphez nem csatlakoztatott töltőknek is van bizonyos energiafogyasztása? Ugyanez vonatkozik az olyan készülékekre is, mint a televíziók, DVD-lejátszók és egyéb készenléti készülékek. Ha nullára szeretné csökkenteni a fogyasztást, akkor közvetlenül a készüléken lévő kapcsolót kell használnia, vagy ideális esetben ki kell húznia a készüléket a konnektorból. Egy másik lehetőség az időzített aljzat, amely az éjszakai órákban automatikusan kikapcsolja az áramellátást. Ez jól jöhet a wifi routerek és más olyan eszközök esetében, amelyeknek éjszaka nincs céljuk.

világítást is sok helyiségben nem hatékonyan használják. Ezért fogadjon egy mozgásérzékelőre az előszobában, hogy a fény ebben a szobában soha ne maradjon égve a semmiért. A régebbi lámpákat (és más elektromos készülékeket) érdemes lehet újabb, hatékonyabb megoldásokra cserélni. Vagy legalábbis szabaduljon meg a hagyományos izzók készletétől, és vásároljon modern, energiatakarékos izzókat és fénycsöveket.

Csökkentheti vízszámláit is

Ha aggódik a vízszámlája miatt, és még mindig folyó víz alatt mosogats, akkor van az első tippünk, amivel hosszú távon csökkentheti a kiadásait. Ezt egy olyan mosogatógéppel teheti meg, amely hatékonyabban mosogat. Egyszerűen tegye a piszkos edényeket a mosogatógépbe a nap folyamán, mielőtt bekapcsolja azt. A teljes fogyasztás alacsonyabb lesz a kézi mosogatáshoz képest.